Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chřipka už skolila 175 000 lidí, jak na ni?

Fotografie
30. ledna 2011 | 07:12

Chřipka obchází Evropou, epidemie pronikla už i do České republiky. Ordinace praskají ve švech. nebezpečný virus zasáhl 175 000 lidí, dva lidé zemřeli! V Česku se nákaza šíří z Moravy směrem na západ. Drtivé většině lidí se ale pro neschopenku k lékaři nechce. Kdo by také marodil tři dny bez výplaty? Poslanci, kteří zákon o nemocenské schválili, nedomysleli, že jeho prostřednictvím fakticky nakazí chřipkou celou republiku. Stále víc lidí si pomáhá samo, za pochodu. Děláme to správně? Jak na chřipku? Zeptali jsme se odborníků.

Kombinovat léky?

Podle Ivany Holcátové z Ústavu hygieny a epidemiologie záleží jakákoliv kombinace léků vždy na lékaři. „Je nesmysl při chřipce, způsobené viry, kombinovat antivirotika (např. Tamiflu) s antibiotiky, ničícími bakterie a na chřipku neúčinnými,“ říká. Horečku lze srazit antipyretiky (Paralen, Acylpirin) tlumícími zánět a pak nasadit antivirotika. Pokud berete léky (např. na tlak), pokračujte.

Může být sex prevencí?

Milování s partnerem může být skvělé i jako prevence proti chřipce. Vědci totiž zjistili, že kdo má sex dvakrát týdně, tomu se zvedne hladina imunoglobinu až o 30 procent. Člověk je pak odolnější proti chřipce, ale i dalším virům. Během chřipky se ale sex nedoporučuje, protože tělo musí odpočívat. A navíc by se stoprocentně nakazil i partner, který ještě chřipku nemá.

Suchý, či vlhký vzduch?

V místnosti, kde se léčí člověk s chřipkou, by se měl zvlhčovat vzduch. Pomáhá to při snižování tělesné teploty. Při odkašlávání vzduch zvlhčí vyschlé sliznice a uleví při bolestech v krku. Vytvořit příznivé klima můžeme i jednoduše položením mokrého ručníku na radiátor, daleko lepší je ale zakoupit zvlhčovač. Nejlevnější stojí už tisícovku, ty dražší pak i několik tisíc.

Co při nemoci jíst?

Zeleninové a masové vývary, libové maso, česnek, cibule, citrony a pomeranče. To jsou potraviny, které by neměly chybět v jídelníčku chřipkou zmoženého člověka. Díky nim tělo získá vše, co při boji s chřipkou potřebuje. Polévky a maso doplní energii, tekutiny a minerály, česnek, cibule a citrusové plody zase vyčistí organismus od bakterií. Antibakteriální účinky má ještě med.

Proč pít čaj s medem?

Nejlepší ze všeho je čaj se zázvorem, citronem a medem. To je kombinace, která vyvolává pocení. Čerstvý zázvor, nastrouhaný do čaje, má i antiseptické účinky. Pokud ale máte také kašel, je použití medu a citronu diskutabilní, protože jsou považovány za dráždivé. Med a citron ale používaly babičky při rýmě a bolestech v krku, takže, pokud nekašlete, užívejte je bez zábran.

Snižovat horečky?

Tělesná teplota u lidí je zcela individuální. Nejčastěji se ale její hodnota pohybuje kolem 36,5 stupně Celsia. Nad 37 stupňů se už jedná o zvýšenou teplotu a nad 38 stupňů o horečku. Neměla by se ale uměle snižovat. Jedná se totiž o přirozenou reakci organismu. Srážet by se měla pouze ve chvílích, kdy začne ohrožovat zdraví. Takový kritický bod nastává při překročení 39 stupňů Celsia.

Autor: rap, zp, jho, bic, mivrk