Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zbytečné útěky: Nebojí se známek, ale rodičů!

Pro některé školáky představuje konec roku velké psychické vypětí. Hlavně pro ty, kteří si pohoršili během druhého pololetí známky a jejich rodiče to zatím netuší. Některé děti se obávají přísných trestů, různých zákazů, ponižování a křiku
29. června 2011 | 06:00

Zítra si půjdou děti pro vysvědčení a pak jim nastávají vytoužené prázdniny. Ale pro některé školáky představuje konec roku velké psychické vypětí. Hlavně pro ty, kteří si pohoršili během druhého pololetí známky a jejich rodiče to zatím netuší. Některé děti se obávají přísných trestů, různých zákazů, ponižování a křiku.

„Na konci školního roku nám děti volají, že se bojí reakce rodičů na špatné známky,“ řekl Blesku vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský a dodává, že dokonce přemýšlejí o útěku z domova.

Rada pro rodiče, jak se zachovat před vysvědčením…

* Zajímejte se o známky svých dětí průběžně

* Promluvte s nimi, jak asi bude vypadat vysvědčení

* Uklidněte je, že horší známky nejsou žádná katastrofa a dají se zlepšit

* Hlavně netrestejte tělesně a nepoužívejte před dětmi výhružky, jako např. "Když dostaneš špatnou známku, tak už se domů nevracej!"

487234:gallery:true:trueA po vysvědčení…

* Pochvalte potomka za to, co se mu podařilo, za předmět kde si známku zlepšil nebo udržel

* Snažte se s dítětem najít příčinu neúspěchu

* Zjistěte, jestli nepotřebuje v učení pomoc

* Společně si naplánujte cíle na příští rok

Kam se obrátit o pomoc

Děti se mohou obrátit na nepřetržitou bezplatnou Linku bezpečí, telefonní číslo 116 111. Děti nemusejí sdělovat žádné osobní údaje. K dispozici je i e-mailová poradna pomoc@linkabezpeci.cz nebo chat na adrese www.chat.linkabezpeci.cz.

Rodiče mohou využít služeb Rodičovské linky, na tel. číslech 606 021 021, 840 111 234, která jsou v provozu po, st, pá od 13:00–16:00h. a út, čt od 16:00 - 19:00h. Požádat o pomoc mohou emailové poradny, pomoc@rodicovskalinka.cz, kde dostanou nestranné odpovědi a další odborné rady do 3 pracovních dnů.

Příběh Lenky B.

Na Linku bezpečí se obrátila Lenka (11) s tím, že dostane na vysvědčení dvě trojky. Lenka byla často nemocná a s učivem jí nikdo nepomáhal. Máma se už v pololetí hodně zlobila a nadávala za dvojky. Teď dívka přemýšlí, že se domů nevrátí. Ráno se navíc s mámou pohádaly a ta jí řekla, že pokud dostane opět špatnou známku, ani se domů vracet nemusí. Máma na dívku nemá moc čas a navíc jí zakazuje i stýkat se s vlastním tátou. Lenka volala na Linku bezpečí a řekla, že je rozhodnuta jet do 200 km vzdáleného města za tátou. Během 30 minutového hovoru dochází k závěru, že by mohla požádat o pomoc tetu, které důvěřuje. Rozhodla se tedy, že z nádraží půjde k ní, všechno jí řekne a požádá ji, aby si promluvila s mámou. Pracovník Linky bezpečí jí ještě nabídl, že může na Linku bezpečí volat znovu. Tohle je příběh se šťastným koncem. Co by se ovšem stalo, kdyby si jedenáctiletá Lenka jízdenku koupila a do cizího města odjela?

(Poznámka: Uvedený příběh ilustruje typické problémy klientů. Příběh není přepisem hovoru, protože Linka bezpečí nanejvýš ctí a zachovává naprostou anonymitu svých klientů.)

Autor: Iva Dvořáková, Klena