Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česká rodina v Thajsku: Psi kadí i v ráji

11. prosince 2013 | 07:00

Dneska je tu je hned od rána naprosto jasno. Místo oblohy modrý plech. Vyrazili jsme v deset k moři. Už u snídaně ukazoval teploměr 30. Ale není to nepříjemné.

Táhl jsem s sebou na pláž litinovou mříž z plynového grilu. Ten tu máme jako součást výbavy domu, ale předchozí nájemník na něm podle všeho pekl asfaltové holuby. Nevadí, drhl jsem litinu v moři pískem i měkkými kameny přes hodinu. Výsledek je výborný, teď už jen někde sehnat ty ryby.

Co v průvodci nebylo

Na pláž jsme se těšili. Při odlivu jsme tady večer totiž pozorovali stromy rostoucí přímo z vody. Z moře. A taky že jo! žádné palmy na okraji pláže, žádné větve natažené jen tak nad hladinu. Ty stromy stojí poctivě usazené v moři dvacet metrů od přílivové čáry, dobře metr hluboko. A daří se jim.

Nemilé "bobusy" navíc

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Od včerejška mě na naší soukromé resortové pláži zlobilo psí hovínko. Nebylo zas tak malé. Pes, kterého už dva dny podezírám, je střední postavy. Říkal jsem si, že je to jen otázka chvíle, než se některý místní servisman všimne a uklidí ho. Skončil ale jeden den, druhý a nic.

Pláž byla pohrabaná, to ano. Náplavy byly uklizené, to ano. Trávník posekaný, to ano. Písek uhrabaný jak před francouzským zámkem, to ano. Ale to hovno tam bylo pořád!

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Moji kluci kolem chodili jako by se nechumelilo a mně to neskutečně vadilo. Nakonec jsem se překonal, vzal opodál u řemeslníků dokončujících soukromý bazének staré zahozené tepláky, tu už dost vyschlou hromádku do nich sebral a odnesl za plot resortu. Taky mě neubylo.

První konflikt

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
A je to tady. Konflikt. Přišel náhle jako letní bouřka. Přišli jsme od moře, Soňa svlékla kluky z plavek, oprala je ve sladké vodě a rozhlížela se po sušení. Menší stojací sušáky tu sice dva jsou, ale jsou dost malé pro 5ti člennou rodinu a navíc už trochu reznou. A tak Soňa nezaváhala, uřízla deset metrů provázku a zřídila šňůru na prádlo mezi třemi palmami.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Já v tu chvíli měl skoro infarkt. Dokonalý dojem z komfortní vily v koloniálním stylu dostal kopanec a obratem se začal měnit v prádlem ověšený činžák! Soňa postřehla můj zděšený obličej a obratem přešla do protiútoku: „A to mám to prádlo zničit na těch orezlejch tyčích?!“
 
A natahovala odporný špagát dál. I dvojice domorodých zahradníků v kloboucích dost koukala.  Pak se ovšem Soňa začala mezi palmami zvláštně kroutit a hned nato odtamtud utekla. Ukázalo se, že ji do kotníku a do zadku rafli mravenci. No a nato jsem já hbitě obešel dům, našel tři stejně šikovné palmy na zadním dvorku a provaz tam ihned uvázal. A už se na sebe zase usmíváme…

Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl