Netradiční recepty na marmelády. Nebojte se experimentovat!
Letní sezóna vrcholí a často nestíháme sbírat všechnu úrodu ze zahrádky. Když už ale máme plné košíky a přepravky dobrot, nevíme, co s nimi. Zavařeniny a marmelády jsou vždy tou správnou volbou. I se sběrem obětujete jedno odpoledne, ale v zimě si pak budete moct otevřít skleničku plnou léta!
Malinový džem s mátou
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 5 minut
Budete potřebovat (na 5 skleniček):
- 1 kg malin
- 8 lístků máty
- 500 g třtinového želírovacího cukru
- 1 lžíci citronové šťávy
Postup:
Malinový jamAutor: shutterstock.comMaliny propláchněte a dejte je do hrnce. Přidejte lístky máty a vše trochu rozmačkejte. Nasypejte k nim cukr, šťávu z citronu a vše dobře promíchejte. Za občasného míchání přiveďte ovoce k varu a vařte asi 5 minut. Z hotového džemu odstraňte mátu a rozdělte ho do vypláchnutých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem nahoru.
Broskvovo - hruškový džem
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 5 minut
Budete potřebovat (na 5 skleniček):
- 300 g hrušek
- 700 g broskví
- 50 g mletých ořechů
- 350 g cukru
- 1 balíček Gelfixu Super 3:1 (Dr. Oetker)
Postup:
Broskvovo - hruškový džemAutor: shutterstock.comMleté ořechy opečte na suché pánvi. Broskve vypeckujte a nakrájejte na kousky. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Pak je šťouchadlem rozmačkejte. Ovoce dejte do hrnce a přidejte Gelfix, který promíchejte se 2 lžícemi cukru. Za stálého míchání krátce povařte. Přidejte zbytek cukru, promíchejte a opět přiveďte k varu. Ďžem vařte asi 5 minut, pak dejte do hrnce oříšky a vše nalejte do vypláchnutých sklenic. Pevně je zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Jablečné želé s mátou
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 10 minut
Budete potřebovat (na 5 skleniček):
- 1 l 100% jablečné šťávy
- 500 g cukru
- 2 snítky máty
- kůru ze 2 limetek
- 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 (Dr. Oetker)
Postup:
Jablečný džem s mátouAutor: shutterstock.comJablečnou šťávu spolu s mátou přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty. Mátu odstraňte a přidejte Gelfix smíchaný s trochou cukru. Opět přiveďte k varu a vařte asi 1 minutu. Pak do hrnce dejte zbytek cukru a šťávu vařte za stálého míchání asi 5 minut. Přidejte kůru z limetky a želé stáhněte z plotny. Odstraňte vzniklou pěnu a pak ho rozlejte do vypláchnutých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Rybízový džem
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Budete potřebovat (na 5 skleniček):
2 kg rybízu
600 g cukru
1 citron
Postup:
Rybízová marmeládaAutor: shutterstock.comBobule rybízu propláchněte a prolisujte. Vzniklou šťávu vařte asi 10 minut. Pak přidejte cukr a vařte, dokud se vám na talířu nepodaří udělat kapka, která zůstane kulatá a tuhne. Nakonec přidejte na plátky nakrájený citron. Zavařeninu rozlejte do vypláchnutých sklenic a otočte dnem vzůru.
Džem z jablek a ostružin
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 25 minut
Budete potřebovat (na 10 skleniček):
- 1 kg kyselých jablek
- 1 kg ostružin
- 600 g krystalového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- rum na vypláchnutí sklenic
Postup:
Zkuste marmeládu z jablek a ostružin!Autor: shutterstock.comJablka oloubejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Dejte je do hrnce s troškou vody a rozvařte je. Pak je spolu s ostružinami prolisujte. Směs vařte, dokud nezhoustne. Přidejte cukr, skořici a vařte ještě 10 minut. Pak zavařeninu rozlejte do rumem vypláchnutých sklenic a otočte dnem vzůru.