Středa 11. září 2024
Svátek slaví Denisa, zítra Marie
Oblačno, déšť 20°C

Dovolenkové ráje prvorepublikových osobností: Kde si užívali léto Masaryk nebo Baarová?

  • Prohlédněte si dovolenkové ráje prvorepublikových osobností
    15. srpna 2024 | 06:00

    Zajímá vás, kam se nejčastěji vydávaly na dovolenou významené osobnosti 20. století? I když cestování nebylo ještě zdaleka tak pohodlné, jako je v současnosti, většina z nich doma rozhodně nezůstávala a na svá oblíbená místa se rádi vraceli. Kdo dával přednost Jadranu a kdo dovolené na chalupě? Tohle je 7 dovolenkových destinací, které kdysi zaujaly nejedno známé jméno.

  • Jadran vyhledávaly Vítová i Ferbasová

    Autor: Profimedia.cz

    Jednou z nejoblíbenějších destinací mezi československými prvorepublikovými osobnostmi byl Jadran, konkrétně především vesnice Baška na ostrově Krk. Do Bašky zavítali slavní spisovatelé, herci i politici. Mezi úspěšnými básníky, kteří Bašku navštěvovali, lze zmínit například Jiřího Wolkera a Konstantina Biebla. Ze známých hvězd černobílého plátna, které zde rády relaxovaly klidně i měsíc v hotelu u moře, lze jmenovat například herečku Hanu Vítovou. V současné době je na pláži místo hotelu, který byl velice oblíbený mezi českými hereckými osobnostmi, restaurace Galeb.

    Také ostrov Rab, který náleží dnešnímu Chorvatsku, byl hojně vyhledávaný českými osobnostmi. Jezdila sem s velkou oblibou například herečka Věra Ferbasová, mimo jiné i s manželkou režiséra Vladimíra Slavínského, který ji obsazoval do svých filmů, Lídou. Na jadranský ostrov Brač se ve třicátých letech dvacátého století vlakem hned jako dvacetiletý mladík podíval také herec Svatopluk Beneš. Dlouhou dvou až třídenní cestu do chorvatské obce Crikvenice vážila i mladší sestra herečky Jarmily Švabíkové, rovněž herečka, Zdenka Švabíková. Dochovala se dokonce fotografie, jak Zdenka pózuje u místního pobřeží.

  • Rakousko si oblíbili dobrodružná Švabíková i Oldřich Nový

    Autor: ČSFD - Lucernafilm

    Velice oblíbené i pro svou nedalekou polohu bylo také Rakousko. Prvorepublikové hvězdy cestovaly k sousedům převážně autem. Tenkrát jim namísto navigace na cestě sloužily zakázkové itineráře vypracovávané na míru. Takto se vydávala na dovolenou autem například i herečka Jarmila Švabíková se svým partnerem hercem, scenáristou a textařem Josefem Grussem. Daleko častější než cesty autem, které mělo za dob první republiky jen pár tisíc lidí, však byly mezi osobnostmi cesty vlakem. Právě Švabíková tak byla svým stylem cestování na dovolené poněkud originální, a to dokonce i mezi svými hereckými kolegy. Rakousko měl v oblibě mimo jiné herec Oldřich Nový, který se i s manželkou vydal k tamnímu jezeru Wörthersee. U něj si užíval vodní sporty a plavání, kterému se věnoval i během volna v Praze. Konkrétně chodil filmový Kristián plavat na plovárnu Barrandovských teras, kde byla voda v bazénu skutečně vhodná pouze pro otužilé.

  • Itálie inspirovala i spisovatele Ernesta Hemingwaye nebo Lídu Baarovou

    Autor: Mall TV

    Itálii si v dřívějších dobách oblíbila řada českých i zahraničních osobností. Kromě již zmiňované herečky Jarmily Švábíkové, lze zmínit například amerického spisovatele Ernesta Hemingwaye, který měl během svých cest po Evropě nejraději Itálii, konkrétně severoitalské Lignano Sabbiadoro. Vracel se sem pokaždé, když zavítal na starý kontinent. Zemi těstovin a pizzy ale tehdy preferovaly i některé další české herečky, jako třeba Lída Baarová. Opakovaně se i s hercem Gustavem Fröhlichem vracela na italskou riviéru. Po válce, kdy byla obviněná z kolaborace, zde dokonce pokračovala v herecké kariéře, která se jí v poválečném Československu začala rozpadat pod rukama. Také prezident Masaryk jezdíval na italský ostrov Capri, kam zavítal i na léčebný a ozdravný pobyt. Nevynechal návštěvu Neapole a Vesuvu, Pompejí a Říma.

