Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Česká rodina v Thajsku: Loučíme se se strouhankou

20. prosince 2013 | 07:00

V tropech je vyšší vlhkost. Často, dá se říct, doslova vysoká. Běžný Evropan s tím třeba i předem počítá. Lépe řečeno to ví. Ale co to skutečně znamená, to zjistí až na místě. Jako my.

Boj s větrnými mlýny

Tady v domě vlhkoměr ukazuje ručičkou někdy mezi 70-80 procenty. To jsou vyšší hodnoty než obvykle doma, v kombinaci s vyšší teplotou to tady ale dělá divy.  Od prvních dnů je potíž dosušit prádlo.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Pračka v pronajatém domě má sice funkci sušení, ale tolik civilizace do toho našeho tropického pobytu zase tahat nechceme. A tak jsme natáhli šňůru mezi palmy. Dokud svítí slunce, jde vše skoro dobře. Jakmile se ale objeví na nebi chmurky, vlhkost letí automaticky nahoru a proces sušení ustane. Zatím nám ale prádlo neplesniví, takže to není tak zlé.

Umírající pastelky

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Když kluci dělají školu, některé úkoly znamenají pracovat s pastelkami. Zvlášť při Prvouce. Začaly se nám tu pastelky lámat a tupit. Pekelně rychle, často. Co to? Kluci čím dál častěji stáli s ořezávátky nad košem. Pak Soňa jednu pastelku vzala d ruky a nestačila se divit: z normálně tvrdé, křehké tuhy byla ochotně se drolící hlinka. Pohled na vlhkoměr vše vysvětluje.

Čest památce strouhanky

Soňa chtěla klukům udělat pravé karbanátky, pomýšlela dokonce na pravý vídeňský řízek. K tomu je potřeba strouhanka. Ta tu koupit, podle všeho, nejde. Ale nevadí. Necháme uschnout dva tři plátky toastového chleba a bude strouhanka. No a jsme zase u toho. Ono to s tím schnutím chleba není nijak jednoduché. Na ubrousku na kuchyňské lince přes noc nevyschnul. Na slunci sice trochu okoral, ale ve stínu svou vláčnost opět vítězně získal zpět.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Pak jsme zkusili horkovzdušnou troubu. Zpočátku to šlo dobře, ale pak místo usušení jsme začali chleba „konfitovat“. Na pánvi začal chléb dříve hnědnout než tvrdnout.  Soňa zkusila karbanátky bez vyválení ve strouhance jen tak položit na pekáč a v troubě upéct. A šlo to. Kluci se jen olizovali. A ať si tropy trhnou ohledně strouhanky nohou!

Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl