Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nejplodnější žena světa má 44 dětí. První porodila ve třinácti letech

6. dubna 2024 | 05:00

Mariam Nabatanzi z africké Ugandy se právem může nazývat matkou s velkým M. Porodila celkem jednapadesát ratolestí, šest jich zemřelo při porodu nebo krátce po něm. Na výchovu dětí zůstala sama a přestože není vůbec snadné je všechny uživit, poradila si. Život k ní byl však nemilosrdný už od narození. 

Třiačtyřicetiletá Mariam rodila dohromady patnáctkrát. Naposledy ve svých šestatřiceti letech, kdy u ní těhotenství vyvolalo potíže a jedno z dětí následně zemřelo. Třikrát porodila čtyřčata, čtyřikrát trojčata a k tomu ještě šest dvojčat. Tento neobvyklý jev zapříčinilo vzácné genetické onemocnění způsobující hyperovulaci, a to v důsledku zvětšených vaječníků. Ve čtyřiceti letech proto Mariam podstoupila zákrok zabraňující dalšímu otěhotnění.

VIDEO: Sekundární neplodnost: Dříve jsme řešili výrazně starší partnery, dnes se to úplně otáčí, říká embryolog

Video se připravuje ...
Sekundární neplodnost: Dříve jsme řešili výrazně starší partnery, dnes se to úplně otáčí, říká embryolog • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Krutý osud

Život Mariam zkoušel už od samého začátku. Tři dny po jejím narození ji opustila matka, a tak žila jen s otcem a pěti sourozenci. Otec si brzy našel novou ženu, která však děti neměla ráda a její nenávist vyvrcholila ohavným činem – do jídla jim přimíchala kousky skla. Všechny zemřely a jediná Mariam přežila, protože byla zrovna u příbuzných. Po této tragické události toužila Afričanka po velké rodině, aby si všechno vynahradila. Počítala však s pěti nebo šesti dětmi, což je pro ugandské ženy naprosto běžné.

Na děti je úplně sama

Ve dvanácti letech byla Mariam donucena ke svatbě se čtyřicetiletým mužem. O rok později poprvé porodila dvojčata. Už v té době jí lékař upozornil na to, že má neobvykle velké vaječníky a že by jí antikoncepce mohla způsobit zdravotní problémy. Rodinný život taky nestál za nic. Její manžel se k ní choval hrubě a nakonec od ní odešel se všemi penězi. Údajně se bál odpovědnosti za živobytí tolika dětí. Mariam tak zůstala na své děti sama a musela se hodně otáčet, aby všechny uživila. Pracovala jako kadeřnice, dekoratérka, sbírala šrot, pálila místní kořalku nebo prodávala bylinky. Všechny její příjmy padnou na jídlo, šaty a školní poplatky. S dětmi žije Mairam ve čtyřech domech uprostřed plantáží kávovníku. I na ugandské poměry je její rodina obrovská a právem se tak ženě přezdívá Mama Uganda.

Autor: Aneta Valešová