Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Živá panenka? Za kosmetické úpravy své dcery už utratila přes půl milionu korun!

24. dubna 2019 | 06:00

Za dvacet tisíc britských liber (cca 600 000 korun) by mohla Minnie-Beau vystudovat jednu z prestižních vysokých škol ve Velké Británii. Nebo cestovat kolem světa. Její matka Jas Sullivan ale našla jiný způsob, jak tyto peníze utratit. Dvouletou dceru posílá na kosmetiku, prodlužování vlasů a kupuje jí drahé oblečení, aby vyhrála soutěž krásy.

ná to většina matek. Jen co dítěti pořídí nějaké oblečení, za chvíli z něj vyroste. Třiadvacetiletá Angličanka Jas Sullivan to má přesně opačně. Vůbec jí nevadí, že její dvouletá dcera roste jak z vody, a že si tedy každé oblečení na sebe může vzít jen jednou. "Alespoň mám důvod jí koupit nové šaty," směje se matka. V nových šatech se Minnie-Beau projde po přehlídkovém mole, zamává, zamrká namalovanými řasami a pošle vzdušný polibek. Gesto hodné dospělé ženy, nikoliv dvouleté holčičky.

Korzetové šaty pro batole

Jas Sullivan byla v pubertě poměrně divoké dítě a rozhodně se nebála užívat si života. Což se jí trochu vymstilo – v jednadvaceti letech se stala neplánovaně single matkou. Jeden by si řekl, že taková žena bude obracet každou korunu, v jejím případě tedy každou libru, ale ne. Třiadvacetiletá Angličanka do dvouleté dcery investovala už kolem dvaceti tisíc liber (v přepočtu asi 736 000 korun) za oblečení, boty, doplňky, šminky, kosmetické procedury nebo vlasové příčesky.

V jejím šatníku najdete i takové kousky, jako jsou korzetové šaty nebo dvoudílné plavky. A to všechno z prostého důvodu. Jas se snaží vybudovat své dceři co nejlepší jméno ve světě modelingu a udělat z ní královnu krásy. Už nyní je její jméno v kuloárech dětských soutěží krásy obroušeno jak ten nejlesklejší diamant. Ovšem zda se o ní mluví pouze v superlativech, těžko říct.

O negativní reakce není nouze

Matka se totiž často setkává s negativními reakcemi, že to, co se svou dcerou provádí, je čirý sexismus. Dělá ze své dcery akorát malou dospělou a dvouletá holčička by rozhodně neměla používat make-up, chodit ke kadeřnici nechávat si prodlužovat vlasy nebo líčit si oči řasenkou. "Je mi jasné, že se to někomu nemusí líbit. Ale takoví lidé se najdou vždycky. Já si nemyslím, že bych dělala něco špatně,"obhajuje se Jas Sullivan.

Od odpůrců těchto soutěží se dočkala i takových otázek jako té, zda nemá pocit, že by svou dceru oblékala jako prostitutku. "To si rozhodně nemyslím. Na těchto soutěžích to prostě tak chodí, je to kontrolované prostředí. Na tanečních soutěžích se děti také oblékají do šatů a líčí se," argumentuje matka. Dle jejích slov se to Minnie dokonce líbí, že si může hrát se svými vlasy a líčit se. Je to přece sen každé malé holčičky. Navíc tím prý nikomu neubližují, tak "jakýpak copak".

Svou dceru rozmazluji

S nápadnou kontinuální proměnou nesouhlasí ani babička Minnie Bridgette Sullivan, která pracuje jako zdravotní sestřička v nemocnici. "Myslím, že Jas všemi těmi nákupy svou dceru rozmazluje. Ale není to nakonec to, co dělá každá máma? Navíc jsou to její peníze, ať si s nimi dělá, co chce," komentuje to Bridgette.

Pro malou holčičku je ale tento módní svět ještě pořád dost náročný, proto se stává, že je prostě unavená, nechce se jí dělat to, co jí maminka nakáže. "To jí pak musím koupit třeba zmrzlinu nebo jí dát medvídka, prostě ji nějak uplatit," směje se matka. Zároveň dodává, že doufá, že její dcera bude pokračovat v soutěžení i tehdy, až vyroste. 

Souhlasíte s dětskými soutěžemi krásy?
1,3%
98,7%
Děkujeme za Váš hlas!
45 hlasů
3374 hlasů

Autor: red