Masopust bývá ve znamení vepřového masa a smažených sladkostí, hlavně koblih a božích milostí. Ne každý si je ale může či chce ze zdravotních nebo dietních důvodů dovolit. Není ale nutné připravit se o masopustní chutě: i bez masa může být pokrm skvělým zážitkem. Vyzkoušejte menu, které je složené z předkrmové cizrnové "škvarkové" pomazánky, hlavního chodu v podobě prejtu z fazolek adzuki a dezertu: pečených medových jablek s oříšky, rozinkami a bílým jogurtem.
Předkrm: Cizrnová “škvarková” pomazánka
Co budete potřebovat:
- 300 g cizrny (použít můžete i cizrnu z plechovky)
- 3 lžíce oleje
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci hořčice
- majoránku
- sůl, pepř
- dle chuti 2 menší kyselé okurky
Postup:
Pokud nemáte konzervovanou cizrnu, přes noc dejte namočit cizrnu suchou (potřebuje alespoň 8 hodin). V čisté vodě ji po scezení vařte minimálně hodinu, dokud nebude měkká. Cibulku rozkrájejte na kostečky a na oleji osmahněte. Až zezlátne, přidejte rozetřený česnek, sůl a pepř. Cizrnu rozmixujte najemno, přidejte k ní směs z pánve, hořčici a majoránku. Dle chuti se dají přidat i nadrobno nakrájené kyselé okurečky. Pomazánku podávejte s čerstvým kváskovým chlebem. Podobnou pomazánku můžete připravit, když místo cizrny použijete pohanku.
Cizrna neboli římský hrách má jemnou oříškovou chuť, béžové zbarvení a je dobře stravitelná. Obsahuje téměř všechny vitaminy a minerální látky, hlavně vápník, fosfor a hořčík. Je kvalitním zdrojem bílkovin.
Hlavní chod: Prejt z fazolek adzuki
Co budete potřebovat:
- 200 g fazolek adzuki
- 200 g velkých krup (ječných nebo špaldových)
- 2 lžíce oleje
- 4 cibule
- 4 stroužky česneku
- majoránku
- mletý zázvor
- sójovou omáčku
- sůl, pepř
Postup:
Přes noc dejte namočit zvlášť fazolky a zvlášť kroupy. Druhý den je uvařte v nové vodě: fazolkám stačí půlhodina, kroupy budou možná potřebovat o něco delší čas. Vodu z fazolek si nechte stranou na pozdější použití. Cibulku rozkrájejte najemno a na oleji ji osmahněte. Až začne vonět, přidejte k ní rozetřený česnek, adzuki, majoránku, zázvor a podle chuti sójovou omáčku. Směs mírně podlijte vodou z fazolek a deset minut duste. Poté přidejte kroupy a vše ještě dalších pět minut poduste, dokud se neodpaří veškerá voda. Prejt ochutnejte a dochuťte. Podávejte ho s chlebem a kysaným zelím nebo v kombinaci s bramborovo-dýňovým pyré a karamelizovanou pečenou červenou řepou.
Fazolky adzuki chutnají po oříšcích, prospívají ledvinám a obsahují bohaté množství bílkovin: jen dvě lžíce jich zcela pokryjí denní potřebu bílkovin.
Dezert: Pečená medová jablka s oříšky, rozinkami a bílým jogurtem
Co budete potřebovat:
- 4 jablka
- 4 lžíce medu
- špetku mleté skořice
- 200 ml pomerančového džusu
- 4 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce sušených rozinek (chvilku před přípravou je namočte, aby změkly)
- 3 lžíce sekaných ořechů (vlašských, lískových – co máte doma)
Postup:
Jablka omyjte a vykrojte z nich jádřinec tak, aby zůstala v celku (použijte na to vykrajovátko jádřinců). Všechna jablíčka nařízněte do kruhu, aby jim při pečení nepopraskala slupka. Otvory v nich vzniklé naplňte směsí oříšků, rozinek, špetky skořice a medu. Položte je do pekáčku a podlijte pomerančovým džusem. Pekáček dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 15 až 20 minut dozlatova. Během pečení můžete jablíčka polévat vypečenou šťávou. Jablka podávejte horká a každé dozdobte lžící jogurtu.
TIP NA VIDEO: Nalaďte se na masopustní veselí!