Neděle 19. května 2024
Svátek slaví Ivo, zítra Zbyšek
Oblačno, déšť 19°C

Kam zmizel Rudolf Hrušinský nejmladší? U herectví nezůstal a preferuje život v ústraní

6. května 2024 | 06:00

V rodině Hrušinských se předpokládalo, že každý její člen se stane hercem. V dětství i v dospívání to vypadalo, že se stejnou cestou vydá také Rudolf Hrušinský nejmladší. Legendární Discopříběh jej totiž vystřelil mezi herecké hvězdy a rázem se stal idolem nejednoho dívčího srdce. Tam to ale také všechno skončilo. Přestože se objevil v dalších filmech, herectví nakonec pověsil na hřebík. Co dnes dělá padesátník, který v šestnácti běhal po Plzni úplně nahý?

 

K hraní měl našlápnuto, tak proč v něm nepokračuje?

Rudolf Hrušinský nejmladší se narodil v roce 1970 v Praze jako čtvrtý nositel proslulého jména a pokračovatel herecké tradice rodiny Hrušínských. Na prkna, která znamenají svět, poprvé vstoupil už v deseti letech, a to konkrétně v inscenaci Nové mládí starého pána. Jeho první filmová role pak byla v komedii Pánská jízda z roku 1983.

O dva roky později si zahrál společně se svým dědečkem a otcem ve snímku Vesničko má, středisková. Následně začal studovat pražskou konzervatoř, kterou nedokončil – ve čtvrtém ročníku odešel a vrátil se znovu k hraní. Objevil se například v komedii Byl jednou jeden polda a Byl jednou jeden polda II – Major Maisner opět zasahuje. Od roku 1989 hrál v pražském Činoherním klubu spolu se svým otcem a dědou v inscenaci podle románu Bohumila Hrabala Jak jsem obsluhoval anglického krále.

VIDEO: Českej biják - Rudolf Hrušinský

Video se připravuje ...
ČESKEJ BIJÁK - RUDOLF HRUŠÍNSKÝ • VIDEO: Videohub

Discopříběh byl fenomén, ale ani tak se Hrušínský tolik neprosadil

V roce 1987 se na plátnech kin objevil legendární hudební film Discopříběh, který Rudolfa vystřelil mezi hvězdy. Příběh mladého kominického učně Jirky, který je zamilovaný do krásné blondýnky a snaží se za každou cenu získat její srdce, se stal fenoménem mezi tehdejší mládeží. Po čtyřech letech měla tato úspěšná komedie pokračování, kde Rudolf Hrušínský nejml. opět zahrál postavu Jirky po boku svého filmového otce Ladislava Potměšila, se kterým se už během prvního natáčení velmi sblížil. Přestože měl Discopříběh obrovský úspěch (v kině jej viděly dva miliony lidí), Rudolf se ve filmovém světě příliš neprosadil. 

1987: Discopříběh, na tu dobu velice oblíbený film
Autor: archiv Blesku

Románek s Ivetou Bartošovou skončil vyhazovem

Hlavní roli ztvárnil také ve filmu Svatba upírů z roku 1993, kde si zahrál po boku Ivety Bartošové. Snímek však u diváků příliš neuspěl. Během natáčení navíc spolu měli románek, který se následně zpěvačce pěkně vymstil. Ivetin tehdejší partner Ladislav Štaidl ji kvůli Rudolfovi vyhodil z domu. Rudolf se do Ivety údajně zamiloval, ona však jejich románek brala jako úlet.

1993 Svatba upírů: Iveta Bartošová a Rudolf Hrušínský nejmladší měli románek během natáčení upírské komedie režiséra Jaroslava Soukupa.
Autor: archiv Blesku, archiv TV Nova

Touha poznat svět byla silnější než touhat hrát

Okolo třicítky se herec rozhodl cestovat. Chtěl si raději užívat svobody a anonymity, a tak poznával svět. Byl rád, že ho v zahraničí nikdo nezná. Usadil se v Madridu, kde si otevřel bar, následně se přesunul do Dominikánské republiky a procestoval také Latinskou Ameriku a po zemětřesení na Haiti tam odjel pomáhat. Začátkem nového tisíciletí se do České republiky vrátil a objevil se například v muzikálech Kvaska a Touha, ve filmovém zpracování Kvasky nebo v komedii Decibely lásky. V Divadle Radka Brzobohatého účinkoval v muzikálech Stvoření světa – bez cenzury a Freddie – concert show.

Z herce scenáristou

Přestože hraní pověsil na hřebík, filmový svět tak úplně neopustil. Napsal scénář k seriálu Agrometal, který měl premiéru minulý rok. Přestože nalákal na zajímavé herecké obsazení a tuzemskou rockovou hudbu, u diváků seriál příliš neuspěl.

Svatba s milionářkou, ale bez dětí

Rudolf Hrušínský nejml. si své soukromí vždy velmi střežil a o jeho předešlých vztazích se ví málo. V roce 2015 si vzal krásnou podnikatelku Martinu. Svatba proběhla v Itálii a byla údajně velmi komorní. Děti manželský pár nemá. 

Rudolf Hrušínský nejmladší s manželkou v roce 2018
Autor: profimedia.cz

Autor: Aneta Valešová, Prostě fenomén