Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Česká rodina v Thajsku: Turistické "dobrodružství"

10. prosince 2013 | 09:00

Dobrodružná cesta na druhou stranu ostrova ve skutečnosti neměla s dobrodružstvím nic společného. Vede tam silnice a jeli jsme na motorce. Jen je to pro nás cesta do jiného světa: obchody, pouliční prodavači, restaurace, hustý provoz, prach, policajt na přechodu, opice na elektrickém vedení, prostituti. Všechno na jedné hromadě. Kluci nevycházeli z údivu.

Zatímco na východní straně ostrova, kde bydlíme, je klid a pokoj tropického ráje, na západě je turistům dnem i nocí k dispozici vše, co jen člověka napadne. Protože jsme ale teprve na začátku našeho pobytu, kluky nejvíc brala pláž. Skoro všude je nádherný jemný písek, moře pozvolné, pro děti akorát. A teplé!

Se šnorchlem na loď

Vzali jsme si s sebou i brýle a šnorchl, ale mezi pískem a hladinou až do nějakých třiceti nebo čtyřiceti metrů od břehu nic k vidění není. Nicméně stačí se zastavit v kterékoliv turistické agencii a pořídit šnorchlovací výlet lodí.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl

Vše pro pohodlí turisty

Sympatické je, že na vás v zákulisí pláže zpravidla čekají restaurace a bary. Například na pláži Bílý písek, kde jsme byli my, měly hospůdky malé bambusové terásky umístěné hned pod prvními palmami na čáře přílivu. Uvelebíte se do lehátka, koukáte přes brýle na moře a srkáte brčkem mléko z kokosu. Za příplatek vám do něj barman vrazí i panáka. Ráj!

Na palmách, naklánějících se až nad moře, jsou provazové houpačky. Obrovská atrakce pro děti i dospělé. A večer pro zamilované, samozřejmě.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl

Dokonalost Thajců jde v turistických oblastech ovšem tak daleko, že ze všech palem jsou tu důsledně odstraněny kokosové ořechy. Proč? Aby ani náhodou nebyli turisté ve svém ráji nenadále bombardováni!

První "tropická zranění"

I když jsme před odjezdem na pláž kluky namazali krémem s faktorem 30, stejně se vrátili s červenými zády. A to jsem je přes poledne uklidil do stínu. Nasadili jsme nejprve prostředek, který používáme v Čechách a osvědčil se nám.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Večer jsme se ale pro jistotu ještě zastavili v jedné z místních apatyk (je jich tu hodně a jsou skvěle zásobené) a koupili preparát podle doporučení místního magistra. Trochu nás na popisu, který byl thajsko-anglický, zarazilo několikrát opakované slovo steroid, ale použili jsme ho a druhý den byli kluci v dokonalém pořádku.

Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl