Nejrychlejší zdravé a levné večeře: Vajíčka v hlavní roli!
Vejce nejsou jen skvělou snídaní. Vyzkoušejte rychlé recepty, které se hodí k lehkému obědu i večeři. Zkuste vejce s exotickými příchutěmi.
Zapečené sladké brambory s vejcem
Vejce zapečené ve sladké brambořeAutor: roxyskitchen.com
Doba vaření: 20 minutPotřebujete:
(4 porce)
- 2 velké pečené sladké brambory (můžete použít i běžné brambory)
- 2 hrnky natrhané mozzarelly
- 4 plátky slaniny
- 4 vejce
- čerstvou petržel
- sůl a pepř
Postup:
Nejdříve upečte brambory. Umyjte je, propíchejte vidličkou a pečte v troubě cca 1 hodinu na 200 °C . Nechte trochu vychladnout a rozkrojte podélně na půl. Lžíci brambory vydlabejte tak, aby se vám do prohlubně vešlo vejce, slanina a sýr. Do každé brambory vyklepněte vejce, přikryjte plátkem slaniny a posypte sýrem. Osolte a opepřete. Vložte na plech a pečte na 180 °C cca 20 minut.
Zdroj: www.roxyskitchen.com
Perská bylinková omeleta
Perská bylinková omeletaAutor: theviewfromgreatisland.comDoba vaření:15 minut
Potřebujete:
(4 porce)
- 6 vajec
- 1/2 čajové lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
- 1/2 čajové lžičky kurkumy
- 1/4 čajové lžičky mletého kardamonu
- 1/4 čajové lžičky římského kmínu
- 1 polévková lžíce mouky
- 1 hrst petržele, nasekaná
- 1 hrst libečku, nasekaná
- 1 hrst kopru, nasekaná
- 1 hrst máty, nasekaná
- 1 hrst pažitky, nasekaná
- 6 až 7 jarních cibulek, nasekané
- 1 pórek , nakrájený na tenká kolečka
- 2 polévkové lžíce másla nebo olivového oleje
Postup:
Rozklepněte vejce do mísy a vyšlehejte s moukou a kořením. přidejte nasekané bylinky (můžete použít ty, které máte po ruce, ale základ je máta), pórek a cibulku. Použijte pánev, kterou můžete vložit do trouby. Rozpusťte v ní máslo či rozehřejte olej a vlijte valecnou smes. Na středním plameni vařte až se vejce přichytí ke dnu. Následně vložte do trouby rozpálené na 200 °C a pečte cca 5 minut.
Zdroj: theviewfromgreatisland.com
Bok choy na medu a citronu s rýží basmati a zastřeným vejcem
Vejce na asijský způsobAutor: thefitchen.com
Doba vaření: 30 minutPotřebujete:
(2 porce)
- 2 dvě střední hlávky bok choy (tuto asijskou listovou zeleniny seženete např. na farmářských trzích či v asijských večerkách - vypadá jako velký list špenátu, který ji může nahradit)
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 4-6 polévkových lžic olivového oleje
- 1 polévková lžíce nastrouhaného
- 3 polévkové lžíce vinného octa
- ½ polévkové lžíce mletého zázvoru
- 1 čajová lžička šalvěje
- 1 čajová lžička mořské soli
- ½ čajové lžičky mletého pepře
- 1 polévková lžíce medu
- šťáva z jednoho citronu
- 2-4 vejce
- 1 šálek rýže basmati
- 2 šálky vody
Postup:
Umyjte bok choy a odkrojte stonky. Následně nakrájejte na přibližně centimetrové proužky a odložte stranou. Cibuli nakrájete na tenké kroužky a prolisujte česnek. Ve velké pánvi rozpalte olivový olej, orestujte cibuli do zlatova. Cca 10 minut. Přidejte trochu oleje a česnek, bok choy a ocet. Restujte dokud se tekutina téměř neodpaří. Přidejte sůl, pepř, šalvěj, nastrouhaný zázvor, mletý zázvor, šťávu z citrónu a med. Restujte asi 10 až 15 minut, občas promíchejte.
V dalším hrnci uvařte rýži, jak jste zvyklí. Těsně před tím, než bude rýže hotová, usmažte potřebný počet volských ok. Servírujte na rýži nejdříve zeleninu a pak vejce.Zdroj: thefitchen.com
Jeruzalémská shashuka s jogurtem a vejcem
ShashukaAutor: food52.com
Doba vaření: 20 minut
(4 porce)Potřebujete:
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička koření harissa
- 2 čajové lžičky rajského protlaku
- 2 dvě velké červené papriky, pokrájené na malé kousky
- 4 stroužky česneku, na jemno pokrájené
- 1 čajová lžička mletého římského kmínu
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 6 vajec
- ½ hrnku řeckého jogurtu
Postup:Ve velké pánvi rozpalte olivový olej a přidejte harissu, protlak, papriku, česnek, římský kmín a mletou sůl. Restujte asi 10 minut, dokud nebudou papriky měkké. Pak přidejte rajčata, přiveďte k varu a vařte dalších 10 minut, dokud nebude omáčka hustá. V omáčce udělejte kroužky, tak že ji vařečkou shrnete a do volného místa vyklepněte vejce. Pokračujte stejně se všemi vajíčky. Vařte tak dlouho, až bude bílek pevný, ale žloutek ještě tekutý. Servírujte pak vždy vejce, přidejte omáčku a na okraj talíře přidejte jogurt. Můžete přidat chléb nebo zeleninový salát.
Zdroj: food52.com
Zastřená vejce s těstovinami s omáčkou z cherry rajčátek a bazalky
Cuketová pasta s vejcemAutor: halfbakedharvest.com
Doba vaření: 10 minutPotřebujete:
(4 porce)
- 250 g cherry rajčat
- 1/3 hrnku sušených rajčat v oleji
- 1 hrnek čerstvé bazalky
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- šťáva z jednoho citronu
- na špičku nože chilli
- 1 balení bezvaječných špaget
- 1/3 hrnku oliv, na jemno nasekaných
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl a pepř 4 vejce
- hrst parmazánu
- 2 polévkové lžíce restovaných piniových oříšků
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Během vaření v míse smíchejte na drobno pokrájená cherry rajčata, sušená rajčata, bazalku, česnek, citronovou šťávu, olivy a chilli. Osolte a opepřete a nechte cca 10 minut odstát, aby se chutě spojily. Uvařené těstoviny rozdělte na talíře či do misek, zalijte připravenou omáčkou, na vrch položte zastřené vejce, propíchněte tak, aby žloutek vytekl na špagety a posypte parmazánem.
Zdroj: www.halfbakedharvest.com