Čtvrtek 3. října 2024
Svátek slaví Bohumil, zítra František
Oblačno, déšť 12°C

Retro bizár týdne: Karel Gott v mafiánském Discolandu Ivana Jonáka!

3. října 2024 | 05:00

Discoland Sylvie. Noční klub, který se stal v devadesátých letech kultem a za jednu noc dokázal vydělat i milion korun. Scházela se tu pražská smetánka, zločinecké gangy, ale i řada celebrit a politiků. Mezi návštěvníky patřil dokonce i sám Karel Gott. 

Discoland vznikl na začátku divokých devadesátek

Majitelem Discolandu byl pražský podnikatel Ivan Jonák, který objevil skulinu na tehdejším hladovém porevolučním trhu. Lidé se chtěli bavit a on jim zábavu chtěl dopřát. Chtěl být vždycky ve všem nejlepší a lidem toužil nabídnout něco nového a svěžího. A tak vznikl v roce 1992 Discoland.

Spolu se svou tehdejší manželkou Ludvikou a německým společníkem Helmutem Hugerem otevřeli klub, který navštěvovali členové mafiánského podsvětí, ale i řada známých tváří, včetně Lucie Bílé, Karla Gotta, Sagvana Tofiho nebo Petra Jandy. Podnik navštívil dokonce i Václav Klaus.

Autor: Foto: D. Černovský, archiv

Několikapatrový klub stál v pražské Libni, nebyl moc na očích a díky tomu se zde mohlo dít úplně všechno. Součástí byl také strip bar a pravidelně se zde odehrávaly ty nejdivočejší večírky. Ivanu Jonákovi klub vynášel obrovské peníze, které si uměl užít. Nechával se Prahou vozit svým kabrioletem plným prostitutek, koupil si krokodýla nebo medvěda, kterého venčil v Libni, a v oblibě měl také zbraně.

Konec zlatých časů

Chování Ivana Jonáka se nelíbilo jeho manželce a začala se tajně domlouvat s německým společníkem, že Jonáka z vedení klubu vyčlení a následně klub prodají. Na to však Jonák zareagoval velmi drasticky. Ludviku nechal v dubnu roku 1994 zastřelit.

Během půl roku policie obvinila v souvislosti s vraždou deset mužů, mezi nimi i Jonáka. Okamžitě se ocitl ve vazbě, kde byl 2 roky. Nakonec byl za vraždu své bývalé manželky odsouzen na 18 let. Po propuštění z vězení v roce 2014 podnikatel plánoval Discoland znovu obnovit, ale o dva roky později zemřel a zchátralé doupě neřesti bylo minulý rok zdemolováno.

Discoland Sylvie na začátku nového tisíciletí
Autor: čtk/ Michal Doležal

Autor: Aneta Valešová, Prostě fenomén