Párky 7x jinak. Super jednoduché a levné recepty | Pro ženy | Blesk.cz

Párky 7x jinak. Super jednoduché a levné recepty

  • 7. prosince 2014 | 06:00

    Když se řekne párek, představíme si ohřátý masový výrobek, který nám maminky dávaly k snídani nebo večeři, popřípadě s kaší i jako oběd. Jedno je jasné, párky jsou rychlé a levné. Pokud vaše rodina holduje této pochutině, zkuste jim vykouzlit něco nového. Určitě to přivítáte nejen vy. Uvidíte, že se za ušima budou oblizovat všichni. Párky jde samozřejmě vyměnit i za klobásku. 

  • Domácí hot dogy


    1. Vídeňský hot dog

     

    Proříznutý rohlík nebo bagetku dáme rozevřený na pekáček, na pečivo rozložíme plátek goudy a 3 min. zapečeme v troubě pod grilem. Poctivý vídeňský párek ohřejeme 3 až 5 min. v páře, položíme na roztavený sýr. Posypeme na delší nudličky nakrájeným čínským zelím a případně přidáme pár koleček cibule nebo kyselé okurky. Rohlík opatrně sklapneme a uprostřed můžeme propíchnout bambusovou jehlou na jednohubky.
    Pro jistotu nezapomeňte podávat s ubrousky.


    2. Debrecínský hot dog

     

    Proříznutou celozrnnou bagetku můžeme mírně nahřát v troubě. Poctivou selskou slaninu nakrájíme na proužky a opečeme na pánvi dokřupava. Poctivý debrecínský párek ohřejeme, případně můžeme opéct na pánvičce či grilu. Do pečiva vložíme párek, zakápneme hořčicí, posypeme nakrájeným čínským zelím, cibulkou a křupavou slaninou.


    3. Hot dog z poctivého párku s goudou

     

    Proříznutý rohlík nebo bagetku (v tomto případě můžeme použít i tmavší pečivo) rozevřeme a na rozpálené pánvi nasucho rychle nahřejeme. Poctivé párky s goudou ohřejeme ideálně v páře, eventuálně v horké vodě (80 °C) po dobu cca 5 minut. Pečivo proložíme ohřátým párečkem, zasypeme strouhaným křenem, zalijeme hořčicí a posypeme na drobné nudličky krájeným čínským zelím, případně doplníme kolečky šalotky.

     


  • Zavinuté dobroty

     

    Jsou hotové raz dva a ideální na každou party či posezení s přáteli.


    Suroviny:

    • 16 ks poctivých vídeňských párečků pro děti
    • 500 g listového těsta
    • dijonská hořčice a kečup podle chuti
    • 1 vejce
    • sezamová semínka nebo kmín na posypání

     

    Příprava:

    Troubu předehřejte na 180 °C. Párky na koncích nařízněte do růžiček. Těsto rozdělte na polovinu, z každé vyválejte tenký plát, který rozřežte na 8 dílů. Ty potřete hořčicí nebo kečupem a zabalte do nich párečky tak, aby naříznuté konce vykukovaly ven. Vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem, posypejte sezamem nebo kmínem a pečte 12 až 15 minut. Párkové rolky jsou dobré teplé i studené. Podávejte s pivem a salátem.

  • Zapečené brambůrky s párkem a sýrem



    Suroviny:

    • uvařené brambory 4 větší kusy
    • olej
    • strouhaný sýr 15 dkg
    • poctivý debrecínský párek (2 nožičky)
    • poctivý vídeňský párek pro děti (4 nožičky)

     

    Příprava:

     

    Uvařené brambory nakrájíme na kostičky nebo kolečka a dáme je na teflonovou pánev, přidáme k nim trochu oleje, osolíme a lehce je opečeme. Pak k nim přidáme na kousky nakrájené poctivé párky (2 nožičky poctivého debrecínského a 4 nožičky poctivého vídeňského párku pro děti). Když je vše pěkně opečeno, zasypeme to strouhaným sýrem a necháme v troubě chvilku zapéct.

