Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Křupky, sifon a oschlé jednohubky. Zavzpomínejte, jak probíhaly návštěvy za socialismu!

3. listopadu 2023 | 06:00

Nečekané návštěvy byly za socialismu na denním pořádku. A proto bylo potřeba mít doma v rezervě alespoň nějaké základní pohoštění, které bychom návštěvě nabídli. Jak taková sousedská či rodinná setkávání probíhala? Pojďte na chvíli zavzpomínat na minulou éru!

Dříve se návštěvy neplánovaly, prostě přišly

V dnešní digitální době se návštěva neobejde bez předchozího ohlášení. Máte svůj program a plány, předem víte, kdo a kdy vám zazvoní u dveří. Předrevoluční léta však nebyla dobou mobilních telefonů, sociálních sítí ani plných diářů. Lidé se scházeli náhodně, jak se jim zlíbilo. A taková návštěva, to byla událost! Každý host byl vítán. V jakoukoliv denní dobu, často bez předchozí osobní, telefonické či písemné domluvy. Ať se to hodilo či ne. Proto jakmile návštěva zazvonila u dveří, pozvala se dál, děti se poslaly do dětského pokoje či spát a hospodyně okamžitě běžela do kuchyně nachystat nějaké pohoštění.

Autor: Veronika Foltová

Čím návštěvu pohostit? Vše začalo poctivým turkem

Dle situace bylo vhodné mít doma kávu, běžně se vařil jen turek, dále se hodily žlutá sodovka s bublinkami, jablečný mošt, džus v plechovce nebo prostě sifon, který se během pár minut připravil z čisté vody za pomoci bombiček. Když nic jiného nebylo, udělala se voda se šťávou, která stála snad na každé kuchyňské lince.

Autor: Jiří Koťátko

Tehdy nebylo moc obvyklé pít čistou vodu, pila se buď sladká voda, nebo voda s bublinkami. Obojí dnes nepovažujeme za zrovna nejzdravější. A většinou nezůstalo jen u nealka, často přišly na řadu i víno nebo tvrdý alkohol, například becherovka, myslivec, rum či domácí slivovice.

Chlebíčky, paštiky a tlačenka s cibulí

Žena obvykle rychle nachystala chlebíčky, ty byly odedávna základem pohoštění. Pokud zrovna doma nebyla veka, udělaly se jednohubky z rohlíku nebo třeba obložené chleby. Vždy se muselo umět zaimprovizovat. Oblíbené byly rychlovky z konzervy: například různé paštiky na chleba, malé lahodné párečky, které se servírovaly s kremžskou hořčicí, nakládanými okurkami a chlebem, nebo vepřová konzerva, z níž se dala připravit výborná pomazánka s cibulí a hořčicí. Další možností byla třeba tlačenka s cibulí k chlebu a pivu.

Autor: Veronika Foltová

Sladká tečka? Domácí bábovka nebo třeba polárkový sníh

Napečeno také vždy nebylo, i když oblíbeným sladkým pohoštěním pro odpolední návštěvy bývala domácí bábovka a káva. Když nebyla bábovka po ruce a bylo potřeba rychle něco vymyslet, během chvíle mohl být hotový vaječný piškot upečený v remosce a natřený marmeládou. Rychlé sladké pohoštění ale mohly splňovat i oplatky s náplní, kterých bylo v době 80. let poměrně dost na výběr, říkalo se jim vafle. K dostání tak byly vafle s citronovou či jahodovou náplní, čokoládové, oříškové, vanilkové nebo smetanové či kokosové.

V osmdesátkách to dále byly třeba oplatky Senta, čokoládové nebo žloutkové věnečky, různé sušenky v krabici nebo též výborné oříškové oplatky Florenta. Když oplatky nestačily, přišel na řadu nanukový dort  nebo polárkový sníh, z něhož se dal udělat rychlý pohár s jahodovým kompotem z plechovky, se zapíchnutou oplatkovou trubičkou či oplatkou Florenta a šlehačkou ušlehanou v ručním šlehači navrch. Šlehání obvykle zvládl i manžel, ale muselo se dávat pozor na to, aby se šlehačka nesrazila.

Bez arašídových křupek to nešlo

To, bez čeho si návštěvu a popíjení vína však nedovedeme vůbec představit, byly klasické arašídové křupky. Slané křupky značky Secalo byly vyhledávanou pochoutkou pro malé i velké mlsouny. Proto bylo přímo nutností mít ve spíži hned několik balení v rezervě pro případ nečekané návštěvy. Hodily se i klasické solené tyčinky k vínu, ale křupky, ty byly stejně nejlepší. Vyráběly se též jako paprikové či česnekové.

Autor: Jiří Koťátko

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén, Johana Fundová