Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Srdcové destinace Čechů. V jakých zemích trávíme nejraději dovolenou?

  • 15. srpna 2023 | 06:00

    Dovolená v zahraničí je snem většiny z nás. Přestože v Čechách máme v létě také krásně, lákají nás moře, pláže nebo památky. Od doby, co padla železná opona, vyráží náš národ do destinací, které si oblíbil. A mnohdy je ta destinace stejná rok co rok.

    Jsme občas trochu konzervativní a vyhovují nám zaběhlé vzorce, které nám přináší klid a pohodu. Proto máme každý své favority, na které nedáme dopustit a kterým zůstáváme věrní. Schválně – jestli najdete tu svou oblíbenou dovolenkovou destinaci!

  • Bibione

    V době, kdy nám padla železná opona a mohli jsme se vydat na dovolenou k moři, český národ si zamiloval Bibione v severní Itálii. Sever Itálie je pro nás samozřejmě rychleji dostupný, když se vydáváme autem, a je také o něco levnější. Bibione mánie nás neopustila dodnes, i dnes se tímhle směrem ročně vydá více než půl milionu Čechů. Je to už taková tradice, rodiče mladších generací si tam našli přátele a za nimi jezdí a jejich děti se také staly přáteli, takže tradice pokračuje. V Bibione najdete osm kilometrů dlouhou pláž, na které jsou nekonečné a nedohlédnutelné řady slunečníků a lehátek. Tři tisíce místních obyvatel se zestonásobí v letních měsících. Do Benátek je to, co by kamenem dohodil, takže tenhle výlet je jasnou volbou.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Benátky jsou na suchu: Gondoly se válí v bahně! • VIDEO: reuters

  • Hurgáda

    Když se řekne Hurgáda, tak se vám jistě vybaví teplíčko, palmy, čisté moře, zkrátka exotika. Pro některé z Čechů je to maximální míra exotiky, za kterou jsou ochotni cestovat a do které si mohou dovolit investovat. Dokonce se v Hurgádě rozmohlo nakupování nemovitostí českými turisty, kteří si tuto destinaci oblíbili natolik, že by se sem na stará kolena klidně odstěhovali. Proč také ne, vždyť je tu i v zimních měsících krásných šestadvacet stupňů a moře je jako korálek. Mnoho českých žen zde ztratilo srdce a hned nato iluze. Místní plážoví inženýři totiž nelení a vidí především ve starších Evropankách slušný výdělek. Některé ženy si přivezly potomky, jiné obří dluhy. Češi to tu milují kvůli dlouhým písčitým plážím, mohou se odtud vydat na výlety do Káhiry a Luxoru za památkami a pro ty, kteří se rádi potápí, je tu ráj korálových útesů.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Marsa Matrouh láká k návštěvě • VIDEO: Adam Jaroš

  • Chorvatsko

    Chorvatsko snad nikdy nevyjde z módy. Češi sem jezdili ještě před druhou světovou válkou, a dokonce i za totality byla tehdejší Jugoslávie jedním z míst, kam se dalo uniknout před realitou totalitního režimu. V každém případě máme tuhle destinaci snad vepsanou v DNA. Jak udeří prázdniny, trasa Česká republika–Chorvatsko praská ve švech. Mnozí si kvůli poloze nejblíže k nám oblíbili destinace kolem Umagu, ale v podstatě není místa, ostrovy nevyjímaje, kam by Čech nevstoupil. Letos tedy byla spousta našich turistů zklamána tím, jak se vše zdražilo, a také byla část pobřeží zaplavena medúzami, ale stejně nás to neodradí. Dokonce už i někteří využívají k přepravě letadel a přestali smažit řízky na dlouhou cestu autem. Faktem je, že Chorvatsko je nádherné a taky bych klidně jela hned!

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku • VIDEO: Videohub

  • Řecko

    Řecko jsme si oblíbili z mnoha různých důvodů. Jedním z těch nejdůležitějších je to, že je velmi rozmanité. Má pláže kolem celé pevniny, ale patří k němu také velké množství ostrovů. Je to mekka kultury a historie, takže si tu přijdou na své i milovníci poznávacích zájezdů. Zakynthos ukrývá nádherné pláže a úžasné jeskyně, v Řecku najdete i poušť a taková Meteora a její skalní úkazy, to je také úchvatná podívaná. A když k tomu připočteme skvělé řecké jídlo a veselou náturu místního obyvatelstva, je z toho přímo božský koktejl řízený přímo z Olympu. Letošní velká sucha a horko způsobily, že velká část Řecka vzplanula a bude se z této rány muset nějakou dobu vzpamatovávat.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí? • VIDEO: Videohub

  • Bulharsko

    Bulharsko mívalo pro mnoho lidí trochu komunistickou příchuť, a tak někteří na tuto destinaci po revoluci zanevřeli. Ovšem čas ukazuje, že Bulharsko čeští turisté nikdy zcela neopustili, a naopak nyní ho berou útokem mnohem víc než dříve. Bulharsko je totiž ještě stále oproti těm západnějším turistickým přímořským letoviskům o dost levnější a služby nejsou vůbec špatné. Někteří Češi dokonce investují do apartmánů právě v této destinaci, protože je to dostupná a dobrá investice. Zlaté písky jsou tak opět v kurzu! Místní kuchyni si také turisté chválí, možná proto, že je založena na mletém mase, které milujeme i my Češi. A pokud jste akční typ, který se nerad válí jen na pláži, pak Bulharsko nabízí spoustu dalších možností – jako například Kamenný les. Jedná se o pustou buš prostoupenou spoustou zvláštních kamenných sloupů dosahujících až do výšky deseti metrů. Je jednou z nejzajímavějších a nejstarších přírodních památek nejen v Bulharsku, ale dokonce v celé Evropě.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Na co si dát pozor během dovolené v Bulharsku • VIDEO: Videohub

  • Maďarsko

    K téměř sousedům do Maďarska se náš národ také vydává docela rád. Především tedy v podzimních měsících, a to do termálních lázní. Ovšem "maďarské moře“ Balaton také není pro rodiny s dětmi k zahození. Pro děti je to výborné koupání, voda dlouho od břehu není hluboká a v létě je opravdu jako kafíčko, takže ve vodě můžete být naložení celý den. Langoše, grilovanou kukuřici a spoustu dalších dobrůtek máte všude po ruce a ještě loni bylo vše velmi finančně dostupné. Letos si ale turisté stěžují, že se Maďarsko zdražilo o třetinu, a to ve všech kategoriích.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Maďarský guláš • VIDEO: Videohub/recepty

  • Turecko

    Turecko nemá úplně skvělý mediální obraz u mnoha lidí, ale ti, kteří se rozhodli tuhle zemi prozkoumat a dát jí šanci, si ji zamilovali. Má vše, co si na prázdninách můžete přát, krásné pláže, skvělé služby a v hotelech s all inclusive rády využívají rodiny s dětmi jejich výhodné nabídky. Turecko je opravdu vyhlášené nejlepšími službami a servisem v hotelích. Bohužel z českých turistů nejsou moc nadšeni, protože jakmile si Čech zaplatí all inclusive, už nepustí ani drobáček navíc, třeba na spropitné. Turci mají také skvělé jídlo a bohatou kulturní historii, takže rozhodně je co prozkoumávat.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Na co si dát pozor na dovolené v Turecku? • VIDEO: Videohub

Autor: Gabriela Röhrichová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.