Rychlé a levné recepty z luštěnin. Jak na cizrnu či fazole?
V kuchyni jsou luštěniny často podceňované. A přitom z nich lze připravit nepřeberné množství skvělých a vydatných pokrmů, kde základem vůbec nemusí být maso.
- Budete potřebovat:
Teplý fazolový dip
...Autor: Shutterstock.com- 1 konzervu červených fazolí
- 1 konzervu loupaných rajčat s česnekem
- 1 cibuli
- 1 lžíci oleje
- 1 lžičku vinného octa
- 1 lžičku třtinového cukru
- 1 lžičku koření cajun
K PODÁVÁNÍ:
tousty zapečené se sýrem
Postup:
Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte cukr, vinný ocet a koření. Promíchejte a přidejte fazole a nakrájená rajčata. Vařte asi 15 minut, dokud směs nezhoustne. Podle potřeby osolte a podávejte se sýrovým toustem nebo tortillovými lupínky.
- Budete potřebovat:
Pečené fazole s pivem
...Autor: Shutterstock.com- 2 plechovky bílých fazolí
- 100 g sušené slaniny
- 1 lžíci oleje
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 200 ml tmavého piva
- 1 lžíci jablečného octa
- 1 lžičku melasy
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíci dijonské hořčice
- 1/2 lžičky mletého chilli
- sůl, pepř
Postup:
V nádobě vhodné na zapékání opečte na kousky nakrájenou slaninu. Vyjměte a nechte stranou. Přidejte olej a orestujte nasekanou cibuli. Pak přidejte česnek a chvilku ještě opékejte. Do nádoby dejte fazole, pivo, ocet, hořčici, protlak, melasu a koření. Dobře promíchejte, vraťte zpátky slaninu a přiveďte k varu. Pak přendejte do trouby a při teplotě 200 °C pečte asi 40 minut. Podávejte s chlebem.
- Budete potřebovat:
Čočka s pohankou
...Autor: Shutterstock.com- 100 g čočky
- 100 g pohanky
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- sůl
- kari koření
Postup:
Čočku namočte a pak ji uvařte doměkka. Pohanku vařte asi minutu a pak hrnec zabalte do utěrky a nechte ho 20 minut stát. Na oleji osmahněte kari koření. Ihned přidejte nasekanou cibuli a orestujte. Přidejte prolisovaný česnek, uvařenou čočku a pohanku. Chvilku opékejte a podle potřeby osolte. Pak dejte směs do zapékací misky a vložte na 20 minut do trouby předehřáté na 190 °C. Čočka se hodí jako samostatný pokrm nebo příloha k pečenému masu.
- Budete potřebovat:
Hrachovo-mrkvová polévka
...Autor: Shutterstock.com- 200 g žlutého hrachu
- 200 g uzených žeber
- 2 hřebíčky
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- sůl, pepř
- 1 housku
Postup:
Hrách namočte den předem a druhý den ho vařte v 1 a 1/2 litru vody s masem, mrkví, cibulí a kořením. Vařte asi hodinku, dokud se maso neodděluje od kosti. Pak ho oberte a nakrájejte na kousky. Z polévky vyjměte hřebíček a vše rozmixujte. Přidejte maso a pak ještě chvíli povařte. Osolte a opepřete podle potřeby. Podávejte s kostičkami opečené housky.
- Budete potřebovat:
Salát s cizrnou
...Autor: Shutterstock.com- 1 konzervu tuňáka
- 200 g cizrny
- cherry rajčátka
- 1 červenou cibuli
- hrst lístků rukoly
- červený vinný ocet
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
Cizrnu uvařte doměkka a nechte vychladnout. Do mísy dejte okapaného tuňáka, na poloviny překrojená cherry rajčátka, plátky červné cibule a cizrnu. Promíchejte, přidejte lístky rukoly a salát zakapejte olejem, vinným octem a podle potřeby osolte a opepřete.