     

    Hotovo a můžeme podávat! Na talíři dozdobíme nakrájenou čerstvou zeleninou.


  • Párky trochu jinak



    Suroviny:

    • 4 nožky poctivých debrecínských párků
    • 4 plátky poctivé selské slaniny
    • 4 vejce
    • sůl, sladká paprika mletá, pažitka

     

    Příprava:

    Každou nožičku poctivého debrecínského párku podélně rozřízněte – pozor, nerozřezávejte je až do konce. Na plech s pečicím papírem položte plátky slaniny. Na každý plátek slaniny položte naříznutý párek, do kterého opatrně doprostřed vyklepněte vajíčko. Nakonec vše posolte, jemně posypte mletou paprikou a čerstvou pažitkou.
    Zapékejte v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 15 minut.
    Podávejte s čerstvým pečivem.

  • Silvestrovské párky



    Suroviny:

    • 6 nožek poctivých vídeňských párků
    • 6 větších cibulí
    • 300 ml kečupu
    • 400 ml černého piva
    • sůl
    • mletý pepř
    • chilli
    • lžička oleje

     

    Příprava:

    Poctivé vídeňské párky rozkrojte na poloviny a z vrchní strany na ně udělejte nožem pár zářezů (např. jako při opékání párků nad ohněm). Cibuli mezitím nakrájejte na kolečka. Na pekáč kápněte pár kapek oleje, na olej naskládejte rozkrájené a nařezané párky, zasypte je cibulí, zalijte kečupem a cca 100 ml černého piva. Vše mírně osolte a opepřete (kdo má rád pikantní, může ještě přidat chilli).

     

    Takto připravené zakryjte a dejte do předehřáté trouby na 200 °C. Po cca 15 minutách odkryjte, přidejte zbytek piva a pečte dalších 10 až 15 minut do té doby, než se pivo částečně odpaří a šťáva zhoustne.
    Podávejte s čerstvým pečivem.

  • Bramborový guláš s poctivými debrecínskými párky



    Suroviny pro 4 porce:

    • 4 nožičky poctivých debrecínských párků
    • 200 g brambor
    • olej
    • mletá paprika
    • protlak
    • česnek
    • majoránka
    • jíška nebo chléb na zahuštění
    • čerstvý chléb

     

    Postup:

    Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
    Přidáme je na rozpálený olej, který zaprášíme mletou paprikou. Brambory zarestujeme. Přidáme protlak a zalijeme vodou. Vaříme do poloměkka.
    Párky nakrájíme na malé špalíčky, zlehka orestujeme a přidáme k bramborám.

     

    Dochutíme česnekem, ke konci varu zahustíme jíškou nebo chlebem a přidáme majoránku a sůl. Podáváme s čerstvým chlebem.

  • Zeleninové lečo s poctivými vídeňskými párky



    Suroviny pro 4 porce:

    • 6 nožiček poctivých vídeňských párků
    • 4 čerstvé papriky
    • 4 až 5 středních rajčat
    • 100 g sádla nebo jiného tuku
    • 1 cibule
    • 4 vejce
    • pepř
    • sůl
    • chléb

     

    Postup:

    Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na rozpáleném sádle. Párky nakrájíme na malá kolečka a přidáme je k cibuli. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme je na tenké nudličky. Dusíme téměř doměkka.

    Rajčata nakrájíme na kousky a přidáme je do směsi. Vše osolíme a opepříme a dál dusíme. V závěru do leča přidáváme vejce, které pečlivě rozmícháme, a vše chvilku povaříme. Lečo podáváme s čerstvým chlebem.

    Autor: Shutterstock.com

Klíčová slova: recepty, video, párky, uzeniny, levně, rozhovor
Diskuse ke článku
.