Ráno pečivo namazané marmeládou nebo miska plná sladkých "cereálií", dopoledne sušenka, k obědu ovocné knedlíky a po večeři sladký popcorn u televize. Podle nejnovějších studií nadváhou v ČR trpí každé třetí dítě.
Populární české celebrity proto společně se svými ratolestmi v pražské kuchařské škole připravili vánoční cukroví dle zásad zdravého životního stylu. Připomněli, že s prevencí obezity je nutné začínat již od útlého věku dětí.
„Již dvouleté dítě vnímá suroviny, ze kterých je cukroví vytvořeno. Je správné vést jej k tomu, aby s rodiči jídlo připravovalo a již v dětství se naučilo zásady zdravého stravování,“ chválila přístup rodičů nutriční terapeutka Karolína Hlavatá. „Příprava cukroví s rodiči navíc děti opravdu baví,“ dodala.
Z minisoutěže týmů složených z celebrity a zástupců mateřských center nakonec vítězně vyšel houslový virtuóz Pavel Šporcl s dcerami Violetou a Sofií a rodinným Klubem K2. Jejich kuličky z ořechů zaujaly odbornou porotu nejvíce.
„Doma se snažíme vařit zdravě a dcery nám při tom často pomáhají. Chci, aby věděly, jaké jídlo je zdravé a čemu se mají vyhýbat. Prevenci proti dětské nadváze rozhodně nepodceňuji. V dnešní době plné fastfoodů je pro dítě obtížné se zorientovat,“ prohlásil Šporcl.
„Ořechy jsou oblíbenou přísadou vánočního cukroví, protože výborně chutnají, křupou a zároveň jsou tělu prospěšné díky vyššímu obsahu nasycených mastných kyselin,“ okomentovala vítězství nutriční terapeutka Karolína Hlavatá.
Vítězný recept Pavla Šporcla
Kuličky z ořechů
Suroviny:
100 g mletých vlašských ořechů
80 g moučkového cukru
80 g másla
50 g kakaa
2 lžíce citrónové šťávy
Postup:
Máslo utřeme s cukrem, přidáme mleté ořechy, citrónovou šťávu a vytvoříme těsto. Tvoříme kuličky, které obalujeme v kakau.
Švestkové kuličky Evy Decastelo
Suroviny
100 g předem namočených a na jemno nasekaných sušených švestek
1 lžíce povidel
1 lžička kakaa
1 lžíce citronové šťávy
špetka strouhané kůry z citronu
Postup:
Všechny suroviny smícháme do tuhé hmoty. Tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo kakau.
Fíková kolečka Alice Bendové
Suroviny:
120 g fíků
120 g mletých ořechů
100 g moučkového cukru
40 g pomletých perníčků
1 lžíce mleté skořice
citronová kůra z ½ citronu
Postup:
Fíky pomeleme ve strojku a smícháme s ostatními surovinami. Vál posypeme cukrem, těsto na něm vyválíme na placku. Vykrajujeme malá kolečka a necháme je uschnout.
Ovesné placičky Andrey Vránové Kloboučkové
Suroviny:
150 g ovesných vloček
140 g moučkového cukru
100 g másla
50 g mletých ořechů
½ balíčku vanilkového cukru
3 lžíce horké vody nebo rumové tresti
Postup:
Ovesné vločky opražíme na části másla, necháme vychladnout a jemně umeleme. Zbývající máslo utřeme s cukrem, přimícháme vločky, ořechy, vanilkový cukr a horkou vodu nebo rumovou tresť. Z těsta tvoříme placičky, které obalujeme v kakau.