Rychlé a levné recepty z luštěnin. Jak na cizrnu či fazole? | Pro ženy | Blesk.cz

Rychlé a levné recepty z luštěnin. Jak na cizrnu či fazole?

  • Objevte kouzlo levných a zdravých luštěninových jídel!
    23. února 2014 | 06:00

    V kuchyni jsou luštěniny často podceňované. A přitom z nich lze připravit nepřeberné množství skvělých a vydatných pokrmů, kde základem vůbec nemusí být maso.

  • Teplý fazolový dip

    Budete potřebovat:
    ...

    • 1 konzervu červených fazolí
    • 1 konzervu loupaných rajčat s česnekem
    • 1 cibuli
    • 1 lžíci oleje
    • 1 lžičku vinného octa
    • 1 lžičku třtinového cukru
    • 1 lžičku koření cajun

    K PODÁVÁNÍ:

    tousty zapečené se sýrem

    Postup:

    Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte cukr, vinný ocet a koření. Promíchejte a přidejte fazole a nakrájená rajčata. Vařte asi 15 minut, dokud směs nezhoustne. Podle potřeby osolte a podávejte se sýrovým toustem nebo tortillovými lupínky.

  • Pečené fazole s pivem

    Budete potřebovat:
    ...

    • 2 plechovky bílých fazolí
    • 100 g sušené slaniny
    • 1 lžíci oleje
    • 2 cibule
    • 1 stroužek česneku
    • 200 ml tmavého piva
    • 1 lžíci jablečného octa
    • 1 lžičku melasy
    • 2 lžíce rajského protlaku
    • 1 lžíci dijonské hořčice
    • 1/2 lžičky mletého chilli
    • sůl, pepř

    Postup:

    V nádobě vhodné na zapékání opečte na kousky nakrájenou slaninu. Vyjměte a nechte stranou. Přidejte olej a orestujte nasekanou cibuli. Pak přidejte česnek a chvilku ještě opékejte. Do nádoby dejte fazole, pivo, ocet, hořčici, protlak, melasu a koření. Dobře promíchejte, vraťte zpátky slaninu a přiveďte k varu. Pak přendejte do trouby a při teplotě 200 °C pečte asi 40 minut. Podávejte s chlebem.

  • Čočka s pohankou

    Budete potřebovat:
    ...

    • 100 g čočky
    • 100 g pohanky
    • 1 cibuli
    • 4 stroužky česneku
    • sůl
    • kari koření

    Postup:

    Čočku namočte a pak ji uvařte doměkka. Pohanku vařte asi minutu a pak hrnec zabalte do utěrky a nechte ho 20 minut stát. Na oleji osmahněte kari koření. Ihned přidejte nasekanou cibuli a orestujte. Přidejte prolisovaný česnek, uvařenou čočku a pohanku. Chvilku opékejte a podle potřeby osolte. Pak dejte směs do zapékací misky a vložte na 20 minut do trouby předehřáté na 190 °C. Čočka se hodí jako samostatný pokrm nebo příloha k pečenému masu.

  • Hrachovo-mrkvová polévka

    Budete potřebovat:
    ...

    • 200 g žlutého hrachu
    • 200 g uzených žeber
    • 2 hřebíčky
    • 1 cibuli
    • 1 mrkev
    • sůl, pepř
    • 1 housku

    Postup:

    Hrách namočte den předem a druhý den ho vařte v 1 a 1/2 litru vody s masem, mrkví, cibulí a kořením. Vařte asi hodinku, dokud se maso neodděluje od kosti. Pak ho oberte a nakrájejte na kousky. Z polévky vyjměte hřebíček a vše rozmixujte. Přidejte maso a pak ještě chvíli povařte. Osolte a opepřete podle potřeby. Podávejte s kostičkami opečené housky.

  • Salát s cizrnou

    Budete potřebovat:
    ...

    • 1 konzervu tuňáka
    • 200 g cizrny
    • cherry rajčátka
    • 1 červenou cibuli
    • hrst lístků rukoly
    • červený vinný ocet
    • olivový olej
    • sůl, pepř

    Postup:

    Cizrnu uvařte doměkka a nechte vychladnout. Do mísy dejte okapaného tuňáka, na poloviny překrojená cherry rajčátka, plátky červné cibule a cizrnu. Promíchejte, přidejte lístky rukoly a salát zakapejte olejem, vinným octem a podle potřeby osolte a opepřete.

Autor: pil
Klíčová slova: recepty, luštěniny, hrách, čočka, fazole, cizrna
Diskuse ke článku
.