Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Česká rodina v Thajsku: Koktejly a policajti vs. Soňa

13. prosince 2013 | 10:00

Život v zahraničí přináší nejrůznější útrapy. S krajanem Lubošem jsme se domluvili, že večer posedíme na terase. Přinesl a míchal koktejly s džusem. Byly dobré. Že je zle, jsem zjistil, až když jsem vstával od stolu.

Těžká rána opilcova

V tropech, pozdě večer, za šplouchání nedalekého moře, to chlazené koktejly chutnají. To ano. Ale ráno to bylo špatné. S dětmi vstala Soňa a tiše jim – jak jsem slyšel – dělala snídani. Je úžasná, říkal jsem si v tu chvíli.

Bylo to ještě lepší. Moje báječná žena naložila naši kompletní drobotinu na skútry a odjeli na pláž. V domě zavládlo báječné ticho. Žádné výčitky, žádné povinnosti. Pomalu jsem namáhavě vstal, dal si sprchu, dojedl po někom omeletu. A pak jsem si jen tak sedl a koukal terasovým oknem ven. Hodinu a půl.

Zločin a trest?

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Když jsem se trochu vzpamatoval, řekl jsem si, že bych za nimi mohl jet a pokusit se usmířit si choť. Jel jsem velmi opatrně. Cestou jako bych v duchu slyšel ženiny výčitky: No tys tomu včera dal! nebo Á dobré ráno, pán už se vyspal? v nejhorším Ani na mě nemluv…

Našel jsem je snadno. Právě seděli před plážovou papárnou na obědě. A moje žena říká: „To je milé, žes přijel. Jak ti je?“ No není úžasná?!

Ne tak pohádkové skútry

Není to tady až taková idylka, jak jsme si mysleli. Soňa byla místní dopravní policií přísně pokutována!

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Byli jsme na druhé straně ostrova na pláži s houpačkami na palmách. Tu kluci moc rádi. I jsme si tam dali oběd, ale Vítek už byl z vody a řádění a slunce úplně unavený a začínal být taky trochu protivný. A tak jsme se domluvili, že já Vítka vezmu domů spát a Soňa se staršími kluky přijede navečer.

My s nejmenším synkem jsme jeli jako po másle. Jen mi už ke konci cesty usínal. Na skútru je to samozřejmě pikantní. Ale měl jsem ho před sebou, přivázaného dlouhým šátkem kolem pasu a ani v mrákotě se nepouštěl zpětných zrcátek. Hrdina!

Rebelka Soňa kašle na předpisy

Soňa s Honzou a Matějem vyrazili zpátky skoro až za tmy. Neujeli prý ani kilometr, když před nimi na silnici v thajském turistickém městečku stál nefalšovaný český Kryštof - kužely, desítky četníků, auta s majáky.

Policajt na ni ukázal, pískl na píšťalku a zdvihl nekompromisně dlaň k zastavení. Pak ukázal prstem na její blonďatou hlavu a hned nato na další dva  přes ulici. Ti  vyplňovali pokutové bloky jak na běžícím pásu. Žádná debata, žádná benevolence. Hezky úředně!

A tak zaplatila.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Mezi tím projela zátarasem možná desítka skútru s řidiči taky bez helem. Ale to byli samí místní.

A kolik dělala pokuta? Zhruba 60 korun. Jo, a to že za pokutovanou řidičkou bez helmy sedí dva vykulení vlasatí kluci, to bylo ten večer úřadům úplně fuk. Prý to je v pořádku, to jsou děti.

Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl