Skvělé recepty: Ochutnejte nejlepší c.k. rakouské moučníky! | Pro ženy | Blesk.cz

Skvělé recepty: Ochutnejte nejlepší c.k. rakouské moučníky!

15. listopadu 2012 | 06:00

Máte chuť na kousek lahodného dortíku? Naučíme vás připravit ty nejlepší z vídeňského dvora rakousko-uherského mocnářství.


1. Sachrův dort

Autorem výjimečné pochoutky plné čokolády a meruňkové marmelády byl šestnáctiletý kuchtík Franz Sacher ve službách knížete Metternicha. Jeho syn pak ve Vídni založil světoznámý hotel, kde můžete ochutnat originál.


Suroviny:
Na těsto:
•    6 vajec
•    150 g kvalitní hořké čokolády
•    140 g másla
•    130 g polohrubé mouky
•    200 g moučkového cukru
•    dřeň z vanilkového lusku
•    kousek másla a mouku na formu
Na ozdobu:
•    300 g meruňkové marmelády
•    2 lžíce kvalitního rumu
•    200 g hořké čokolády
•    150 g moučkového cukru
•    trochu vody
•    kousek másla

Postup:
Rozšleháme máslo s cukrem, přidáme vanilkovou dřeň a do směsi postupně zašleháme žloutky a rozpuštěnou čokoládu. Z bílků ušleháme pevný sníh, který střídavě přidáváme s moukou do máslové směsi.
Těsto nalijeme do vymazané a vyspané formy a pečeme při teplotě 170 °C zhruba 40 minut.

Hotový korpus vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout. Pak ho podélně rozřízneme, namažeme marmeládou, kterou jsme svařili s alkoholem a propasírovali, přiklopíme a celý dort ještě důkladně pomažeme a necháme ztuhnout.

Nakonec polijeme vyšší vrstvou čokoládové polevy (svaříme vodu s cukrem, přidáme kousky čokolády a necháme rozpustit, na závěr vložíme oříšek másla). Krájíme nožem namočeným v horké vodě a rychle osušeným, aby nepraskala poleva. Servírujeme s kopečkem neslazené šlehačky.

Příprava: 140 minut
Počet kousků. 8

2. Linecký koláč

První písemný recept světoznámého moučníku je datován rokem 1653, kdo ho však vymyslel, zůstává záhadou. Také receptů na jeho přípravu je mnoho, stejně jako variant náplní. Zapomenout ale nesmíte na ozdobnou mřížku z plátků těsta.
Suroviny:
•    250 g hladké mouky
•    160 g moučkového cukru
•    160 g másla
•    100 mletých lískových oříšků
•    2 vejce
•    kůra z citronu
•    lžička kypřicího prášku
•    špetka skořice
•    2 hřebíčky
•    400 g rybízového džemu
•    100 g drcených mandlí
Postup:
Máslo s cukrem a jedním vejcem vyšleháme, přidáme směs mouky, cukru, oříšků, skořice, strouhané citronové kůry a roztlučeného hřebíčku a vypracujeme vláčné těsto, které necháme zabalené ve fólii odpočinout 30 minut v chladničce. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly, ze tří vyválíme kola, která potřeme džemem, a z posledního dílu vytvoříme okraj a ozdobné mřížky. Těsto naskládáme do formy, potřeme rozkvedlaným vejcem a okraje posypeme mandlemi. Pečeme při 180 °C dozlatova.

Příprava: 55 minut
Počet kousků: 8

3. Dort Esterházy

Mandlový moučník je pojmenovaný podle významného uherského šlechtického rodu, jehož kořeny sahají až do 13. století. Dort je však mladší, je mu něco přes sto let.
Suroviny:
Na těsto:
•    180 g mletých mandlí
•    200 g moučkového cukru
•    8 bílků
•    50 g hladké mouky
•    nastrouhaná kůra z citronu
•    špetka skořice
•    špetka soli
Na krém:
•    300 ml mléka
•    180 g krystalového cukru
•    dřeň z vanilkového lusku
•    vanilkový pudink v prášku
•    3 žloutky
•    350 g másla
•    4 lžíce třešňovice
Na polevu a ozdobu –
* 100 g meruňkového džemu
* bílek
* 120 g moučkového cukru
* ½ lžičky oleje
* 80 g strouhané čokolády
* 80 g plátků mandlí

Postup:
Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme cukr a skořici. Smícháme mouku, citronovou kůru a mandle a lehce je vmícháme do sněhu. Z pečicího papíru si vystřihneme kola o průměru dortové formy (zhruba 26 cm), těsto na ně rozetřeme a upečeme dorůžova. Ihned po upečení sloupneme z korpusů papír a pláty necháme vychladnout.

Z mléka, pudinkového prášku, vanilkové dřeně, cukru a žloutků uvaříme pudink, zamícháme do něj třešňovici a do vychladlé hmoty pak zašleháme postupně máslo. Pláty potřeme krémem, horní plát potřeme rozehřátou marmeládou, boky zbylým krémem. Bílek rozetřeme s cukrem a po kapkách přidáme malinko oleje, aby byla poleva lesklá a hladká. Hmotu rozetřeme na dort, boky ozdobíme plátky mandlí a vršek posypeme čokoládou. Dort necháme uležet do druhého dne.

Příprava: 160 minut
Počet porcí: 8

4. Císařský trhanec

Proslulý zákusek prý poprvé připravil Leopold, dvorní kuchař císaře Františka Josefa I., aby uctil jeho půvabnou manželku, císařovnu Sissi, té však dezert plný cukru nechutnal, a tak ho snědl sám císař.

Suroviny:
•    200 g hladké mouky
•    300 ml mléka
•    4 vejce
•    100 g másla
•    trochu rumu
•    80 g moučkového cukru
•    2 vanilkové cukry
•    50 g loupaných nasekaných mandlí
•    50 g rozinek
•    špetka skořice
•    špetka soli

Postup:
Žloutky rozšleháme v mléce, přidáme mouku, vanilkový cukr, rum, skořici, sůl a rozinky a hotové těsto necháme chvíli odpočinout. Na plechu s vyšším okrajem rozehřejeme máslo, plech s ním vymažeme a rovnoměrně nalijeme těsto, které posypeme mandlemi. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Jakmile začne spodní strana placky zlátnout, obrátíme ji a vidličkou moučník roztrháme na kousky. Posypeme moučkovým cukrem a dopečeme. Podáváme s rozvařenými švestkami nebo jablky.

Příprava: 30 minut
Počet porcí: 2

Autor: Olga Trešlová