Pondělí 16. září 2024
Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda
Zataženo, déšť 16°C

19 let od prvního dílu Ordinace! Jaké zvraty pokazily sledovanost populárního seriálu?

6. září 2024 | 06:00

Od odvysílání prvního dílu nováckého seriálu Ordinace v růžové zahradě letos v červenci uplynulo už 19 let. Jak začínal seriál z nemocničního prostředí, který mezi ostatními od začátků vysílání dlouho neměl velkou konkurenci? A jaké zvraty pokazily jeho sledovanost?

První klapka padla v červenci

Od natáčení i premiéry prvního dílu Ordinace v růžové zahradě televize Nova uplynulo 19 let. Klapka prvního dílu padla 11. července 2005. Už od začátku se přitom v seriálu vystřídala samá velká herecká jména. V první řadě si zahráli například Roman Zach, Ladislav Potměšil, David Prachař, Linda Rybová, Daniela Šinkorová, Dana Syslová, Veronika Jeníková, Ivana Jirešová nebo stálice Petr Rychlý, který se v nekonečném seriálu objevuje dodnes. Právě podle postavy jedné ze zmiňovaných hereček, Lindy Rybové alias Kamily, se jmenoval i úplně první díl celé série s názvem Miluji tě, Kamilo.

Autor: ČSFD

Souběžně se začátkem vysílání Ordinace, ji v září stejného roku, tj. 2005, doplnil další novácký nekonečný seriál Ulice, který se podobně jako zmiňovaný snímek těší velké divácké oblíbenosti. Protože se seriály od začátku vysílaly v jiné vysílací časy, mohli diváci v jejich sledování mnohdy plynule navázat, a vzájemně si tak tyto pořady od stejné komerční televize nijak nekonkurovaly, ale právě naopak. Lidé si často oblíbili oba dva seriály najednou.

Video se připravuje ...
Ta sedla! Dana Morávková vlepila facku své sokyni a rázem je hrdinkou sociálních sítí • VIDEO: Voyo

Nejprve byla v popředí gynekologie

Stejně jako prostředí, které se z původního zaměření pouze na gynekologii a pediatrii, postupně rozrůstalo, přibýval s dalšími díly seriálu také počet herců. Do seriálu, který byl od září roku 2005 k vidění na televizi Nova vždy v úterý a ve čtvrtek večer, se v několika následujících pokračováních přidala další neopomenutelná jména jako například Zlata Adamovská, Martin Zounar, Jitka Čvančarová, Ondřej Sokol, Dana Morávková, Jan Čenský, Jan Šťastný, Petr Štěpánek, nebo Tomáš Krejčíř a časem mnozí další.

Petr Rychlý hraje v seriálu gynekologa Čestmíra Mázla, který to v soukromí neměl lehké.
Autor: ČSFD / TV NOVA

Některé soukromé zápletky filmových zdravotníků se zdály natolik opravdové, že se fanoušci do příběhů svých oblíbených hrdinů vžívali, oslovovali je seriálovými jmény i mimo obrazovky a některé postavy lidé pro jejich záporácký charakter nesnášeli. Seriál, který nemapoval pouze problémy ze zdravotnického prostředí, ale také z osobního života lékařů a zdravotních sester, míval nevídaně velký vliv na všechny, kteří pravidelně s napětím trávili večery u televizních obrazovek.

Seriál jen pro skalní fanoušky

Nejen kvůli množství nečekaných zvratů ve vztazích, odchodů i úmrtí některých postav, začal známý seriál časem u diváků ztrácet na popularitě. Na rozdíl od svého seriálového „kolegy“ Ulice si tak do současnosti zájem a sledovanost neudržel ve stejném měřítku, což časem vyústilo až v konec seriálu na televizních obrazovkách. Ovšem, protože tvůrci seriálu neměli v plánu skončit úplně, přesunul se na placenou televizní platformu Voyo.

Autor: Voyo Original

Pro skalní fanoušky tak zůstává pokračování děje Ordinace v růžové zahradě 2 k dispozici i nadále. Některé nadšence pro seriál tento krok, ale společně s předchozím vývojem seriálu od dalšího sledování odradil.

ZAČÁTKY OBLÍBENÉHO TELEVIZNÍHO SERIÁLU SI PŘIPOMEŇTE V GALERII.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.