Čtvrtek 19. září 2024
Svátek slaví Zita, zítra Oleg
Polojasno, déšť 21°C

Za zrodem seriálu Hospoda nestál Čech, ale Kanaďan. Proč není v titulcích?

19. září 2024 | 06:00

Jeden z nejoblíbenějších českých seriálů TV Nova Hospoda se od dob svého vzniku v roce 1996 stále těší velké oblibě diváků. Seriál, vyprávějící každodenní problémy stálých štamgastů z jedné malé bezejmenné pražské hospůdky, se pro svůj ostrovtip rychle nesmazatelně zapsal do paměti nejen všech českých pivařů, ale dokonce dost možná i mnohých abstinentů. Jaké jsou důvody jeho velké popularity, kromě toho, že se děj točí kolem piva a co jste o seriálu možná nevěděli?

Celý koncept byl inspirován zahraničním sitcomem

S konceptem seriálu Hospoda, který byl poprvé vysílán v roce 1996 a na TV Nova běží v reprízách dodnes, nepřišli jako první čeští filmaři, nýbrž kanadský tvůrce Tim Addison. Ten se v roce 1992 přestěhoval do Prahy a hned si uvědomil, že jsou Češi typickým národem pivařů, kterým ovšem chybí vlastní zábavný humorný sitcom. Inspiroval se proto americkým populárním sitcomem Na zdraví (vysílaným v letech 1982 – 1993) a pro TV Nova začal pracovat na známém seriálu s příznačným názvem Hospoda.

Paradoxem je to, že autor seriálu vyprávějícího příběhy českých štamgastů, kteří i ve skutečnosti statisticky holdují zlatému moku více než kdokoliv jiný, není uvedený v titulcích. Tenkrát byly totiž zákony zabývající se autorskými právy ještě v plenkách, proto nebylo ze zákona nutné v nich autora povinně uvést.

Video se připravuje ...
Hospoda. Echtovní pivaři by u natáčení trpěli, Miloš Kopecký už nezvádl říct ani větu • VIDEO: Videohub

Vynikající herecký výkon Petra Nárožného

Herec Petr Nárožný, který hrál v seriálu hospodského, předvedl na obrazovkách svůj herecký talent na maximum. A to zejména v okamžicích, když na přání režiséra v hluchých místech bez scénáře neustále improvizoval. K čepování piv dostal za úkol vymýšlet vlastní výroky, kterými by děj oživil a zároveň tím eliminoval dlouhé pauzy bez promluvy. Jeho zajímavé a humorné vtípky směrem k hostům jsou tedy z povětšinou z jeho vlastní hlavy. Velké množství z toho, co vymyslel, se v seriálu skutečně použilo, protože s tím byl režisér i štáb spokojen.

Autor: TV Nova

Slavná seriálová fenka Pajda

Zajímavostí je, že filmový pes babky Jiráskové Pajda se objevil ve více televizních projektech. Ve skutečnosti to ovšem nebyl samec, ale fenka, která se i ve skutečnosti jmenovala Pajda. Diváci Pajdu mohli zahlédnout například i v nováckém Silvestru v roce 2003, na jednom pódiu se Zlatým slavíkem Karlem Gottem a moderátorem Petrem Novotným. Fenečka hrála také v českém psychologickém televizním snímku ze stejného roku s názvem Pátek čtrnáctého nebo ještě předtím v hudebním pořadu Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře Hodina zpěvu (od r. 1988).

Tři slabá opravdová piva za natáčení

Autor: ČSFD / TV NOVA

Seriál Hospoda není unikátní jen svým již neopakovatelným komickým a legendárním obsazením herců a scénářem s ostrým českým humorem, ale také některými rekvizitami. Když došlo během natáčení každého dílu na pití piva, umělci si na oblíbeném zlatavém moku pochutnávali doopravdy. Ovšem vše muselo mít svá pravidla, proto se hlídalo alespoň množství vypitého piva, které se nesmělo překračovat. K tomu byly na place určené speciálně vyrobené půllitry, které sice díky skleněné výplni vypadaly naplněné po okraj, pivo se v nich ovšem nacházelo pouze do jedné třetiny. A navíc chmelový nápoj v nich byl slabší než normálně, většinou byl pouze pěti nebo sedmistupňový. Ladislav Potměšil, Jiří Menzel nebo třeba Bronislav Poloczek a Jiří Krytinář, tak během dvou natáčecích dnů vypili dohromady i tři opravdová piva.

Zajímavostí je, že fakt, že se na place pilo skutečné pivo, příliš nevyhovoval herci a režisérovi Jiřímu Menzelovi. Ten byl totiž ve skutečnosti zarytým antipivařem. Pití reálného piva si na rozdíl od svých kolegů nejenom nevychutnával, ale dělalo mu obrovský problém. Každý doušek vložený do úst před kamerou vzápětí okamžitě vyplivl. Jeho nechuť byla natolik výrazná, že se nad ním seriáloví tvůrci nakonec slitovali. Pro jeho postavu doktora Práška mírně předělali scénář a svolili, aby si namísto piva v hospodě objednával víno, které bylo ve skutečnosti rybízovým džusem.

Seriál několikrát obcházela smrt

Komický seriál Hospoda se během svého natáčení i po něm bohužel několikrát musel potýkat s tragickou ztrátou hlavních hrdinů. Například málokdo ví, že roli moudrého primáře psychiatrie Práška měl původně ztvárnit charismatický herec Miloš Kopecký. Ten ale bohužel krátce před natáčením, v únoru v roce 1996 zemřel, takže jeho postava nakonec připadla právě režisérovi a herci Jiřímu Menzelovi, který ve skutečnosti hospodské prostředí moc v lásce neměl, takže se se svou rolí stálého štamgasta sžíval jen těžce. Motivací mu měl být honorář, který mu umožnil zrekonstruovat koupelnu.

Autor: ČSFD / TV NOVA

A také do plánovaného pokračování seriálu, o dvou sériích a 26 dílech, v obou zasáhla smrt. TV Nova totiž měla v plánu natočit třetí sérii, dokonce bylo už připravených deset epizod i s jednotlivými názvy. Kromě pokročilejšího věku herců ovšem do dalšího vysílání seriálu zasáhla smrt režiséra Jaroslava Dudka. V roce 2005 z dalšího natáčení projektu sešlo definitivně. Také někteří další oblíbení umělci ze seriálu už bohužel zemřeli. Mezi nimi herci Ladislav Potměšil, Bronislav Poloczek, Jiří Krytinář, Jiří Menzel, Pavel Vondruška, Lubomír Lipský st. a herečka Věra Tichánková.

NA DALŠÍ FOTOGRAFIE ZE SERIÁLU HOSPODA SE PODÍVEJTE DO GALERIE.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén