Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česká rodina v Thajsku: Držení palců, závist i nenávist

9. prosince 2013 | 13:30

Hodně lidí nám sem do Thajska píše. Jsme rádi. Většinou je velmi příjemné číst, jak nám lidi drží palce a jak o podobné cestě sami sní. Nejsou ale, bohužel, jen takoví.

Držíme palce!

První elektronická psaní, která jsme začali dostávat prakticky okamžitě po příjezdu na ostrov, nás podporovala. Ozvaly se rodiny, které by také rády vytáhli děti z chřipkami a virózami nakažených škol a odjeli s nimi k teplému moři.

Postupem času začaly také přicházet emaily od těch, kteří Thajsko navštívili a líbilo se jim tady. Tak trochu vzniká nový klub spřízněných duší, které, pokud mohou, prchají na zimu k teplému moři a usměvavým lidem. Milí lidé z Teplic se sem chystají v lednu a už si s námi domlouvají návštěvu. Prima!

Jděte do…!

Bez skútru jako byste tu nežili
Autor: archiv Jan Rýdl
Bohužel si občas přečteme i vzkazy plné sprostot a nadávek. Je zajímavé, že některé z nich pocházejí podle všeho od lidí, kteří v Thajsku sami žijí (alespoň to tak popisují). Někdy je z nich cítit snad zlobu, někdy jakousi nepochopitelnou zlou vůli.

Ten „nejslušnější“ email nám například vyčítal, proč psaním o své cestě „otravujeme lidi, kteří mají své starosti“. Odpověděli jsme, že i my máme své starosti – momentálně tady v Thajsku. O to víc se těšíme na ty ostatní emaily.

Lidé se ptají na ceny

I klukům v Thajsku moc chutná.
Autor: archiv Jan Rýdl
Velká část z elektronické pošty směrem k nám obsahuje dotazy na ceny. Ubytování, jídla, dopravy. Co a za kolik, to zajímá v době, kdy peníze vládnou, skoro všechny.

Bydlení v Thajsku se dá pořídit v jakékoliv cenové relaci. Bambusová chatka bez vody a záchodu, třeba i poblíž moře, je na noc k dispozici už od 155 Kč. To je sice možná lákavé pro romantiky s batůžkem, ale pro rodinu by to posloužilo spíše jako nouzovka, než se podaří najít něco jiného.

Za domek v blízkosti moře si musíte trošku připlatit
Autor: archiv Jan Rýdl
Pár s jedním dítětem by mohl klidně uvažovat o apartmánu.Kuchyňka, sprcha a toaleta jsou tu samozřejmostí a o ceně dramaticky rozhoduje, zda je pronajíímaný byt vybavený klimatizací. Bez ní by se apartmán někde dál od moře dal pronajmout už za 250 Kč na den. Klimatizovaný apartmánek pak pořídíte zhruba od 500 Kč na den.

Raději svoji vlastní vilku

Pokud se sem ale chystáte i s celou rodinou a na na delší dobu než dva týdny, budete se asi poohlížet rovnou po domě. V turisticky nejnavštěvovanějších lokalitách jsou jich stovky, tisíce. Například na Pattay je možné dům se dvěma ložnicemi, vlastní udržovanou zahradou a třeba i bazénem pronajmout už kolem čtrnácti tisíc korun na měsíc.

Bydlení v Thajsku se dá pořídit v jakékoliv cenové relaci.
Autor: archiv Jan Rýdl
Většinou je ovšem třeba počítat s tím, že to bude i pár kilometů od moře a že bezprostřední okolí domu může tvořit živá silnice, ostatní zástavba nebo třeba i probíhající stavba či rekonstrukce.

Možné je ale také narentovat si samostatný dům přímo u vody, na samotě malého ostrova, v soukromé zátoce, či bungalov v luxusním hotelovém resortu. A pak je cena úplně jiná. My jsme dali přednost domu u moře, ovšem v resortu deseti dalších domů. Kompromis komfortu, potřeby a ceny.

Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl