Neděle 15. září 2024
Svátek slaví Jolana, zítra Ludmila
Zataženo, déšť 12°C

Ulice slaví 20. sezónu! Čím je tento nekonečný seriál ojedinělý?

4. září 2024 | 06:00

Od vzniku prvního a jediného českého nekonečného seriálu Ulice uběhlo už 19 let. Premiéru měl první díl seriálu 4. září 2005 a diváci si ho rychle oblíbili. Co jste o Ulici a oblíbených hrdinech seriálu možná nevěděli, a jak to všechno vůbec začalo?

2 dekády s legendární Ulicí

První natáčecí klapka originálního a v našem státě zatím ojedinělého televizního projektu Ulice, který je prototypem žánru mýdlové opery, padla 6. června v roce 2005. Od 4. září roku 2005 se pořad dostal na televizní obrazovky a ve vysílání vydržel dodnes.

Autor: ČSFD

Fiktivní pražská část z Hostivaře

Fiktivní pražská okrajová část Křečovice se ve skutečnosti natáčí v ateliérech v pražské Hostivaři. Není přitom náhodou, že vám mohou být kulisy činžovních domů, restaurace, kavárny a dalších obchodů odkudsi poněkud povědomé. Tvůrci seriálu Ulice se totiž inspirovali německým námětem seriálu vysílaným od roku 1985 s názvem Lindenstrasse (v překladu Lipová ulice).

Nejen, že se filmaři v tomto případě stejně jako v původním seriálu zaměřují na jednotlivé životní osudy postav a jejich každodenní příběhy. Také kulisy představující paneláky a ulici na okraji velkoměsta jsou nápadně podobné těm z projektu německých sousedů.

Autor: TV Nova

Na scénáři se pracuje hromadně

Další zajímavostí je, že v případě seriálu Ulice není pouze jeden scénárista, jak se diváci někdy mylně domnívají. Na jeho scénáři se pracuje většinou hromadně, ve více lidech a takzvaně „za běhu“. Různí autoři tvoří originální dějové linky, které si jednotliví scénáristé potom navzájem prezentují. Scénář bývá vždy znám na celou jednu sezónu dopředu, pouze se v průběhu rozpracovává na dílčí detaily a tvoří se scénosled z jednotlivých příběhů.

Autor: TV Nova

V seriálu se tak od jeho samotného začátku vystřídaly příběhy mnoha seriálových rodin. Hned několik z nich je v něm od samého začátku, jako třeba pan Pešek, Nyklovi, Jordánovi, Liškovi a další. Někteří herci se tak v seriálu střídavě více méně objevují dodnes, o jiných zase naopak diváci dlouho neslyšeli. Nahradily je další zajímavé životní zvraty nových rodin z jedné pražské fiktivní ulice.

Ulice v číslech

Od začátku vysílání seriálu se v Ulici vystřídalo přes 400 herců, za začátku se jich přitom natáčení účastnilo kolem 80. Od roku 2005 do poloviny února roku 2024 proběhlo celkem 6 172 natáčecích dní. Během každého jednotlivého dne filmaři natočí kolem 1,5 hodiny nesestřihaných záběrů. Za týden potom štáb natočí kolem 2 hodin vysílaného materiálu, takže je to délkou srovnatelné s celovečerním filmem, který tvůrci dokážou vytvořit za každý natáčecí týden. Odvysíláno bylo už celkem 4730 dílů seriálu.

V záběrech se diváci mohou kochat kulisami celkem 9 paneláků, ve kterých se odehrává většina děje seriálu. Z dalších kulis jsou opravdu průchozí pouze čtyři budovy – Vendulino bistro, Gábinin salón, truhlárna a kavárna. Sem tam filmaři společně s herci změní lokaci, aby divákům trochu zpestřili prostředí. Natáčelo se už v pronajaté vile, v chatě u řeky, na různých místech v Praze, i na statku. Ne všichni z fanoušků Ulice vědí, že se seriál Ulice natáčí čtvrt roku dopředu. Takže například Vánoce v Ulici herci natáčí už na podzim, většinou v říjnu. O to více práce připadá na rekvizitáře a kostyméry, kteří se musejí rychle naladit na zimní období, aby jednotlivé postavy vybavili se vším všudy.

Autor: TV Nova

Návraty a odchody

Podobně jako druhý známý novácký seriál Ordinace v růžové zahradě 2, prožívá i seriál Ulice neustálé příchody, odchody, potažmo dočasné výměny hlavních hrdinů. A jak už tvůrci stačili informovat, i v nové podzimní sezóně se mohou diváci těšit na velký návrat některých oblíbených postav i na nové herce. Mimo jiné by se měla vrátit téměř celá rodina Jordánových včetně Terezy, ztvárněné Patricií Pagáčovou a její seriálové maminky, kterou představuje Tereza Brodská.

Po kratší přestávce by se měl v Ulici začít znovu objevovat také otec seriálové Terezy, představitel Tomáše Jordána - Tomáš Vacek. Z nových tváří se na place objeví například herec Saša Rašilov, který se tak podobně jako poměrně nedávno Marek Vašut stane novou hvězdnou posilou nekonečného seriálu.

NA FOTOGRAFIE Z NEKONEČNÉHO SERIÁLU ULICE SE PODÍVEJTE DO GALERIE.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén