1. Domácí hot dogy na různé způsoby
Nejen klasika v podobě párku v rohlíku, který si čas od času koupíme někde v rychém občerstvení. Vyzkoušejte tyhle bohatě naplněné domácí hot dogy.
Hot dog z poctivého párku s goudou
Proříznutý rohlík nebo bagetku (v tomto případě můžeme použít i tmavší pečivo) rozevřeme a na rozpálené pánvi nasucho rychle nahřejeme. Poctivé párky s goudou ohřejeme ideálně v páře, eventuálně v horké vodě (80 °C) po dobu cca 5 minut. Pečivo proložíme ohřátým párečkem, zasypeme strouhaným křenem, zalijeme hořčicí a posypeme na drobné nudličky krájeným čínským zelím, případně doplníme kolečky šalotky.
Vídeňský hot dog
Proříznutý rohlík nebo bagetku dáme rozevřený na pekáček, na pečivo rozložíme plátek goudy a 3 min. zapečeme v troubě pod grilem. Poctivý vídeňský párek ohřejeme 3 až 5 min. v páře, položíme na roztavený sýr. Posypeme na delší nudličky nakrájeným čínským zelím a případně přidáme pár koleček cibule nebo kyselé okurky. Rohlík opatrně sklapneme a uprostřed můžeme propíchnout bambusovou jehlou na jednohubky. Pro jistotu nezapomeňte podávat s ubrousky.
Debrecínský hot dog
Proříznutou celozrnnou bagetku můžeme mírně nahřát v troubě. Poctivou selskou slaninu nakrájíme na proužky a opečeme na pánvi dokřupava. Poctivý debrecínský párek ohřejeme, případně můžeme opéct na pánvičce či grilu. Do pečiva vložíme párek, zakápneme hořčicí, posypeme nakrájeným čínským zelím, cibulkou a křupavou slaninou.
2. Párky v listovém těstíčku
Jsou hotové raz dva a ideální na každou party či posezení s přáteli.
Suroviny:
- 16 ks poctivých vídeňských párečků pro děti
- 500 g listového těsta
- dijonská hořčice a kečup podle chuti
- 1 vejce
- sezamová semínka nebo kmín na posypání
Příprava:
Troubu předehřejte na 180 °C. Párky na koncích nařízněte do růžiček. Těsto rozdělte na polovinu, z každé vyválejte tenký plát, který rozřežte na 8 dílů. Ty potřete hořčicí nebo kečupem a zabalte do nich párečky tak, aby naříznuté konce vykukovaly ven. Vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem, posypejte sezamem nebo kmínem a pečte 12 až 15 minut. Párkové rolky jsou dobré teplé i studené. Podávejte s pivem a salátem.
3. Frankurtská polévka
Když uděláte tuhle polévku opravdu poctivě, můžete ji mít i jako hlavní jídlo. Jak na to a čím vším se dá ještě obohatit? Zjistíte to ve videoreceptu.
4. Silvestrovské párky
Suroviny:
- 6 nožek poctivých vídeňských párků
- 6 větších cibulí
- 300 ml kečupu
- 400 ml černého piva
- sůl
- mletý pepř
- chilli
- lžička oleje
Příprava:
Poctivé vídeňské párky rozkrojte na poloviny a z vrchní strany na ně udělejte nožem pár zářezů (např. jako při opékání párků nad ohněm). Cibuli mezitím nakrájejte na kolečka. Na pekáč kápněte pár kapek oleje, na olej naskládejte rozkrájené a nařezané párky, zasypte je cibulí, zalijte kečupem a cca 100 ml černého piva. Vše mírně osolte a opepřete (kdo má rád pikantní, může ještě přidat chilli).
Takto připravené zakryjte a dejte do předehřáté trouby na 200 °C. Po cca 15 minutách odkryjte, přidejte zbytek piva a pečte dalších 10 až 15 minut do té doby, než se pivo částečně odpaří a šťáva zhoustne. Podávejte s čerstvým pečivem.
5. Bramborový guláš s debrecínskými párky
Suroviny pro 4 porce:
- 4 nožičky poctivých debrecínských párků
- 200 g brambor
- olej
- mletá paprika
- protlak
- česnek
- majoránka
- jíška nebo chléb na zahuštění
- čerstvý chléb
Postup:
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme je na rozpálený olej, který zaprášíme mletou paprikou. Brambory zarestujeme. Přidáme protlak a zalijeme vodou. Vaříme do poloměkka. Párky nakrájíme na malé špalíčky, zlehka orestujeme a přidáme k bramborám. Dochutíme česnekem, ke konci varu zahustíme jíškou nebo chlebem a přidáme majoránku a sůl. Podáváme s čerstvým chlebem.
6. Zeleninové lečo s vídeňskými párky
Suroviny pro 4 porce:
- 6 nožiček poctivých vídeňských párků
- 4 čerstvé papriky
- 4 až 5 středních rajčat
- 100 g sádla nebo jiného tuku
- 1 cibule
- 4 vejce
- pepř
- sůl
- chléb
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na rozpáleném sádle. Párky nakrájíme na malá kolečka a přidáme je k cibuli. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme je na tenké nudličky. Dusíme téměř doměkka.
Rajčata nakrájíme na kousky a přidáme je do směsi. Vše osolíme a opepříme a dál dusíme. V závěru do leča přidáváme vejce, které pečlivě rozmícháme, a vše chvilku povaříme. Lečo podáváme s čerstvým chlebem.
7. Zapečené brambory s párkem a sýrem
Suroviny:
uvařené brambory 4 větší kusy
olej
strouhaný sýr 15 dkg
poctivý debrecínský párek (2 nožičky)
poctivý vídeňský párek pro děti (4 nožičky)
Příprava:
Uvařené brambory nakrájíme na kostičky nebo kolečka a dáme je na teflonovou pánev, přidáme k nim trochu oleje, osolíme a lehce je opečeme. Pak k nim přidáme na kousky nakrájené poctivé párky (2 nožičky poctivého debrecínského a 4 nožičky poctivého vídeňského párku pro děti). Když je vše pěkně opečeno, zasypeme to strouhaným sýrem a necháme v troubě chvilku zapéct. Hotovo a můžeme podávat! Na talíři dozdobíme nakrájenou čerstvou zeleninou.