Sobota 12. října 2024
Svátek slaví Marcel, zítra Renáta
Oblačno 12°C

Netradiční recepty na marmelády. Nebojte se experimentovat!

  • V polovině prázdnin přichází ten pravý čas na marmelády a džemy.
    3. srpna 2014 | 06:00

    Letní sezóna vrcholí a často nestíháme sbírat všechnu úrodu ze zahrádky. Když už ale máme plné košíky a přepravky dobrot, nevíme, co s nimi. Zavařeniny  a marmelády jsou vždy tou správnou volbou. I se sběrem obětujete jedno odpoledne, ale v zimě si pak budete moct otevřít skleničku plnou léta!

  • Malinový džem s mátou

    Doba přípravy: 10 minut

    Doba vaření: 5 minut

    Budete potřebovat (na 5 skleniček):

    • 1 kg malin
    • 8 lístků máty
    • 500 g třtinového želírovacího cukru
    • 1 lžíci citronové šťávy

    Postup:

    Malinový jam
    Autor: shutterstock.com

    Maliny propláchněte a dejte je do hrnce. Přidejte lístky máty a vše trochu rozmačkejte. Nasypejte k nim cukr, šťávu z citronu a vše dobře promíchejte. Za občasného míchání přiveďte ovoce k varu a vařte asi 5 minut. Z hotového džemu odstraňte mátu a rozdělte ho do vypláchnutých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem nahoru.

  • Broskvovo - hruškový džem

    Doba přípravy: 15 minut

    Doba vaření: 5 minut

    Budete potřebovat (na 5 skleniček):

    • 300 g hrušek
    • 700 g broskví
    • 50 g mletých ořechů
    • 350 g cukru
    • 1 balíček Gelfixu Super 3:1 (Dr. Oetker)

    Postup:

    Broskvovo - hruškový džem
    Autor: shutterstock.com

    Mleté ořechy opečte na suché pánvi. Broskve vypeckujte a nakrájejte na kousky. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Pak je šťouchadlem rozmačkejte. Ovoce dejte do hrnce a přidejte Gelfix, který promíchejte se 2 lžícemi cukru. Za stálého míchání krátce povařte. Přidejte zbytek cukru, promíchejte a opět přiveďte k varu. Ďžem vařte asi 5 minut, pak dejte do hrnce oříšky a vše nalejte do vypláchnutých sklenic. Pevně je zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

  • Jablečné želé s mátou

    Doba přípravy: 10 minut

    Doba vaření: 10 minut

    Budete potřebovat (na 5 skleniček):

    • 1 l 100% jablečné šťávy
    • 500 g cukru
    • 2 snítky máty
    • kůru ze 2 limetek
    • 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 (Dr. Oetker)

    Postup:

    Jablečný džem s mátou
    Autor: shutterstock.com

    Jablečnou šťávu spolu s mátou přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty. Mátu odstraňte a přidejte Gelfix smíchaný s trochou cukru. Opět přiveďte k varu a vařte asi 1 minutu. Pak do hrnce dejte zbytek cukru a šťávu vařte za stálého míchání asi 5 minut. Přidejte kůru z limetky a želé stáhněte z plotny. Odstraňte vzniklou pěnu a pak ho rozlejte do vypláchnutých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

  • Rybízový džem

    Doba přípravy: 15 minut

    Doba vaření: 15 minut

    Budete potřebovat (na 5 skleniček):

    2 kg rybízu

    600 g cukru

    1 citron

    Postup:

    Rybízová marmeláda
    Autor: shutterstock.com

    Bobule rybízu propláchněte a prolisujte. Vzniklou šťávu vařte asi 10 minut. Pak přidejte cukr a vařte, dokud se vám na talířu nepodaří udělat kapka, která zůstane kulatá a tuhne. Nakonec přidejte na plátky nakrájený citron. Zavařeninu rozlejte do vypláchnutých sklenic a otočte dnem vzůru.

  • Džem z jablek a ostružin

    Doba přípravy: 20 minut

    Doba vaření: 25 minut

    Budete potřebovat (na 10 skleniček):

    •  1 kg kyselých jablek
    • 1 kg ostružin
    • 600 g krystalového cukru
    • 1/2 lžičky skořice
    • rum na vypláchnutí sklenic

    Postup:

    Zkuste marmeládu z jablek a ostružin!
    Autor: shutterstock.com

    Jablka oloubejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Dejte je do hrnce s troškou vody a rozvařte je. Pak je spolu s ostružinami prolisujte. Směs vařte, dokud nezhoustne. Přidejte cukr, skořici a vařte ještě 10 minut. Pak zavařeninu rozlejte do rumem vypláchnutých sklenic a otočte dnem vzůru.

Autor: pil
Diskuse ke článku
.