Pátek 11. října 2024
Svátek slaví Andrej, zítra Marcel
Oblačno, déšť 12°C

Párky 7x jinak. Super jednoduché a levné recepty

7. prosince 2014 | 06:00

Když se řekne párek, představíme si ohřátý masový výrobek, který nám maminky dávaly k snídani nebo večeři, popřípadě s kaší i jako oběd. Jedno je jasné, párky jsou rychlé a levné. Pokud vaše rodina holduje této pochutině, zkuste jim vykouzlit něco nového. Určitě to přivítáte nejen vy. Uvidíte, že se za ušima budou oblizovat všichni. Párky jde samozřejmě vyměnit i za klobásku. 

1. Domácí hot dogy na různé způsoby

Nejen klasika v podobě párku v rohlíku, který si čas od času koupíme někde v rychém občerstvení. Vyzkoušejte tyhle bohatě naplněné domácí hot dogy.

Hot dog z poctivého párku s goudou

Autor: Dreamworks

Proříznutý rohlík nebo bagetku (v tomto případě můžeme použít i tmavší pečivo) rozevřeme a na rozpálené pánvi nasucho rychle nahřejeme. Poctivé párky s goudou ohřejeme ideálně v páře, eventuálně v horké vodě (80 °C) po dobu cca 5 minut. Pečivo proložíme ohřátým párečkem, zasypeme strouhaným křenem, zalijeme hořčicí a posypeme na drobné nudličky krájeným čínským zelím, případně doplníme kolečky šalotky.

Vídeňský hot dog

Proříznutý rohlík nebo bagetku dáme rozevřený na pekáček, na pečivo rozložíme plátek goudy a 3 min. zapečeme v troubě pod grilem. Poctivý vídeňský párek ohřejeme 3 až 5 min. v páře, položíme na roztavený sýr. Posypeme na delší nudličky nakrájeným čínským zelím a případně přidáme pár koleček cibule nebo kyselé okurky. Rohlík opatrně sklapneme a uprostřed můžeme propíchnout bambusovou jehlou na jednohubky. Pro jistotu nezapomeňte podávat s ubrousky.

Debrecínský hot dog

Proříznutou celozrnnou bagetku můžeme mírně nahřát v troubě. Poctivou selskou slaninu nakrájíme na proužky a opečeme na pánvi dokřupava. Poctivý debrecínský párek ohřejeme, případně můžeme opéct na pánvičce či grilu. Do pečiva vložíme párek, zakápneme hořčicí, posypeme nakrájeným čínským zelím, cibulkou a křupavou slaninou.

2. Párky v listovém těstíčku

Autor: Blesk Hobby

Jsou hotové raz dva a ideální na každou party či posezení s přáteli.

Suroviny:

  • 16 ks poctivých vídeňských párečků pro děti
  • 500 g listového těsta
  • dijonská hořčice a kečup podle chuti
  • 1 vejce
  • sezamová semínka nebo kmín na posypání

Příprava:

Troubu předehřejte na 180 °C. Párky na koncích nařízněte do růžiček. Těsto rozdělte na polovinu, z každé vyválejte tenký plát, který rozřežte na 8 dílů. Ty potřete hořčicí nebo kečupem a zabalte do nich párečky tak, aby naříznuté konce vykukovaly ven. Vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem, posypejte sezamem nebo kmínem a pečte 12 až 15 minut. Párkové rolky jsou dobré teplé i studené. Podávejte s pivem a salátem.

3. Frankurtská polévka

Když uděláte tuhle polévku opravdu poctivě, můžete ji mít i jako hlavní jídlo. Jak na to a čím vším se dá ještě obohatit? Zjistíte to ve videoreceptu.

4. Silvestrovské párky

Autor: Blesk Hobby

Suroviny:

  • 6 nožek poctivých vídeňských párků
  • 6 větších cibulí
  • 300 ml kečupu
  • 400 ml černého piva
  • sůl
  • mletý pepř
  • chilli
  • lžička oleje

Příprava:

Poctivé vídeňské párky rozkrojte na poloviny a z vrchní strany na ně udělejte nožem pár zářezů (např. jako při opékání párků nad ohněm). Cibuli mezitím nakrájejte na kolečka. Na pekáč kápněte pár kapek oleje, na olej naskládejte rozkrájené a nařezané párky, zasypte je cibulí, zalijte kečupem a cca 100 ml černého piva. Vše mírně osolte a opepřete (kdo má rád pikantní, může ještě přidat chilli).

Takto připravené zakryjte a dejte do předehřáté trouby na 200 °C. Po cca 15 minutách odkryjte, přidejte zbytek piva a pečte dalších 10 až 15 minut do té doby, než se pivo částečně odpaří a šťáva zhoustne. Podávejte s čerstvým pečivem.

5. Bramborový guláš s debrecínskými párky

Autor: Blesk Hobby

Suroviny pro 4 porce:

  • 4 nožičky poctivých debrecínských párků
  • 200 g brambor
  • olej
  • mletá paprika
  • protlak
  • česnek
  • majoránka
  • jíška nebo chléb na zahuštění
  • čerstvý chléb

Postup:

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme je na rozpálený olej, který zaprášíme mletou paprikou. Brambory zarestujeme. Přidáme protlak a zalijeme vodou. Vaříme do poloměkka. Párky nakrájíme na malé špalíčky, zlehka orestujeme a přidáme k bramborám. Dochutíme česnekem, ke konci varu zahustíme jíškou nebo chlebem a přidáme majoránku a sůl. Podáváme s čerstvým chlebem.

6. Zeleninové lečo s vídeňskými párky

Autor: Shutterstock.com

Suroviny pro 4 porce:

  • 6 nožiček poctivých vídeňských párků
  • 4 čerstvé papriky
  • 4 až 5 středních rajčat
  • 100 g sádla nebo jiného tuku
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • pepř
  • sůl
  • chléb

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na rozpáleném sádle. Párky nakrájíme na malá kolečka a přidáme je k cibuli. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme je na tenké nudličky. Dusíme téměř doměkka.

Rajčata nakrájíme na kousky a přidáme je do směsi. Vše osolíme a opepříme a dál dusíme. V závěru do leča přidáváme vejce, které pečlivě rozmícháme, a vše chvilku povaříme. Lečo podáváme s čerstvým chlebem.

7. Zapečené brambory s párkem a sýrem  

Autor: Shutterstock.com

Suroviny:

uvařené brambory 4 větší kusy
olej
strouhaný sýr 15 dkg
poctivý debrecínský párek (2 nožičky)
poctivý vídeňský párek pro děti (4 nožičky)

Příprava:

Uvařené brambory nakrájíme na kostičky nebo kolečka a dáme je na teflonovou pánev, přidáme k nim trochu oleje, osolíme a lehce je opečeme. Pak k nim přidáme na kousky nakrájené poctivé párky (2 nožičky poctivého debrecínského a 4 nožičky poctivého vídeňského párku pro děti). Když je vše pěkně opečeno, zasypeme to strouhaným sýrem a necháme v troubě chvilku zapéct. Hotovo a můžeme podávat! Na talíři dozdobíme nakrájenou čerstvou zeleninou.