Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V autě až na operační sál! Děti v kalifornské nemocnici mají důvod k úsměvu

Video se připravuje ...
Děti v Kalifornii jezdí na operační sál s úsměvem. Auta, která mají zabránit strachu ze zákroku, fungují jako dokonalé rozptýlení
VIDEO: Doctors Medical Center
1. května 2019 | 06:00

V životě je mnoho okamžiků, kdy i na ty nejmenší děti působí obrovský stres. V kalifornské nemocnici si tyto psychicky náročné chvíle uvědomují a snaží se je omezit. Vymysleli proto perfektní plán. Na operační sál dopravují dětské pacienty malými elektrickými auty, ve kterých děti přijdou na jiné myšlenky, rozptýlí se... A z nadcházející operace nemají takové obavy.

Lékař je bohužel často jeden z největších strašáků dětí. Co potom prostředí operačního sálu a samotný zákrok! V takovou chvíli je na dítě vyvíjen obrovský tlak a ti nejmenší z nás pociťují velké obavy a stres. Všímavá sestřička Kimberly Martinez z kalifornské nemocnice Doctor Medical Center tyto nepříjemné okamžiky v životě dítěte vyřešila. Spolu s nemocničním týmem získala elektrické auto pro děti, které pacienty doprovází přímo na sál.

Prvním vozem, který měla nemocnice k dispozici, byl černý mercedes. Nedávno ale získala růžový model Volkswagen Brouk, který je roztomilou variantou pro malé slečny. Cílem těchto miniverzí luxusních i malých aut je omezit úzkost a stres z odloučení od rodičů a navození dobré nálady i cestou na operační sál.

Jednosedadlová auta pro děti od dvou do sedmi let jsou vybavena rádiem, funkčními světly, bezpečnostními pásy i hlasitým klaksonem. "Když se děti dozví, že mohou jet na sál v našich miniautech, rozsvítí se a většina z nich na případné obavy rázem zapomene," dodala zdravotní sestra Kimberly. Ta je přesvědčena o tom, že tato moderní metoda zabrání traumatizujícím zážitkům z prostředí nemocnic, a naopak dětem zpříjemní i takto náročnou situaci. 

Autor: Adéla Ondroušková