Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rodiče pozor! Hrozí vám, že přijdete o rodičovský příspěvek! Máme formulář, který potřebujete

Nechcete přijít o rodičovský příspěvek? Potřebný formulář si můžete stáhnout i na našich stránkách.
9. října 2012 | 15:54

Většina maminek o něm nemá ani tušení. O čem? O formuláři, který může rozhodnout o tom, že za tři neděle nebudou mít na plíny, jogurt či přesnídavku.

"Pokud prohlášení nedodají, požádá je o to úřad práce a dávky budou pozastaveny," prohlásil Jiří Reichl, tiskový mluvčí Úřadu práce České republiky.

Poslední termín, do kdy jsou klienti povinni formulář s názvem Prohlášení o bydlišti dodat na příslušné kontaktní oddělené pracoviště úřadu práce, je už za tři týdny.

"Povinnost doložit místo bydliště do 31. října 2012, se vztahuje hlavně na ty rodiče, kteří mají přiznané dávky před 1. lednem 2012," uvádí Úřad práce ve své tiskové zprávě. Tato povinnost vyplývá ze zákona 366/2011 Sb.

Když tak rodiče v termínu neučiní, bude jim pozastavena výplata dávky (příspěvku) v měsíci listopadu a budou písemně vyzváni, aby v prohlášení o rozhodných příjmech toto doplnili. To, že třeba nebudou mít na jídlo nikoho nezajímá.

Formulář ke stažení najdete ZDE >>

Pozor si dejte i na způsob, jakým vyplněné prohlášení na úřad doručíte. To může být doručeno osobně (na podatelnu), případně doporučeným dopisem či jiným zákonným způsobem. Obyčejný dopis tedy nestačí.

Většina matek, kterých se povinnost vyplnit Prohlášení o bydlišti týká, o tom však nemá ani tušení. A to i přesto, že odpovědní pracovníci Úřadu práce tvrdí, že všichni budou vyzvány.

A proč vlastně Úřad práce údaje o trvalém bydlišti matky potřebuje? "Je potřeba zjistit skutečné bydliště dotyčné osoby, a tam případně se člověk může přihlásit pro pobírání podpory," vysvětlil Reichel.

Přestože však nikde žádná kampaň o této "formalitě" neproběhla a veškeré informace zveřejnil úřad práce pouze na svých internetových stránkách, bude dle svých prohlášení nekompromisní.

A jaké zkušenosti mají naše čtenářky?

Martina Ištvanová Ballková: Mně končí mateřská 30.10. a i tak tam musím, aby mi zaplatili ten poslední měsíc, fakt na palici! Paní na úřadu mi dnes říkala velmi znechuceným tónem, že to vyplnit musím, i když mi mateřská končí tento měsíc. Buď mám přijít osobně nebo si do 31.10. stáhnout formulář a zaslat ho poštou.

Simona Štefanová: byla jsem na úřadu práce před půl měsícem, jelikož jsem se to dočetla a paní na Praze 10 mě dost nemístně upozornila, že nám nikdo neříkal, že máme něco chodit vyplňovat a že ty dávky stejně nedostanu, jelikož jich je tam málo a mají tam toho hromady... takže když mě dá dospodu, tak bohužel.... nestačila jsem zírat proč mi to říká...byla opravdu dost nepříjemná a já se tam vláčela v osmém měsíci těhotenství.