Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nepodceňte péči o zuby vašich dětí! Tohle je 5 nejčastějších chyb

20. ledna 2021 | 06:00

Pokud máte pocit, že mléčné zuby nevyžadují zvláštní péči, pak se mýlíte! Ve skutečnosti stav mléčného chrupu není radno podceňovat. Určitě chcete, aby se vaše ratolest vyhnula do budoucna bolestivým kazům, či dokonce zánětům dásní. Měla byste proto vědět, jak pečovat o chrup vašeho dítěte, a to už od věku kojence. Které chyby patří v péči o zuby dítěte k nejčastějším? 

To, čím a jak zuby svému dítěti čistíte, jakou pastu vyberete, i to, jak moc se do čištění sami zapojíte, ovlivní jeho zdraví.

Chyba 1: Špatná technika čištění zubů

Autor: istock.com

Ačkoliv univerzální návod na čištění zubů neexistuje, protože správná technika může být u každého dítěte i dospělého jiná, obecným doporučením stomatologů pro děti předškolního věku je čištění pomocí malých kroužků se sevřenými zuby u sebe z vnější strany, z vnitřní pak čistit každou čelist zvlášť. „U malých dětí je nejlepší zvolit co nejjednodušší techniku. Kromě kroužků se osvědčuje i stírání cik-cak od dásně k zubu, přičemž každý zub by se měl setřít alespoň pětkrát až desetkrát,“ doporučuje Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa.

Školáci by si měli čistit každou čelist zvlášť a to tak, že zubní kartáček přiloží jednou polovinou na zub a druhou polovinou na dáseň a malými kroužky zub po zubu čistí. Na trhu jsou k dispozici dětské zubní pasty speciálně určené pro různé věkové skupiny. Při výběru pasty se však řiďte nejen věkovým určením, ale především jejím složením. Pokud dítě pastu polyká, dejte přednost přírodní zubní pastě pro děti bez fluoridu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Veronika Duží
Video se připravuje ...