Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Děti s Downovým syndromem si své rodiče vybírají. Připravovala jsem se na to celý život, říká mladá maminka

24. června 2020 | 06:00

Bylo jí 22 let, když se jí narodila dcerka s Downovým syndromem. Od jejího narození je mladá maminka přesvědčena, že jí byla péče o přesně takové děťátko předurčena. Diagnóza holčičky není pro rodiče přítěží, naopak tvrdí, že jim jejich dcera rozzářila život.

Nathaly je mladou maminkou holčičky Vivian. Ta se narodila s Downovým syndromem, ten lékaři odhalili už v prvních měsících těhotenství. Nathaly byla diagnózou dcerky překvapena, rozhodně se ale nehodlala holčičky vzdát!

"Odmala jsem hlídala malé děti blízké rodině. Na středních školách jsem pomáhala se znakovou řečí těm, kteří to potřebovali, a nakonec jsem pracovala i s autistickými dětmi. Na dítě s Downovým syndromem jsem se vlastně připravovala celý svůj život," vzpomíná Nathaly Rodriguez. Mladá maminka je také přesvědčena, že si je dcera jako své rodiče sama vybrala.

Řada rodin totiž péči o takové děťátko nezvládne a vzdá to. Ona ale věděla, že se s partnerem o nemocnou dcerku dokáže postarat a poskytnout jí dost lásky. "Naše holčička žije nyní normální život kojence. Je veselá a hravá. Případné karamboly jí pomůžeme překonat," dodává nakonec Nathaly, která je přesvědčena, že dítě s Downovým syndromem pro ně není žádnou překážkou!

Autor: Adéla Ondroušková