Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česká rodina v Thajsku: Mikuláš ztratil plášť... Na skútru.

Škola jízdy na skútru v šesti letech? v Thajsku žádný problém!
6. prosince 2013 | 08:00

Jan a Soňa se rozhodli, že klukům Mikuláše strojit nebudou. Přeci jenom , berla, plášť a bílý plnovous se hodí spíš do tmy a teplot kolem nuly, než do tropického ráje. O sváteční zážitky však děti nakonec nepřišly.

Benzin místo básniček

Namísto Mikuláše jsme slíbili klukům jinou atrakci: školu jízdy na skůtru. Matěj i Honza jsou totiž už dost velcí na to, aby ze sedačky dosáhli na řídítka. Místní nejoblíbenější model má automatickou převodovku, takže se jen nastartuje a už se fičí.

Kluci se jen jen třásli. První jel starší Honza. Nejprve jsem je vzal za sebe, aby okoukli, jak se drží balanc při rozjezdu. Na konci rovinky jsme se vyměnili. Já šel dozadu. Pořád jsem ale dvěma prsty držel řízení.

Na skútr se v pohodě vejdeme tři i s velkou taškou s nákupem.
Autor: archiv Jan Rýdl

Honza je ve svých necelých devíti letech velmi zodpovědný. S novými věcmi začíná opatrně, klidně, uvážlivě. A tak taky jel. Pak se kluci vystřídali. Matěj naopak je živel. Jakmile dosedl, přidal. Trochu jsem ho umravnil, pak už to bylo lepší. Klidnější.

Na skútru tu jezdí všechno

Učit děti v necelých sedmi nebo devíti jezdit na motorce je pro oko středoevropského rodiče strašidelná představa. Thajsko to vidí jinak.  Dva tři dospělí, k tomu nějaký ten potomek na jednom skútru, není problém.

Mikulášské snídání - u bazénu a pod palmami.
Autor: archiv Jan Rýdl
Viděli jsme tři místní holky jet naráz a ta uprostřed kouřila. Viděli jsme čtyřčlennou rodinu na skůtru a máma držela kojence a klec s krysami. Viděli jsme mámu se třemi dětmi na skůtru, to nejmenší nedosáhlo na stupačky a tak stálo před řídítky. Nebezpečné? Ani náhodou, matka na bezpečnost přísně dbala: měla helmu! Děti ne.

Tak jsme se inspirovali

Skútr máme svůj jako součást vybavení pronajatého domu. Je to stopětadvacítka a jede jako čert, ale zvládli jsme na něm i druhý velký nákup. Mohutnou tašku jsme nacpali na zpáteční cestě mezi řídítka a sedačku.

První koupání v moři.
Autor: archiv Jan Rýdl
Co nejdříve si z půjčovny objednáme ještě jeden stroj. Pak bez problémů vyjedeme celá rodina najednou. Když to bude na delší dobu, dáme za pronájem motorky  něco kolem 200 Báthů denně. To je něco kolem 130Kč. A benzín se tu prodává… ale tuhle story si necháme na příště:

Mikuláš po Thajsku

Trajekt.
Autor: archiv Jan Rýdl
O svátek jsme ale děti nakonec tak či tak nepřipravili. Shodou náhod na našeho Mikuláše padl tady v Thajsku den krále. Ten je tu ve velké vážnosti. A tak byl večer ohňostroj. Byl sice na pevnině a my na něj koukali přes moře z ostrova, ale byl tak mohutný, že vidět bylo až až. Proti hraničním kambodžským horám se vyjímal impozantně.

Autor: Jan Rýdl