Sobota 14. září 2024
Svátek slaví Radka, zítra Jolana
Zataženo, déšť 9°C

Zákeřná bakterie požírala její tělo: Mladá maminka byla po porodu blízko smrti!

28. srpna 2024 | 05:00

28letá učitelka tance Charleigh Boyne byla rychle převezena do nemocnice jen zhruba týden poté, co porodila své první dítě, dcerku Alessiu. Jak s odstupem času vypráví, objevila se jí vyrážka na břiše vypadající jako popálení, neustále se třásla a měla pocit, že se jí kosti rozpadnou. CT ošetření odhalilo poměrně vzácnou bakteriální infekci. Pakliže by akutně nepostoupila operaci, mladá žena by zemřela. Nyní dělá této zákeřné, rychle se rozšiřující nemoci osvětu, a zvyšuje tak o ní povědomí. O které onemocnění se jedná?

Převoz do nemocnice týden po porodu

Mladá žena z anglického města Manningtree přivedla na svět v dubnu loňského roku svoji prvorozenou dcerku Alessiu. Po zhruba šesti dnech, ji ale její manžel rychle převezl do nemocnice, kdy se u ní objevila vyrážka na břiše, kterou učitelka tance přirovnala k popálení. „Vyrážka byla bolestivá a neustále jsem se třásla. Měla jsem pocit, že se mi rozpadnou kosti,“ nechala se slyšet mladá maminka pro britský server Need To Know.

Nekrotizující fasciitida

Následné CT vyšetření odhalilo nekrotizující fasciitidu, život ohrožující infekci. Toto poměrně vzácné bakteriální infekční onemocnění, se do těla nejčastěji dostává skrze narušenou kůži – od škrábanců, bodných ran, popálenin, až po chirurgické rány. Může se však rozvinout i po tupém poranění, při kterém nedojde k porušení kůže, jak uvádí NZIP (Národní zdravotnický informační portál).

Příznaky jako zarudlá, horká a oteklá kůže, silná bolest či horečka, se postupně zhoršují. Dochází totiž k nekróze (odumření tkáně) podkoží a povrchové kůže a postupuje dále k nekróze cév a nervů. Proto se této nemoci také přezdívá „nemoc požírající maso“.

Infekce se v těle šíří velmi rychle, a pakliže není včas poskytnuta odborná lékařská pomoc, může dojít k úmrtí pacienta.

Nejpodivnější okamžik života

Tento verdikt si od lékařů vyslechla i Charleigh Boyne, která ihned podstoupila šestihodinovou operaci, a následně byla na dva dny uvedena do indukovaného kómatu. „Byl to nejpodivnější okamžik mého života. Rozřízli mě a odstranili všechno, co bylo mrtvé. Když jsem se probudila, bylo mi řečeno, že je o 2 dny později, a že budu v pořádku,“ vzpomíná na svůj nejhorší zážitek v životě mladá Angličanka.

Povědomí o nemoci

Její velká, hluboká jizva jí stále připomíná nedávný okamžik, zákeřné onemocnění, o kterém se nyní snaží zvyšovat povědomí. A ačkoliv jí tato památka na jejím břiše ovlivňuje její sebedůvěru, kdy bojuje sama se sebou - podívat se vůbec do zrcadla, neodradilo jí to od toho mít další potomky. „Alessia je dokonalá. Miluje život. Je to veselá fazolka. Rádi bychom měli více dětí, ale budu velmi opatrná,“ dodala mladá maminka.

Upozornění pro čtenáře: Fotogalerie obsahuje citlivé snímky!

Autor: Žaneta Podlahová