Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lékaři nepoznali vzácný syndrom: Nedožil se ani jednoho roku, zabila ho špatná diagnóza

7. prosince 2018 | 06:00

Chlapec trpěl syndromem, který není příliš známý. Trvalo proto celé měsíce, než se na jeho onemocnění přišlo, správná léčba byla ale bohužel nasazena pozdě a miminko zemřelo. Rodiče malého Dashe jsou přesvědčení, že je to vina lékařů...

Jessica čekala chlapečka, kterého si vždy velmi přála. Stejně jako každá žena se porodu přirozeně bála. Ten ale přišel mnohem dřív, než čekala, a její syn se narodil o měsíc a půl dříve. Chlapeček od narození trpěl poruchou imunitního systému a syndromem HLH. Tento vzácný syndrom je život ohrožující a pro chlapečka velmi nebezpečný.

I když o tomto vzácném onemocnění lékaři mnoho nevěděli, snažili se malého chlapce vyléčit. Jeho stav se ale zhoršil, špatně se mu dýchalo a jeho maličké tělíčko odmítalo spolupracovat. Jessica později zjistila, že lékaři nasadili špatnou medikaci, která Dashův stav jen zhoršovala. Chlapec byl okamžitě převezen do jiné nemocnice, kde se o něj začalo starat více zkušených odborníků. 

Jako šestiměsíční miminko musel podstoupit vyšetření kostní dřeně a biopsii jater. Dokrmovali ho sondou a nakonec podstupoval i chemoterapie. Nic nefungovalo a postupně mu selhávaly orgány. "Nevypadal jako moje miminko, byl úplně jiný," dodala zdrcená Jessica. 

Přes všechno úsilí lékařů a prosby rodičů Dash zemřel. Jeho zdravotní stav byl neslučitelný se životem. Jessica a její partner jsou přesvědčení, že za synovu smrt mohou lékaři. Kdyby se na vzácný syndrom přišlo dříve, mohla by se správná léčba nasadit včas a on by dál žil. Tým odborníků naopak tvrdí, že onemocnění, kterým chlapec trpěl, by jeho smrtí končilo stejně. 

Autor: Adéla Ondroušková