Sobota 21. prosince 2024
Svátek slaví Natálie, zítra Šimon
Oblačno 4°C

Jak vypadaly Vánoce za první republiky? Jedli se šneci a oplatky s medem

20. prosince 2024 | 06:00

Se Štědrým dnem se odjakživa pojila tradice půstu. Záminkou bylo samozřejmě zlaté prasátko, ale tím pravým důvodem byla očista těla před vydatným jídlem. Jenomže ne vždy to bylo s půstem tak horké. Co se jedlo na Štědrý den před sto lety?

Naši předci, hlavně ti z vyšších vrstev, po první světové válce jedli na Štědrý den šneky. Neinspirovalo je samozřejmě nic jiného než francouzská kuchyně. „Pokud vím, chodilo se na ně odpoledne při sváteční procházce městem, a to do vybraných lahůdkářství a restaurací," říká Jitka Rákosníková, autorka knihy Kuchařka první republiky. V dnešní době se tato tradice pomalu vrací, a tak najdete podniky, kde si na Štědrý den můžete vyzkoušet, jaké to bylo za první republiky.

Kapr se salátem se objevil za první republiky

„Tradiční smažený kapr s bramborovým salátem. Tento zvyk se ujal v období první republiky, kdy došlo k rozvoji rybníkářství, ryby byly hojné a levné," uvádí Rákosníková. Potvrzuje to i fakt, že recepty na smaženého kapra najdete už v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové nebo Sandtnerové, která ho doporučuje právě s bramborovým salátem. Ale jako vyloženě štědrovečerní večeři ho neuvádí.

VIDEO:  Proč se jí o Vánocích kapr a kdy začal být takřka na každém stole? Tady je jeho historie.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Luštěniny, oplatky a vánočka

Co dnes na vánočních stolech najdete jen zřídka, i když to v dřívějších dobách bylo samozřejmostí, jsou například tradiční oplatky. Byly považovány za delikatesu a jedly se s medem jako první chod nebo kdykoli během večeře. Příchozím pak byly dávány jako výraz úcty.

Větší prostor měla také luštěninová a obilná jídla. Nejčastěji to byla hrachová polévka, kaše nebo vařený hrách či čočka nakyselo. Žádné správné hospodyňce samozřejmě nechyběla na stole vánočka, které se říkalo také celta, štědrovnice nebo húska. Pekla se z té nejlepší mouky a bylo v ní hojně mandlí, rozinek a oříšků. Ne vždy ale měla tu podobu, jak ji známe dnes, tedy pletenou. Dělala se spíše jako placka, která se pekla přímo na tálech kamen. V chudších rodinách ji dokonce připravovali z bramborového těsta.

Jak vypadaly Vánoce před několika desítkami let v Čechách i ve světě, si prohlédněte ve fotogalerii.

Autor: red