Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Máte strach z parkování? Moderní auta parkují sama. Vyzkoušeli jsme, jak to funguje!

Video se připravuje ...
Máte strach z parkování? Moderní auta parkují samy. Vyzkoušeli jsme to!
VIDEO: Ondřej Lilling
31. července 2019 | 14:00

Čím dál větší rozměry, nepřehledné karoserie. S nejnovějšími auty se parkuje těžko. Také proto, že parkovacích míst není zrovna moc a často o tom, jestli se s autem vejdete, rozhodují centimetry. Naštěstí máme řešení!

Jedete kolem řady zaparkovaných vozidel, objeví se mezera a na displeji pod volantem upozornění, že sem by zaparkovat šlo. Zastavíte, zařadíte zpátečku a… To je všechno, klidně si můžete dát ruce za hlavu, o manévr se postará auto úplně samo!

Jediné, co musíte udělat, je ovlivňovat rychlost jízdy. S automatickou převodovkou stačí jen lehce uvolňovat pedál brzdy. Pak vás auto vyzve k zastavení, srovná volant, popojedete kousek dopředu, pak případně dozadu (auto vám samozřejmě neustále radí) a je to!

Že to funguje parádně, jsme si sami ověřili. Parkovací  asistent si troufl i na mezery, do nichž bychom se sami neodvážili. Nejnovější systémy jsou tak přesné, že potřebují opravdu překvapivě málo místa a zvládnou jak podélné, tak i příčné parkování. Vše navíc naprosto spolehlivě. V začátcích těchto pomocníků se mohlo stát, že auto špatně vyhodnotilo situaci a třeba jste si kolem škrtli o obrubník. Dnes se už ničeho podobného obávat nemusíte.

Doporučujeme vyzkoušet, je to opravdu hezká podívaná, jak auto samo kroutí volantem a sune se do zdánlivě podměrečného parkovacího místa.