Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bohatí lidé se hádají méně. Naučíme vás řešit rodinné finance s klidem

Hádáte se doma nad účty? Nejste sami.
23. října 2012 | 08:35

Peníze opravdu hýbou světem – a většinou domácností. Výzkumy potvrzují, že zatímco v bohatých rodinách panuje relativní pohoda, tam, kde se musí šetřit, jsou hádky na denním pořádku.

Větší příjmy vám sice šťastné manželství nezaručí, ale klidnější domácnost ano. Vědci zjistili, že čím nižší životní úroveň rodina má, tím častěji v ní dochází k rozbrojům. Může za to především frustrace jejích členů ohledně všeho, co si nemůžou dopřát.

Mámo, došly prachy

V návaznosti na to zjišťovala americká studie, jaké jsou nejčastější důvody rodinných hádek. Na prvním místě byly právě finance: nechaly za sebou děti, rodiče, domácí práce i zaměstnání.

Většinu konfliktů prý způsobují nečekané výdaje, nedostačující úspory a neschopnost komunikovat. Více než polovina párů si postěžovala, že mají málo času a příležitostí, aby si o financích promluvily. Pak už jen pláčou nad rozkutálenými penězi.

Máte i vy podobné trable? Inspirujte se nejčastějšími radami odborníků:

Buďte otevření

...
Autor: profimedia.cz

Když s partnerem zakládáte společnou domácnost, nebo dokonce účet, slibte si, že před sebou nebudete mít tajemství. Je to nepopulární, ale praktické: říkejte si všechno. Prohlížejte si spolu výpisy z účtů, informujte se navzájem o všech půjčkách a kontokorentech.

...
Autor: profimedia.cz

Sedněte si na to

Aspoň jednou za měsíc, ale ideálně každý týden. Proberte spolu rodinné finance, projděte si účty a povídejte si o svých plánech. Nebojte se k debatě pozvat i větší děti. Hlavně si zachovejte chladnou hlavu.

Rozdělte si úlohy

Dost často se o materiální záležitosti stará jen jeden z partnerů. To ale může vést k bezdůvodnému stresu a napětí. Povinnosti si raději rozdělte – jeden může třeba vést účetnictví a druhý provádět platby.

Najměte si poradce
...
Autor: profimedia.cz

Možná vám to připadá zbytečné. Dobrý finanční poradce ale dokáže přijít se spoustou nápadů. Pomůže vám plnit vaše cíle, pohlídá placení účtů, najde výhodné úvěry – a hlavně vás zbaví mnoha starostí. Lepší než manželský psycholog!

Autor: mab