Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Těchhle 5 dětských hvězd jsme za socialismu milovali! Jaké byly jejich další osudy?

5. prosince 2023 | 06:00

Možná si vybavujete své oblíbené filmy a seriály z dětství. Arabela, Chobotnice z II. patra, Za trnkovým keřem, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Prázdniny pro psa, Lucie, postrach ulice, Pan Tau, Létající Čestmír, My všichni školou povinní a mnohé další. Pojďme si připomenout tehdejší dětské herce, kteří se ve svých rolích proslavili. Jaké byly jejich další osudy a co dělají dnes? Většina z nich se už totiž v dospělosti herectví nevěnovala.

Zářila v dětských filmech, na konzervatoř ji však nevzali

Žaneta Fuchsová (*1972) se proslavila již ve svých pěti letech v pohádce Kočičí princ. V 80. letech patřila k nejobsazovanějším dětským hvězdám. Zazářila v několikadílných filmech Lucie, postrach ulice, Chobotnice z II. patra, v seriálu Vlak dětství a naděje a dalších. Celkem natočila 33 filmů.

Autor: archiv Blesku

Je zvláštní, že ji na konzervatoř nevzali, prý kvůli nedostatku talentu. Tak se přihlásila na ekonomickou školu a později se věnovala práci asistentky režie. V dospělosti už nikdy nehrála, její poslední a jedinou rolí byla role sekretářky Reginy Králové v seriálu Rodinná pouta z roku 2004.

Autor: archiv

Po revoluci se stal radši ajťákem

Milan Šimáček (*1973) byl oblíbeným dětským hercem, který si zahrál po boku Žanety Fuchsové ve filmech o mluvících chobotničkách z modelíny, ale také v populárním seriálu My všichni školou povinní z roku 1984. Jeho posledním filmovým snímkem byl Útěk ze seriálu z roku 1989 a pak ještě přišla rolička v seriálu Dobrodružství kriminalistiky, dále se již jako herec neobsazoval.

Autor: Martin Hykl, ara

Stejně jako Žaneta Fuchsová „pro nedostatek talentu” nebyl přijat na konzervatoř. Vyučil se automechanikem, vystřídal několik zaměstnání a později se začal věnovat informačním technologiím.

Místo herečky učitelkou

Dětská hvězda Veronika Týblová (*1970) se proslavila jako Mařenka Hermannová po boku Honzíka (Ondřej Kepka) v seriálu Arabela. Hrála už v Kočičím princi, po Arabele ji čekalo ještě několik dalších rolí. Kvůli politickým názorům svého tatínka novináře už dále nemohla hrát.

Autor: profimedia.cz

Po gymnáziu vystudovala pedagogickou fakultu a stala se učitelkou. Když se v 90. letech natáčelo pokračování Arabely, už si na ni bohužel nikdo ani nevzpomněl a roli dospělé Mařenky dostala Hana Ševčíková. Svou poslední drobnou roli si Veronika Týblová zahrála v roce 2001 v pohádkovém seriálu O ztracené lásce.

Zlý kluk z Lucie, postrach ulice

V roli pubertálního darebáka Osvalda ve filmech Lucie, postrach ulice a …A zase ta Lucie! se objevil poměrně dost obsazovaný dětský herec Michael Hofbauer (1964–2013). Za roli ve filmu …A zase ta Lucie! získal ocenění Zlatý dudek, a to za nejlepší chlapecký herecký výkon. Proslavil se mnoha klučičími rolemi i v dalších dětských filmech a seriálech, například to byly tyto: Páni kluci, Tajemství proutěného košíku, Od zítřka nečaruji, My všichni školou povinní a další.

Autor: Profimedia

I když se vyučil jako prodavač, od roku 1989 pracoval v Divadle na Vinohradech jako osvětlovač a i v dospělosti si zahrál spoustu rolí, a to jak na divadelních prknech, tak ve filmech a seriálech. Jeho poslední rolí byla role lapky v pohádce Škola princů z roku 2010. V roce 2013 zemřel ve věku 49 let na selhání plic jako následek dlouhodobého onkologického onemocnění.

Tomáš Holý: Správným klukem zůstal navždy

Snad nejslavnější dětskou hvězdou byl Tomáš Holý (1968–1990), který si získal srdce celého štábu už ve filmu Marečku, podejte mi pero!, kam ho doporučil jeho strýc pracující jako rekvizitář. Tehdy sedmiletý Tomáš tak zahájil úžasnou kariéru dětského herce. Následovaly role ve filmech Ať žijí duchové!, Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny, Pod Jezevčí skálou, Prázdniny pro psa, Setkání v červenci a ve spoustě dalších. V roce 1979 ho odborná porota na filmovém festivalu v Monte Carlu nazvala nejlepším dětským hercem od dob Shirley Temple.

Autor: Jmenuju se Tomáš...

V herectví ale dále nepokračoval. Měl spoustu dalších zájmů, cílů a snů. Miloval koně, začal studovat práva, říkalo se o něm, že byl dobrý člověk a vždycky myslel na druhé. Během natáčení filmu Prázdniny pro psa zachránil život své mladší herecké kolegyni Monice Kvasničkové, vytáhl ji z vody. Miloval život a humor, nikdy nedělal žádné hlouposti. Až na jednu, která se mu stala osudnou. V roce 1990 zahynul při autonehodě, když jel s kamarádem autem a měl v sobě pár piv.

V té době také chodil se začínající zpěvačkou Lucií Bílou. Tomáš Holý se tak proslavil jako dětský herec a správný kluk, ale bohužel mu nebylo umožněno zestárnout. Zemřel krátce před svými 22. narozeninami.

Autor: Bontonfilm, NFA

 

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén