Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tomáš Holý: Kdo byl poslední láskou jeho života?

7. března 2018 | 06:00

Zítra uplyne osmadvacet let od chvíle, kdy narazil se svým autem do stromu a zemřel. Bylo mu jedenadvacet let a do té doby toho stihl opravdu hodně. Zahrál si v mnoha filmech, na které se díváme dodnes. A dodnes se u nich smějeme. Jaký byl jeho osud? Byl by dnes právníkem, jak si tolik přál?

Byl bezesporu nejznámější dětskou hereckou hvězdou. A mysleli si to nejen čeští diváci. V roce 1979 ho na filmovém festivalu v Monte Carlu jmenovala porota nejlepším dětským hercem od dob Shirley Temple – a to byla nějaká pocta! Před kamerou se objevil v osmi letech díky strýčkovi, který pracoval na Barrandově jako rekvizitář.

Tehdy se točila komedie Marečku, podejte mi pero. Dětský herec, který měl vpadnout do třídy k Oldřichu Lipskému, onemocněl a hledala se za něj náhrada. Tomášova strýce napadl jeho synovec – vždycky byl bezprostřední a měl v sobě lišácké kouzlo osobnosti. A okamžitě si získal sympatie všech. Když pak tentýž rok hledala Marie Poledňáková dětského představitele do filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku, Tomáš se nejprve do užšího výběrového kola nedostal.

Jenže pak se vrátil do místnosti a naprosto suverénně pronesl, že si zapomněl čepici, a zase zmizel. Režisérce Poledňákové se bezprostřední chování malého Tomáše zalíbilo a zařadila ho do seznamu vybraných dětí. Po konkurzu se pak ještě zeptala na názor Jany Preissové a Františka Němce, kteří ve filmu hráli jeho rodiče. Oba bez váhání vybrali právě Tomáše.

Od té doby se Tomáš objevil v mnoha dalších filmech, ať už jsou to snímky Pod Jezevčí skálou, Za trnkovým keřem, Prázdniny pro psa, Setkání v červenci nebo třeba Tajemství Ocelového města. Naposledy si zahrál v západoněmeckém sci-fi seriálu Připoutejte se, letíme nad Atlantidou v roce 1982. Už to nebyl kluk, přihlásil se na gymnázium a toužil stát se právníkem. Na právnické fakultě už nechtěl, aby mu někdo dětské filmové role připomínal, ovšem něco z toho šibala v něm přece jen zůstalo. Možná to byly jeho odstálé uši, možná bláznivé nápady.

Snažil se žít jako normální dvacetiletý kluk, který má i své lásky. Tou poslední byla šest měsíců před jeho smrtí zpěvačka Lucie Bílá, tehdy Hanka Zaňáková. Prý to byla velká láska a i po mnoha letech na něj Bílá vzpomíná. Scházeli se v bytě, který byl určen k demolici a pod nímž byla hospoda. Jejich vztah byl romantický a intenzivní. Bohužel skončil Tomášovou smrtí.

8. března 1990 odjel s několika kamarády z Prahy do Polevska u Nového Boru, kousek od Kytlice. V restauraci si dali oběd a pivo. Podle vzpomínek těch, kteří byli hlavními aktéry, není pravda, že byl Tomáš opilý. Kluci hráli kulečník a čekali na dalšího kamaráda, který měl novou škodovku. Když dorazil, Tomáš si ji chtěl vyzkoušet.

Jeli směrem ke Kytlici, která byla vzdálená asi tři kilometry. Byl březen, silnice byla ještě namrzlá a klouzalo to. Pak přišla ostrá zatáčka a Tomáš ji nezvládl. Narazili čelně do stromu. Kamarád na místě spolujezdce nebyl připoutaný, takže vyletěl ven a kromě šoku mu nic nebylo. Běžel pro pomoc, pak ale chvíli trvalo, než místo nehody našli. Tomáš měl pás zaříznutý v hrudníku a byl v bezvědomí. Cestou do nemocnice v České Lípě podlehl vnitřnímu krvácení.

Nikdo nechtěl uvěřit, že je Tomáš po smrti, jeho maminka si nejdřív myslela, že je to nějaký další z jeho žertů. Bohužel nebyl. Od roku 2015 na místě nehody stojí pietní pomníček s Tomášovou fotografií, datem, křížkem a epitafem: "Nezapomeneme." A je to pravda – jeho filmy se vysílají pořád dokola a vždycky nás rozesmějí.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jaké byly jejich osudy? Další příběhy hereček a herců nejen z doby první republiky najdete na webu Blesk pro ženy ZDE.

 

 

 



Autor: aši