  • Slovenské Polčianky měl v oblibě Masaryk

    Autor: Wikipedia

    Tomáš Garrigue Masaryk byl známý svou zálibou v cestování. Ostatně i jeho žena pocházela z USA. Ze všech krajů, které navštívil, si ale vybral právě slovenské Polčianky pro své opakované dovolené. Mezi roky 1923 až 1935 na tamním zámku trávil dokonce i několik měsíců vkuse. Obvykle tam pobýval od srpna vždy nejméně na dva a více měsíců. Jeho oblíbenou obcí byla také slovenská Bystrička u Martina, kam často jezdíval na výlety. Jinak ale ani během měsíců strávených na Slovensku prezident nezahálel a i tam přijímal důležité formální návštěvy. Polčianky měl v oblibě i další prezident Edvard Beneš.

  • Francouzský ostrov Port Cros okouzlil Edvarda Beneše

    Autor: archiv Vladimíra Mertlíka

    I když na rozdíl od svého předchůdce T. G. Masaryka měl Edvard Beneš k cestování a volným dnům poněkud odtažitější vztah, sem tam si čas na nějaký ten výlet strávený odpočinkem přece jenom našel. Stejně jako prezident Masaryk, měl i on rád Slovensko a zmiňovaný zámeček v Polčiankách. Kromě toho měl v oblibě francouzský ostrov Port Cros. Francii si nakonec oblíbil natolik, že si podle jihofrancouzského venkovského stylu nechal postavit i sídlo v Sezimově Ústí. Jeho styl byl zřejmě věrohodný natolik, že se Beneš rozhodl přestat do Francie vracet a místo toho trávil všechny nadcházející volné dny zde.

  • Dovolená na chalupě byla podle Marvanova gusta

    Autor: ČSFD / Československý státní film

    Řada českých umělců dávala o dovolené přednost pobytu na vlastní chalupě. Pobyt na vesnici jako z pohádky obnášel i mnoho nepohodlí, i tak jim to ale většinou stálo za to. Česká operní pěvkyně a herečka Jiřina Šejbalová byla jednou z nich. Kromě cest do Jugoslavie s ostatními hereckými kolegy ráda zavítala na svou domácí chatu do Senohrab a také do Krhanic, kde si s manželem po čase pořídili chatu, kam zvala i své slavné známé včetně herečky Vlasty Fabianové s manželem Bohušem Záhorským, básníka Františka Hrubína a fotografa Karla Hájka. Chalupaření a pobyt na venkově zbožňoval i Jaroslav Marvan, hvězda filmu Dovolená s andělem. Podobně jako jeho filmová postava, také herec měl ve skutečnosti rád svůj klid. Ten našel v obci zvané Výšice na Blatensku, kam jezdíval od dětství a kde si nakonec koupil chatu. Na své venkovské stavení jezdívala pravidelně vlakem také herečka Světla Svozilová.

  • Čapek jezdíval do hor

    Autor: Životy slavných, Mall.tv, Czech Video Center, a.s.

    Spisovatel Karel Čapek míval slabost pro čerstvý horský vzduch. Nejprve jezdíval do Tater, a později i s manželkou Olgou Scheinpflugová vyráželi vlastním autem do Alp. Od třicátých let dvacátého století jim spisovatel propadl a do hor zavítal opakovaně, snad ani jeden rok nevynechal. Dokonce zde slavný autor požádal svou ženu o ruku a o delším cestování za volantem sepsal dílo jménem Za volantem s Karlem Čapkem. Mimo jiné v knize vypráví o státech, kterými při motoristickém dobrodružství projížděli.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.