Úterý 5. listopadu 2024
Svátek slaví Miriam, zítra Liběna
Oblačno 9°C

10 potravin, které možná neznáte a rozhodně stojí za to je vyzkoušet!

26. června 2012 | 06:33

Nebojte se v kuchyni experimentovat a vyzkoušejte neokoukané suroviny. Víte, jak se vaří robi, nebo jak použít karob? Seznamte se!

Adzuki jsou malé tmavočerné až hnědé fazole
Autor: profimedia.cz
Adzuki

Neboli malé tmavočerné až hnědé fazole s jemnou oříškovou chutí pocházejí z Číny a říká se jim "královny fazolí".

Údajně pomáhají při ledvinových onemocněních a jsou plné  bílkovin a vápníku.

Při jejich přípravě nepoužívejte příliš aromatická dochucovadla, která by překrývala chuť samotných fazolí.

Jsou vhodné např. k přípravě hustých polévek.

Arborio, střednězrnná rýže
Autor: profimedia.cz

Arborio

Střednězrnná rýže s velkým množstvím škrobu má svůj domov v Itálii.

Má kašovitou konzistenci, přesto zůstává při vaření pevná na skus a proto se výborně hodí např.

K přípravě pravého italského risotta a rýžových pudinků.

 

Čufa
Autor: profimedia.cz
Čufa

Je původem ze Španělska, se vám na první pohled asi nezalíbí.

Drobná podzemní hlíza hnědé barvy a se zvrásněným povrchem připomíná seschlý oříšek.

Vašemu zdraví ale prospěje vysokým obsahem vlákniny, minerálů, proteinů a přírodního cukru.

Navíc je zcela bez lepku. Čerstvou ji můžete zobat ke svačině nebo přidat do oblíbených müsli.

V obchodech najdete čufa mouku, olej nebo paštiky.

Bulgur je celozrnná pšenice
Autor: profimedia.cz
Bulgur

Je to lehce stravitelná předvařená celozrnná pšenice, která vyžaduje jen minimální tepelnou úpravu.

Stačí nechat nabobtnat ve vroucí vodě.

Použít ho můžete jako přílohu např. místo rýže, skvělý je v salátech i polévkách.

Vyznačuje se vysokým obsahem vlákniny.

Hraška

Jde čistě přírodní hrachovo – obilninovou směs s velkým božstvím vlákniny, hořčíku a kvalitních bílkovin.

Neobsahuje lepek ani cholesterol a seženete ji ve třech chuťových variacích.

Jde unikátní český výrobek, kterým můžete v jídle nahradit vajíčka.

Využijete ji při přípravě těst, na zahuštění omáček a polévek nebo na obalování.

Karob, neboli svatojánský chléb
Autor: profimedia.cz
Karob

Je známý také jako svatojánský chléb, se používá jako zdravější náhrada kakaa a čokolády.

Jde o plody středozemního keře a seženete ho v práškové podobě nebo jako součást dezertů a sladkostí.

Neobsahuje kofein, naopak je bohatý na bílkoviny, vápník a železo.

Oceníte ho při jakékoliv dietě, je minimálně tučný.

Miso, pasta ze sójových bobů
Autor: profimedia.cz
Miso

Je to pasta ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky. Může být světlá, tmavá, hladká nebo hrubá.

bsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, esenciální oleje a řadu vitaminů a minerálů.

Perfektně se hodí k ochucení pomazánek, polévek a omáček.

Robi

Určitě jej znají všechny vegetariánky. Speciálně připravená směs rostlinných bílkovin, která se svou chutí, konzistencí i vzhledem podobá masu, se používá jako jeho náhrada. Je lehce stravitelná a neobsahuje žádný tuk.

Příprava je snadná a rychlá, nemáčí se, při tepelné úpravě nezmenšuje objem, neztrácí tvar ani strukturu. Upravujte stejně jako maso - vařením, smažením, pečením, grilováním, ale i za studena do salátů nebo pomazánek.

Tempeh
Autor: profimedia.cz
Tempeh

Zdravá lahůdka se používá jako náhražka sýru nebo masa. Jde o sojový produkt, stejně jako tofu, ale liší se nutričním složením i strukturou.

Pochází z ostrova Jáva a vzniká fermentací sójových bobů.

Pyšní se vysokým obsahem proteinů, vlákniny a vitaminů. Možná si budete muset zvyknout na jeho intenzivnější aroma.

Zachutná vám vařený, gratinovaný i dušený.

Tofu
Autor: profimedia.cz
Tofu

Vyrábí se ze sojových bobů, srážením sojového mléka.

V obchodech narazíte na tofu sýry, pomazánky, salámy, paštiky, tvarohy i dezerty.

Přírodní tofu můžete péct, vařit i smažit, běžně jsou k dostání i ochucené varianty, např. uzené.

Autor: sim, Kbak