Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bílkoviny snadno a rychle

28. června 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Patří mezi nejdůležitější živiny, ale většinou nám ve stravě chybí nejvíc. Obzvlášť v létě, kdy máme chuť spíše na odlehčenou kuchyni. Jak zařadit více bílkovin do jídelníčku? Jde to i bez masa!

Věděli jste, že doporučené zastoupení živočišných a rostlinných bílkovin v jídelníčku je 1:1? Pokud nejste vegetariáni nebo vegani, pravděpodobně těch živočišných přijímáte mnohem víc. Rostlinné bílkoviny však s sebou nesou mnoho benefitů. Jak název napovídá, nacházejí se v rostlinách a jejich částech společně s vlákninou, vitamíny, minerály i enzymy. Nejvyšší zastoupení mají v luštěninách, jejichž příprava ale vyžaduje delší čas, a ruku na srdce, komu se chce v teplých letních dnech trávit více času v kuchyni? Naše jednoduché a odlehčené tipy vám pomohou přidat rostlinné bílkoviny do jídelníčku bez vaření a dlouhých příprav.

Kromě bílkovin jsou luštěniny významným zdrojem vlákniny, vitamínů (především skupiny B), a minerálních látek (fosforu, draslíku, vápníku a dalších).

Tip: Konzervované luštěniny hravě nahradí domácí vaření a nemusíte se obávat, že by byly nutričně chudší. Například luštěniny Bonduelle Vapeur jsou připravovány speciální metodou na páře, zachovají si tedy maximum důležitých živin, chuť i barvu.

Saláty

Samotná zelenina dostatečně nezasytí, správný salát by měl obsahovat také bílkoviny a zdravé tuky. Zkuste do své oblíbené zeleninové směsi přidat cizrnu. Vše skvěle spojí zálivka z olivového oleje s kapkou citrónu a nasekanou čerstvou petrželkou.

Autor: BONDUELLE CENTRAL EUROPE, KF

Grilování

Ke grilovanému masu se báječně hodí fazolová směs. Místo odbíhání od grilu k plotně se můžete plně soustředit na grilování a bavení s přáteli. Hotové Bon Menu stačí ohřát a můžete podávat jako přílohu k masu nebo jím naplnit předem opečené poloviny brambor či batátů.

Autor: BONDUELLE CENTRAL EUROPE, KFT

Pomazánky

Pomazánky z luštěnin jsou vždy vděčné a rychlé, nejen k večeři v pracovním týdnu. Hummus z cizrny je všeobecně známý a mnoha lidmi oblíbený, ale existují i další luštěniny, které se dají do pomazánek využít. Výtečně fungují třeba bílé fazole, které stačí rozmixovat a propasírovat přes jemné síto. Mají krémovou strukturu a nemusíte hledat kvanta dalších surovin – chutnají skvěle i samotné, jen s bylinkami, trochou soli, citronové šťávy a česneku.

Autor: BONDUELLE CENTRAL EUROPE, KFT

Těstoviny

Zkuste místo pšeničných těstovin luštěninové. Jsou přirozeně bez lepku a díky vysokému obsahu bílkovin je můžete podávat jen s olivovým olejem a bylinkami. Nebo je za studena smíchejte s oblíbenou zeleninou a sýrem či tuňákem. Lehký těstovinový salát oceníte v létě, stejně jako kdykoliv jindy, když není čas a chuť na dlouhé vaření.

Autor: BONDUELLE CENTRAL EUROPE, KFT

Hotovky na cesty

Quinoa se sice řadí mezi obiloviny, ale vyniká mezi nimi vyšším obsahem bílkovin. Dvě porce v mini balení můžete hravě rozdělit do dvou jídel bez skladování otevřených plechovek a strachu, že se zkazí. Quinou smíchejte například s nakrájenou zeleninou a výborně se k ní hodí také balkánský sýr nebo opečený halloumi.

Autor: BONDUELLE CENTRAL EUROPE, KFT

Produkt: Mini řada quinoa

Bojíte se nadýmání? Přidejte bylinky. Máta chuťově ladí s hráškem, zázvor s cizrnou, petrželka se hodí do všech luštěninových salátů a fenykl k čočce a fazolím, třeba jako příloha nejen ke grilovanému masu.

Na třetím workshopu projektu Buď fit s Dietou jsme se zaměřili na zdravá jídla a dezerty. Tři vybrané účastnice celým dnem prováděl kuchař a expert na grilování David Izák, dezerty si pak mohly připravit spolu s influencerkou a kuchařkou Viki Hrazdílkovou. Do letních receptů jsme využili hned několik produktů Bonduelle. Díky nim byly přílohy a saláty ke grilovaným dobrotám rychle hotové a o tom, že i skvěle chutnaly, se můžete přesvědčit sami! Máme pro vás videorecept přímo z našeho workshopu:  

Další skvělé recepty najdete také na bonduelle.cz

Video se připravuje ...