Čtvrtek 20. června 2024
Svátek slaví Květa, zítra Alois
Polojasno 26°C

Dívka má mateřské znaménko přes půlku obličeje. Roky jej zakrývala make-upem, nakonec z něj udělala svou přednost

6. června 2024 | 13:26

Dlouhé roky skrývala Carlotta Bertotti svůj obličej pod silnými vrstvami make-upu. Modrošedá skvrna, rozprostírající se přes polovinu její tváře, jí neustále připomínala, že je s ní něco špatně. Během let však pochopila, že se tato nedokonalost stala součástí její identity a že je nejvyšší čas se s ní naučit žít.

Italka Carlotta Bertotti se narodila jako zdravé miminko, po porodu však její rodiče i lékaře vyděsila výrazná skvrna zasahující celou tvář. Od čela až po bradu byla kůže zčernalá a hrubá. Už jako miminko tak musela Carlotta podstoupit mnoho vyšetření, při kterých lékaři zjišťovali, zda není mateřské znaménko nebezpečné. Nakonec byl dívce diagnostikován Otův névus. Jedná se o typ kožní melanocytární léze, která se vyznačuje modrým nebo šedavým zabarvením. To se nejčastěji objevuje na obličeji, a to zejména v oblasti očí, včetně bělma, očních víček a přilehlé kůže. S tak rozměrným znaménkem v obličeji se rodí jeden člověk z milionu.

VIDEO: Slavné české modelky, které dobyly svět

Video se připravuje ...
Slavné české modelky, které dobyly svět • VIDEO: Videohub

Přestože samotná skvrna zdraví Carlotty nijak neohrožovala, její psychika trpěla hodně. Děti se jí za její nevšední vzhled posmívaly a na základní i střední škole zažívala dívka peklo a nevyhnula se jí ani šikana. Už v 8 letech nosila make-up a denně tak trávila skoro dvě hodiny v koupelně, aby znaménko alespoň trochu zamaskovala. Přestože dělala všechno, co mohla, aby zapadla, neustále se cítila jako outsider. Velkou oporou jí byli rodiče a nejbližší přátelé.

Carlotta je velmi krásná a vždy toužila po kariéře modelky. Chtěla všem dokázat, že i s tak velkým mateřským znaménkem může zaujmout. V roce 2018 si proto založila sociální sítě, které začala plnit fotografiemi z cest a hlavně chtěla ostatním přiblížit svůj příběh. Vydala dokonce knihu Incancellabile, ve které připomíná, že skutečná krása nespočívá v dokonalosti, ale v přijetí našich nedostatků a oslavě naší jedinečnosti. Dnes patří dívka mezi žádané modelky a na znaménko, které kdysi představovalo obrovskou tíhu, nahlíží jako na svou přednost. Na Carlottu a její nevšední vzhled se podívejte ve fotogalerii.

 

Autor: Aneta Valešová