Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Letadlem s dětmi? Žádný problém!

Zabavit na cestě potřebují malé i velké děti
17. července 2014 | 06:00

Zatímco někteří lidé odkládají lety s dětmi až na pozdější dobu, jiní bez obav lítají i s kojenci nebo batolaty. Proč ne, většina dětí cestu bez potíží zvládne. Hodně tomu mohou napomoci rodiče, kteří na let sebe i potomka dobře připraví.

Většina lidí se v letadle právem nejvíce bojí startu a přistání. Krom toho, že je to ta nejméně bezpečná část letu, je zároveň zdravotně nejnáročnější. A platí to i pro děti, přičemž zabrat dostávají především uši. Těm nejmenším je proto dobré na startu a zejména pak při přistání dát do pusy dudlík, starším dát pití nebo bonbóny, případně žvýkačky. Nezapomeňte proto na to, abyste tyhle věci měli po ruce. Potíže způsobuje změna tlaku v letadle, přičemž horší je to při přistání a tato fáze začíná poměrně dlouho před závěrečným klesáním. 

Víte, že při zpožděném letu máte nárok na kompenzaci? Jak na to se dočtete ZDE >>>

Nezapomeňte na jídlo a pití, vodu si klidně natočte

Jací jste, když máte hlad nebo žízeň? Protivní. Tak proč by na tom dítě mělo být jinak. Navíc, jídlo a pití v letadle pomáhají zahánět nudu, což je ostatně vidět i na dospělých, kteří si jím cestu krátí také. I když máte let s jídlem, může trvat hodinu nebo dvě, než vám ho přinesou, proto se raději vybavte alespoň sušenkami nebo ovocem – ty vám na rozdíl od nápojů před letem nikdo kontrolovat ani vyhazovat nebude.

Dvojnásob to platí, pokud letíte nízkonákladovkou bez jídla a nechce se vám dávat dvě eura za každou sladkost. Pro děti si na palubu můžete vzít i vlastní pití, s kterým vás po případném ochutnání pustí i přes bezpečnostní kontrolu někde však v tomto ohledu lpí na věkovém limitu dvou let. Na některých letištích se dá pití koupit i za rámy, případně si ho můžete nečepovat z kohoutku. Do tašky s jídlem přibalte i léky. Vhod přijde i deka, na palubě je někdy poměrně chladno a ne vždy jsou deky k zapůjčení.

U hraček trochu hluku nevadí

Další povinnou výbavou je dostatek hraček – tady nezáleží na množství, ale na zajímavosti. Takže zkombinujte něco hodně oblíbeného, což může být třeba plyšový medvídek, něco interaktivního, co reaguje na mačkání a podobně a něco nového. Skvělé jsou například různé dětské telefony s abecedou a čísly, magnetické kreslicí tabulky nebo pro starší děti různé kvízy – trocha hluku nevadí, motory letadla to přehluší. Snad všechny předškoláky nadchnete různými samolepkami. Až bude nuda největší, půjčte jim svůj telefon, do něhož před letem stáhněte pár osvědčených dětských her, skládaček nebo pohádek. Nevytahujte tenhle trumf moc brzy. Pokud možno se vyhněte třeba autíčkům, protože dítě dříve či později přijde s báječným nápadem, že si s nimi bude jezdit v uličce. 

Naučte potomka, že má být připoutaný celou dobu

Jestliže máte dítě, které ještě nosí plenky, nechte si věci na přebalování někde po ruce a v případě potřeby neváhejte požádat letušku, aby vám s přebalením dítěte pomohla – na záchodech v letadlech je na to místo, i když ne moc velké. S ohledem na ostatní cestující se snažte nedávat dítěti čistou plenku přímo na sedadle.

Nedovolte dětem, aby obtěžovaly ostatní ani jinak, i kdyby to měl být křik či házení hračkami, vysvětlete jim raději předem, že v letadle se na rozdíl třeba od vlaku sedí celou dobu, stejně jako v autě. Mimochodem, zkušení piloti doporučují, aby se lidé a zvláště děti neodpoutávali ani v době, kdy to není podle kapitánova rozhodnutí nutné, protože turbulence se mohou objevit zničehonic.

Kam dát kočárek? Většinou přijde do zavazadlového prostoru

Nakládání s kočárky se liší letiště od letiště, rozdíly jsou i mezi leteckými společnostmi. Někde ho musíte odevzdat už se zavazadly, většinou vám však umožní dovézt v něm dítě až ke vchodu do letadla – v každém případě ho pak většinou naloží do zavazadlového prostoru. Trvejte na tom, že vám k němu musí dát doklad, abyste pak případně mohli reklamovat jeho ztrátu nebo poškození.¨

Pozor, některé zejména nízkonákladové společnosti přepravují kočárek zdarma pouze dětem do dvou let, u starších za něj zaplatíte jako za sportovní vybavení, což může činit i více než tisíc korun za jeden let.

Pokud máte hodně malé dítě, pro které jste zaplatili místo, můžete si na palubu letadla vzít autosedačku – vajíčko, ovšem raději si to ověřte předem, protože některé letecké společnosti umožňují poutání dětí pouze v některých typech sedaček. Pokud dítě vlastní sedadlo nemá – většinou do dvou let věku, sedačku si na palubu vzít nemůžete.

Zajímejte se předem, jak je to s váhovým limitem na zavazadla, pro děti mohou platit jiná pravidla než pro dospělé.