Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Česká rodina v Thajsku: Co proboha může být "Fajraj"?

7. prosince 2013 | 07:00

Vždycky, když jsme se Soňou někde v zahraničí, koukáme, kam chodí jíst místní lidi a jdeme si pochutnat s nimi. Proto jsme se cestou z nákupu celí hladoví a utrmácení zastavili na jídlo v jedné z místních vývařoven. Prosté, trochu špinavé. Zkrátka takové, jakých jsou tu stovky.

Všude vám na počkání uklohní polívku s nudlemi a na požádání i s masem. Smažené nudle nebo rýže jsou samozřejmostí. Postavili jsme tedy skútr i s nákupem na okraj silnice a pozdravili se s drobnou Thajkou. Stála za ohromným hrncem, za kterým jsme si jí sotva všimli a ve kterém byly ukryty přihrádky tak šikovně, že mohla naráz vařit dokonce tři různé vývary

Příprava místních pochoutek.
Autor: archiv Jan Rýdl
Poručili jsme si dvě misky a ona už házela (samozřejmě rukama) do cedníčku na dlouhém držáku zeleninu a nudle. Když to měla dost vykoupané, v jiném bujónu jen tak do změknutí povařila kousky hovězího. A šup s tím do misky. Nakonec zalít. Lahoda.

Zrádná thajština

Při nákupech se s Thajci, překvapivě, domlouváme rukama a nohama, protože anglicky jich moc nemluví. Nicméně tahle kuchařinka zpočátku pořád dokola omílala: "Fajraj? Fajraj? Fajraj?!?!"

Pekelně pálivá polévka
Autor: archiv Jan Rýdl
Fajraj, co to může thajsky znamenat? Jak to máme vědět? A tak my jsme opakovali: "Polívka. Sup.", a ukazovali jsme do hrnce.Nakonec jsme na to přišli - smažená rýže, anglicky "fried rice" se v ústech místní kuchařinky změnila na fajraj. No, aspoň známe nové "thajské" slovo.

Mimochodem, pořádný "fajraj" jsme měli v pusách když jsme jedli polívku. Zasloužila se o to pouhá kapka thajské omáčky.

Jsme datovými Robinsony

Česká rodina v thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Přišli jsme o internet. Z ničeho nic najednou ráno nešel. Kontrolovali jsme krabičku wifi a dvě světýlka neblikala. Večer před tím jsme připojovali druhou lednici. Asi jsme zásuvku špatně přepíchli. Zkusil jsem napájení vytáhnout a zase zastrčit. Světýlka poslušně zablikala, ale po pár vteřinách zase zhasla.

Doteď jsme si užívali pocitu trosečníků jen jako, ale najednou to tady tak trochu bylo. Žádné telefonování zdarma, žádné obrázky, žádné zprávy z domova, žádné chatování… A taky žádné zprávy pro kluky ze školy.

Super telekomunikační servis v džungli

Požádali jsme o pomoc správce objektu. Ten zkusil to samé, co my a pak někam telefonoval. A kupodivu, po dvou hodinách přifrčel chlapík od telekomunikační společnosti, vytáhl zpoza lednice krabičku, chvíli na drátech pracoval nožíkem a kleštěmi, pak to zase strčil do zásuvky a běželo to.

Stromy v moři - i takhle může vypadat ráj
Autor: archiv Jan Rýdl
Prima. Po Thajsku jsme mu poděkovali úklonou a spojenými dlaněmi před nosem. On odpověděl s úsměvem a stejným gestem. My jsme se pak zeptali, co se internetu přihodilo. On zapátral ve své angličtině a řekl: krysa! A ukázal mezi palcem a ukazovákem tak asi čtyřcentimetrové místo pro zmíněného tvora.

No co, řekli jsme si. Internet jede a chleba jsme dali o poličku výš. Pro jistotu.

Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl