Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Masopustní dobroty: Jak na boží milosti a povidlové koblížky

10. ledna 2023 | 08:53

Vrchol masopustu je spojený s hodováním. Klasikou je vepřové maso, ale ruku v ruce s ním jdou i smažené sladkosti: boží milosti z nekynutého těsta a koblihy z těsta kynutého. Vyzkoušejte tradiční recepty a nežinýrujte se, v období masopustu je to povoleno!

Nejveselejším obdobím masopustu bývá samotný závěr, kdy před Popeleční středou, která zahajuje čtyřicetidenní půst, mohou lidé zpívat, tančit a hrát, zkrátka bavit se a veselit. Možná i u vás ještě zůstává živá tradice, kdy lidé v maskách obcházejí dům od domu a tam je pro ně připraveno něco k posilnění, ať už alkohol na zahřátí nebo něco dobrého k jídlu. Mezi tradiční masopustní pokrmy patřilo vepřové maso, neboť právě masopust byl obdobím zabíjaček. Pečený bůček, vepřová pečínka a guláš se tak řadí mezi typické fašankové dobroty. Na talíři ale nesmělo chybět ani sladké: boží milosti a koblížky.

Boží milosti jako dar od Boha

Co jsou boží milosti, krajově nazývané také křehotinky, fánky, lístky, andělská křídla nebo křupance, vlastně zač? Jedná se o křehké smažené pečivo obalované v cukru připravované z nekynutého těsta. Jak jeho název prozrazuje, chápáno bylo jako dar od Pána – takový, který je schopen obrátit srdce a pomoci člověku ve složitých situacích. Zajímavé je, že v různých částech země mají boží milosti odlišný tvar, a neexistuje tedy pouze jedna univerzální podoba; nejčastěji to bývají obdélníčky či čtverečky – většinou se třemi zářezy, které symbolizují trojjedinost Boha, či s křížkem – nebo drobné květy buď samostatné, nebo slepované po více kusech na sebe.

Recept na boží milosti

Autor: Lanterna.cz

Boží milosti tvoří především kombinace hladké mouky, másla a žloutků. Tento základ se dále dochucuje vínem, pivem či rumem a pro zjemnění těsta se může použít i zakysaná smetana anebo tvaroh. Boží milosti podávejte čerstvé, kdy jsou příjemně křupavé a voňavé.

Co budete potřebovat:

250 g hladké mouky

50 g másla

2 žloutky

2 lžičky citronové šťávy

1 lžičku citronové kůry

2 lžíce sladšího bílého vína (lze zaměnit za výše zmiňované varianty)

špetku soli

moučkový a vanilkový cukr k obalení pečiva

Postup:

K proseté mouce přidejte změklé máslo, žloutky, víno, sůl, citronovou kůru a šťávu a vypracujte pevné těsto. Zabalte ho do folie a nechte v chladu odležet asi půlhodinu. Potom těsto rozválejte na tenký plát a pomocí formiček nebo rádýlka z něj vykrajujte jednotlivé tvary a do jejich středu špičkou nože vytvořte křížky nebo je natřikrát prořízněte. V kastrolu rozehřejte vysokou vrstvu tuku (sádla, přepuštěného másla, případně oleje), pečivo do ní postupně vkládejte a pomalu smažte dozlatova. Krátce je nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce a ještě teplé obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Masopustní koblížky

Autor: Profimedia.cz

Koblížky jsou na rozdíl od Božích milostí pečivo z kynutého těsta. V minulosti byly úzce spjaté právě s masopustním obdobím, dnes se dají v potravinách běžně koupit celoročně. Domácí, čerstvé, však chutnají nejlépe. Navíc v současnosti si jejich přípravu můžete snadno zjednodušit díky domácím pekárnám, na nichž se dá zvolit program na kynuté těsto: stačí jen dát veškeré ingredience do nádoby.

Co budete potřebovat:

Na těsto:

600 g hladké mouky

80 g rozpuštěného másla

6 žloutků

280 ml mléka

120 g cukru a něco navíc do kvasnic

60 g kvasnic

2 špetky soli

3 lžíce rumu

kousek másla a rumu k potření hotových koblih

moučkový cukr k posypání

Na náplň:

povidla

skořici

citronovou kůru

Postup

Z vlažného mléka, kvasnic a cukru nechte vykynout kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte změklé máslo, žloutky, cukr, sůl a rum. Mezitím, co bude těsto kynout, si připravte náplň (povidla dochuťte skořicí a citronovou kůrou, množství dle vaší chuti). Až těsto vykyne, tvořte z něj přibližně stejné kousky a prsty je roztlačte. Na každý kousek dejte náplň a těsto zabalte. Koblížky nechte ještě chvíli kynout. Mezitím nechte rozehřát vyšší vrstvu oleje - musí ho tam být tolik, aby v něm koblihy plavaly a nedotýkaly se dna, a zvolna je smažte z obou stran. Usmažené koblížky nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce, potřete je rozpuštěným máslem s rumem a bohatě posypte moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP: Co upečete příště? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.

TIP NA VIDEO: Víte, co jsou fánky?

Autor: hrk, inf