Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Matka nechala svého půlročního syna celého potetovat. Nyní sklízí obrovskou vlnu kritiky

22. června 2023 | 05:00

Zatímco pro většinu čerstvých maminek je představa, že by své miminko podrobily náročnému a mnohdy bolestivému procesu tetování, pouhé sci-fi, najdou se překvapivě i takové, které mají jiný názor. To je případ módní návrhářky z Floridy Shamekie Morris. Ta zjevně vyznává skutečně nevídaný přístup k výchově a rodičovství. Jak jinak si vysvětlit, že tělo svého teprve šestiměsíčního syna nechala téměř celé potetovat? A její počin samozřejmě nezůstal bez odezvy. Fotografie potetovaného miminka vyvolaly na sociálních sítích skutečně obrovský rozruch.

Je potřeba určit si mantinely?

Je jasné, že stejně tak jako je každý jedinec zcela individuální, může být takový i způsob, jakým vychovává své děti. Kdy si ale říct, že tohle už je moc? Obecně můžeme říct, že by počínání žádné matky nemělo vědomě ohrozit bezpečí ani zdraví jejího dítěte. Z tohoto ohledu by se dalo říct, že přístup k rodičovství floridské návrhářky sídlící ve West Palm Beach na Floridě ve USA, je přinejmenším velice kontroverzní. Na sociálních sítích začaly kolovat fotografie, kde je vidět, jak Shamekie Morris nechává tetovat své sotva půlroční miminko.

VIDEO: Jak být ještě lepší maminkou? Podívejte se:

Video se připravuje ...
Tipy jak být ještě lepší maminkou • VIDEO: Videohub

Image dospěláka

Šestiměsíční Treylin má ve svém nízkém věku větší zkušenosti s tetováním než kdejaký dospělý muž. Není divu, že pohled na něj vyvolává velkou vlnu znepokojení. A nutno podotknout, že reakce uživatelů sociálních sítí rozhodně nebudou mít svůj původ v konzervativnosti či upjatosti. Zdaleka totiž nejde pouze o jedno tetování, ale o tetování po téměř celém Treylinově těle! A aby toho nebylo málo, vše ještě doplňuje rozverný účes s dredy a vyholenými obrazci.

Shamekie ničeho nelituje

Ani přes vlnu nevole a nesouhlasných komentářů není vidět, že by matka posedlá tetováním na chvíli zaváhala, zda náhodou nedělá něco špatně. Shamekie, která má sama malůvky po celém těle, se kritikou nenechala rozhodit. Neprojevuje žádnou lítost a z fotografií je vidět, že je na vzhled svého miminka náležitě pyšná. A to i přes to, že je zatím malý Treylin ve věku, kdy nemůže projevit svobodnou vůli ani vlastní názor na kresby, které má všude na sobě. „Nezajímá mě úsudek těch, kteří mě kritizují, protože je to životní styl, který nás baví,“ reagovala Shamekie Morris na negativní komentáře.

Jak bude miminko reagovat, až vyroste?

Z úst mnoha rodičů a především maminek padají na adresu Shamekie slova pohoršení i znechucení. Ani fakt, že jde o dočasná tetování, která by malému Treylinovi měla časem zmizet, odpůrce takového stylu výchovy moc neuklidňuje.„Dostávám hodně agresivních reakcí. Lidé říkají, že vychovávám svého syna jako gangstera nebo násilníka, a že nejsou zvyklí vídat miminko s tetováním,“ svěřila se návrhářka.

Střety názorů na toto téma podle všeho prožívala už před porodem: „Když jsem byla v osmém měsíci těhotenství, fotila jsem se se svými bratry v tetovacím obchodě. Od té doby mě zesměšňovali na sociálních sítích. Všechny komentáře byly negativní, lidé říkali, že se moje dítě narodí s hromadou tetování. Bude mít na kůži jed. Bylo to šílené,“ povzdechla si matka s poněkud kontroverzní výchovou. Od kritiků zaznívají mimo jiné názory, že i když je tetování pouze dočasné, může negativně ovlivňovat vývoj dítěte. Nehledě na to, že malé batole ještě nerozumí tomu, co se zrovna děje s jeho tělem a jeho pokožkou a může to pro něj být matoucí.

Zvláštní přístup tvoří předsudky

I když ve skutečnosti může být módní návrhářka Shamekie pečlivou a citlivou matkou, image jejího syna vyvolává v druhých předsudky, čemuž se nelze divit. Morris sice může být pečující a starostlivá, extravagantní vzhled jejího miminka ale lidi vybízí domnívat se, že je to jinak. Ostatně ona je tou, co svému dítěti pořídila diskutabilní image dospěláka, což na ni v mnohých ohledech vrhá špatné světlo... „Ty reakce byly hrozné. Zraňuje to mé city, protože vím, že nejsem špatná matka a oni mi říkají všechno možné,“ stále nechápe Shamekie, proč by její přístup měl ostatním připadat špatný. Zda-li skutečně začne zpytovat své svědomí nebo si bude dál stát za svým, si nikdo netroufá odhadovat.

Na další fotografie Shamekie s jejím synem se podívejte do GALERIE.

Autor: Tereza Brožová