Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dřív trpěla šikanou i diskriminací, dnes má tisíce fanoušků! Kulturistka bez nohy dokonce vyhrála mezinárodní soutěž

13. ledna 2021 | 06:00

Čínská kulturistka Gui Yunu se i přes svůj velký handicap objevila na pódiu soutěže Mezinárodní vzpěračské federace (IWF) 2020 v Pekingu. Gui, která v roce 2004 závodila ve skoku do dálky na paralympiádě v Aténách, je v kulturistice nováčkem, přesto se jí podařilo v říjnu 2020 zvítězit. Její odhodlání vzbuzuje u lidí velký obdiv; přesto měla Gui velkou potíž získat práci, protože šikanu z mladých let vystřídala diskriminace. Stala se z ní ale silná žena, která se jen tak nevzdává! 

Slzy jí zalévají oči, když pětatřicetiletá bikini fitness závodnice z Číny popisuje ztrátu své pravé nohy při dopravní nehodě, a to ve věku pouhých sedmi let, a následnou školní tyranii. Gui nemá na osudný den, kdy ji při cestě domů ze školy srazilo nákladní auto, téměř žádnou vzpomínku. Nemůže však zapomenout na to, jak ji jako malé dítě s pahýlem na místě, kde bývala pravá noha, šikanovaly děti ve škole tím, že jí odhazovaly berle nebo jí uhnuly židlí, když si sedala. „Říkali mi mrzák nebo třínohá kočka," vzpomíná Gui Yana. „Když mě poprvé nechali spadnout, rozplakala jsem se, ale pak jsem si zvykla a pomyslela jsem si: Můžeš mě šikanovat, jak chceš, ale nenechám se zlomit, protože mám statečné srdce,“ říká Gui.

Mladá žena s handicapem pochází z města Nan-ning na jihu Číny, kde byla vychovávána pouze matkou, jelikož její otec zemřel před narozením. Ačkoli šance uspět ve sportu byly pro Gui už od začátku malé, atletika ji nadchla natolik, že se jí v roce 2001 podařilo účastnit se paralympijských sportů. Pokračovala v reprezentaci Číny na hrách v roce 2004 a skončila sedmá ve své kategorii skoku do dálky. Účastnila se také skoku do výšky, později i lukostřelby a vedla štafetu s pochodní pro letní olympijské hry a paralympijské hry 2008 v Pekingu. Inspirativní příběh Gui se stal v Číně virálním ve chvíli, kdy se sportovkyně začala věnovat kulturistice.

Přestože je v této oblasti nováčkem, v říjnu loňského roku získala zlatou medaili. Snímky, jak se na pódiu prochází na vysokém podpatku a v bikinách, opřená o jednu berli, se objevily snad ve všech čínských médiích. Se svým neskonalým odhodláním a pozitivním přístupem se stala inspirací v zemi, kde jsou lidé se zdravotním postižením až příliš často marginalizováni. „Je možné, že jsem získala první místo ne kvůli své formě a profesionalitě, ale kvůli svému sebevědomí a odvaze stát na pódiu a ukázat se všem,“ řekla médiím Gui. Médiím také popisovala své intenzivní tréninky v šanghajské tělocvičně a nezapomněla zmínit ani své působení na sociální síti TikTok, kde ji sleduje okolo dvě stě tisíc fanoušků. 

Poté, co Gui v roce 2017 opustila dráhu atletky, snášela v pracovním světě obrovskou diskriminaci. Zaměstnavatelé ji odmítali z důvodu, že by kazila jejich image. „Podala jsem žádost do téměř dvaceti společností a všechny řekly totéž,“ tvrdí Gui. I když ji mnoho lidí oceňuje za její odvahu, je tady také spousta nesouhlasných přihlížejících, kteří jí radí, aby zůstala doma. Lidé na ulici se Gui občas zeptají, co se stalo s její pravou nohou, což ji většinou zaskočí, protože chybějící končetina je pro ni teď tak normální, že už na to vůbec nemyslí. „Mnoho lidí si myslí, že ke mně osud nebyl vstřícný, ale já si to nemyslím,“ říká pětatřicetiletá čínská závodnice v bikini fitness, která je nyní partnerem ve společnosti specializující se na bytové dekorace. „Jsem vděčná za tyto překážky. Díky tomu mám silné srdce a udělalo to ze mě to, čím jsem dnes,“ říká Gui.

Autor: Veronika Duží