Sobota 21. prosince 2024
Svátek slaví Natálie, zítra Šimon
Oblačno 4°C

Nejlepší nakládaná zelenina: Připravte ji tak, že jí nikdo neodolá!

Nakládaná zelenina je skvělou příloho k masu, těstovinovým pokrmům a v nejhorším případě vás vytáhne i z kocoviny.
28. září 2013 | 07:00

Nakládaná zelenina je skvělou příloho k masu, těstovinovým pokrmům a v nejhorším případě vás vytáhne i z kocoviny. Základem je kvalitní zelenina, v ideálním případě vaše vlastní úroda nebo nakupte na farmářských trzích.

Nakládaná mrkev

Doba přípravy: 20 minut
Doba dušení: 40 minut

Budete potřebovat:

2 kg mrkve
60 g cukru
šťávu z 3 citronů

Postup:
Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. Dejte do hrnce, zalijte trochou vody a uvařte doměkka. Mrkev umelte na masovém strojku, dejte zpět do hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu a vařte, dokud směs nezhoustne. Poté nalijte do vypláchnutých sklenic. Na každou dejte kus pergamenového papíru a pevně přivažte provázkem. Mrkvová pochoutka chutná skvěle, ale nelze ji moc dlouho uchovávat.

Nakládaná zelenina
Autor: Shutterstock.com
Zelené fazolky v octě

Doba přípravy: 30 minut
Doba sterilování: 20 minut

Budete potřebovat:

500 g zelených fazolek
1 l vody
2 lžíce octa
1 a ½ l octa na zalití
sůl
5 kuliček pepře
30 g křenu

Postup:
Fazolky zbavte vlákna, nakrájejte na šikmé kousky a vařte 4 minuty ve vodě se lžící octa. Vařenou, dobře okapanou zeleninu dejte do sklenic, zalijte vychladlým čistým octem převařeným se solí a pepřem.  Na povrch dejte pár koleček křenu a sklenice dobře zavíčkujte.  Sterilujte 30 minut při teplotě 85 °C.

Nakládaná zelenina
Autor: Shutterstock.com
Nakládaná červená řepa

Doba přípravy: 40 minut

Budete potřebovat:

1 kg řepy
500 ml vinného octa
lžičku soli
3 lžíce šťávy z řepy
60 g křenu
½ lžičky fenyklu
50 g cukru
ocet podle chuti

Postup:
Dobře vypranou řepu uvařte v páře nebo ve slané vodě doměkka. Poté ji vložte do studené vody a oloupejte. Nakrájejte na kolečka a ty vkládejte do kameninové nebo porcelánové nádoby. Prokládejte na plátky nakrájeným křenem a zalijte vychladlým octem, který jste povařili s trochou soli, šťávy z řepy, cukrem a fenyklem. Řepa musí být v míce potopena. Poté ji dejte přiklopenou do chladu. Po 4 dnech můžete konzumovat.

Šalotky v octu
Autor: Shutterstock.com
Šalotky v octě

Doba přípravy: 40 minut

Budete potřebovat:

1 kg šalotky
180 ml octa
5 zrnek pepře
sůl
1 bobkový list
¼ lžičky hořčičného semínka

Postup:
Šalotky oloupejte, dejte do hrnce s vodou, osolte a chvilku povařte. Poté vodu slijte, na cibulky nalijte ocet a opět chvilku vařte. Cibulky poté poskládejte do sklenic, do octa přidejte kuličky pepře, bobkový list, hořčičné semínko, nechte projít varem a nálevem zalijte cibulky. Sklenice zavíčkujte a uložte na chladném a suchém místě.

Čalamáda
Autor: Shutterstock.com
Čalamáda

Doba přípravy: 40 minut
Doba sterilování: 20 minut

Budete potřebovat:

4 kg zelí
1 kg paprik
500 g mrkve
500 g cibule
500 ml octa
400 ml oleje
300 g cukru
1 Deko

Postup:
Zelí nakrouhejte, papriky zbavte jádřinců a nakrájejte na proužky. Cibuli oloupejte, mrkev oškrábejte a vše nakrájejte také najemno. Zeleninu promíchejte, vložte do velké nádoby, přidejte olej, ocet, cukr a Deko. Důkladně promíchejte a nechte uležet do druhého dne. Poté naskládejte do sklenic, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C.

Autor: pil