Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

SOS dětské vesničky: Cesta z bludného kruhu

17. prosince 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

I to dětství, které prožívají děti v neradostných podmínkách, někdy bývá milosrdné. Tobík pobíhá okolo mámy, bere jí papíry z ruky, brebentí a netuší, že zítra pro něj už máma Katrin nebude mít žádné jídlo. Katrin to ale ví, a i když nerada pláče před Tobíkem, dnes už má slzy na krajíčku.

Katrin pochází ze sociálně slabé rodiny, kde se nenaučila hospodařit, vyřizovat si úřední záležitosti nebo poprosit o pomoc v nouzi příbuzné nebo přátele. Když na konci měsíce nevyšla s penězi, půjčila si u lichváře a nespočítala si, že na vrácení půjčky a absurdních úroků nikdy nebude mít. Dluhy se hromadily a přiblížila se exekuce. Když hrozilo, že Tobík bude muset být umístěn do dětského domova, kde dostane alespoň najíst a bude v teple, doporučily Katrin sociální pracovnice z odboru sociálně-právní ochrany dětí jako poslední možnost kontaktovat preventivní službu pro rodiny s dětmi SOS Kompas.

Problémů víc než dost

Naši sociální pracovníci navštěvovali Katrin a Tobíka u nich doma: v době navázání spolupráce žila neúplná rodina v malém městě na Přerovsku a dojíždění kamkoliv pro ni bylo téměř neřešitelné. Problémů, které jí pomáhali řešit, bylo opravdu hodně. Bylo potřeba znovu vyřídit rodný list Katrinin i Tobíkův a pokusit se vyřídit sociální dávky. Ale tím to jenom začínalo.

Autor: Sdružení SOS dětských vesniček

Krůček po krůčku

Katrin jako samoživitelka nedosáhla na možnost oddlužení, pomohli jsme jí tedy alespoň kontaktovat věřitele, zjistit aktuální stav dluhů a sepsat splátkové kalendáře. Ale nebylo to tak, že to sociální pracovnice SOS dětských vesniček dělaly za ni! Kdepak, pracovali s Katrin na tom, aby se naše pomoc postupně měnila v podporu a ta jen v kontrolu, zda už to Katrin dělá správně. Jen když se to naučí sama, bude to moci naučit i Tobíka, aby se zastavil bludný kruh chudoby a nevědomosti. A věci se brzy začaly obracet k lepšímu!

Nový start

Tobík to ještě neví, ale už je „ve frontě“ na školku v místě bydliště. Máma tak bude moci nastoupit do práce. Možná se jim po sobě bude prvních pár dní nebo týdnů stýskat, ale Katrin ví, že to bude pro oba ta nejlepší možnost. Dluhy budou rychleji ubývat a Tobík bude jako raketa pobíhat zase okolo někoho jiného… Hlavní je to, že se bude ze školky vracet domů místo do dětského domova. Nebýt včasné podpory, mohlo to celé dopadnout docela jinak.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ PŘÍBĚHY OHROŽENÝCH DĚTÍ.