Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česká rodina v Thajsku: Krysa potřetí

19. prosince 2013 | 07:00

Historie s místní krysou má další pokračování. Tentokrát opravdu veselé. Poté, co nám mrcha sežrala nejprve připojení k internetu a později dřevěnou vařečku, a poté co Bruce přinesl a nalíčil pasti, jsme ji mrchu chytili. Ale co teď s ní…?

Přesně jak řekl Bruce po natažení obou rezavých pastí, napsali jsme mu email, že se jedna krysa chytila. Odepsal obratem, i když bydlí v domě čtyřicet kroků za námi: Fajn, stavím se po obědě a vše zařídím.

Kluky krysa samozřejmě zaujala

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Za dětského povyku a focení jsme past s krysou vynesli ven z domu a postavili ji na mříž kanálu. Do stínu ale, aby při čekání na svůj osud příští netrpěla. Kluci se na ni chvíli co chvíli chodili koukat.

Minul oběd, pak tropická siesta a dostavil se Bruce. Vešel v klobouku Krysaře a ptal se, kde máme vězně?

Skončí na pekáči?

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Ukázali jsme mu klec na kanálu. A ptali jsme se, co a kde s krysou hodlá udělat? Bruce odvětil: „Je tady hodně dělníků z Kambodži. Oni je běžně jedí. Je to pochoutka. A prý zdravá, ale tahl je i pro ně, počítám, malá. Odvezu ji kus do džungle a pustím. Snad zpátky netrefí.“

A s úsměvem a pochopením, jakoby tlačil velrybu z mělčiny zpět do oceánu, naložil klícku s lapenou krysou na skůtr a odfrčel do divočiny.

Dotek domova

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Thajska a jeho pohostinnosti (zvlášť v kuchyni) si užíváme naplno. Ale co naplat. Už po dvou týdnech jsme přes krevety, smažené nudle a ostré omáčky trochu přeci jen zavzpomínali na českou kotlinu. A měli jsme plán: rajská s masovými kuličkami a těstovinami.

Hned při nákupu se ukázalo, že jíst v Thajsku po česku bude nesnadné. Ale především díky Sonině nebojácné improvizaci byla k obědu rajská na stole. Byla, pravda, trochu bledší než doma, ale chuť byla skoro ta samá.

Trošku "mastná" kolínka

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Kluci si dávali až jim za ušima praskalo. My se Soňou jsme nicméně jedli velmi pečlivě, každé sousto jsme si vychutnávali co možná nejvíc. Jednak proto, že to byla připomínka domova. A jednak proto, že jeden pytlík kolínek nás přišel na 150 BTH, tedy asi 100Kč.

Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl