Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příběh čtenářky: Nejlepší kamarádka mi zničila vztah

Žárlivost nebo osamělost? Co stojí za zradou nejlepší kamarádky?
19. října 2014 | 06:00

Monice (30) se podlení dobou v milostných vztazích příliš nedařilo. První známost skončila po dvou měsících a Monika dlouho netušila proč. Druhá po půl roce a model  se opakova. Přítel nečekaně ochladl, začal se jí vyhýbat a nakonec vztah ukončil. Teď už ví proč. Za vším je její nejlepší přítelkyně, kterou zná už od mateřské školky.

Po rozvodu Monika poměrně dlouho hledala toho pravého. Začala tedy zase chodit do společnosti, na koncerty, jezdit s přáteli na výlety, lyže, prostě se bavila. Tedy ve chvílích, kdy nepečovala o svého pětiletého syna. Společnost jí nejčastěji dělala nejlepší toho času single přítelkyně Hedvika, se kterou se zná už od mateřské školky. V dospělosti je spojily podobné zájmy i veselá a společenská povaha a po rozvodu spolu začaly trávit většinu volného času, jako když jim bylo 18.

Seznamka nezafungovala? Co takhle zkusit být single...
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Falešný profil na seznamce

Asi po roce Monika potkala Ivana, úspěšného ředitele jedné renomované nadnárodní společnosti. Byl také rozvedený a zamilovali se. Po pár měsících romantického randění jí však rozhořčeně volal s tím, že s ní okamžitě končí. Žádné vysvětlení se jí však nedostalo. Až později se od přátel dozvěděla, že Ivan našel na jedné internetové seznamce její profil, z čehož usoudil, že se za jeho zády stýká s jinými muži. "Jenže já si nikdy žádný takový profil nezakládala. Tento druh seznamování mě neláká a navíc jsem o pozornost mužů nikdy neměla nouzi. K ničemu jsem to nepotřebovala," vypráví Monika. Když se na dotyčnou seznamku podívala skutečně tam našla svůj profil, se svou fotografií a pravým jménem. "Musím říct, že v první chvíli jsem si myslela, že to může být nějaká aktivita, kterou mě chtějí zdiskreditovat kolegové. Mám totiž náročnou a odpovědnou práci a leckomu mohu ležet v žaludku. Hned jsem volala Hedvice a povyprávěla jí, co se stalo. Večer jsme se sešly, ale když jsem jí chtěla profil ukázat, abychom se pokusili ho nechat vymazat, už na seznamce nebyl," pokračuje. Pokoušela se Ivanovi volat, ale ten jí nezvedal telefony. Hedvika se proto nabídla, že mu zkusí zavolat ona, protože se znají, a vše mu vysvětlí. Bohužel neuspěla.

Život jde dál

"Moc mě to mrzelo, ale vlastně jsem se na Ivana zlobila také. Za prvé ani on neměl na seznamce, co dělat.  Za druhé mi došlo, že o mě zřejmě nemá moc dobré mínění, když mu stačí taková prkotina, aby mě zničehonic opustil. Pustila jsem to z hlavy a doufala, že narazím na někoho, kdo mi bude důvěřovat," pokračuje ve svém příběhu. "Hedvika mi byla velkou oporou a bylo skvělé, že jsem měla s kým chodit ven. Většina mých kamarádek byla totiž zadaná a navíc měly malé děti, takže na nějakou zábavu neměly moc času." Petra potkali společně. Na oslavě narozenin manžela jejich společné kamarádky. 

...
Autor: Shutterstock.com
Nový začátek

Strávili tehdy na oslavě velice příjemný a zábavný večer a Petr obě děvčata vyprovodil na tramvaj. Ještě před odjezdem si vyměnili čísla. Hned druhý den Monice volal a pozval ji na večeři. Ukázalo se, že pracují v příbuzných oborech a mají mnoho společných přátel a také zájmů. Přeskočila jiskra a začali spolu chodit. Petr se právě rozváděl a tak drželi vztah v tajnosti. Jediný, kdo o něm věděl byla Hedvika a jejich společná kamarádka, na jejíž oslavě se seznámili.

Anonymní pomluvy

Uplynulo půl roku a Monika už u Petra běžně přespávala, trávili spolu víkendy i dovolenou. Petr se seznámil s jejím synem a moc dobře spolu vycházeli. Jenže pak začal být Petr divný. Měla na Moniku méně času, byl chladnější a odměřenější až Monice jednoho večera bouchly saze a žádala vysvětlení. "Myslela jsem si, že už ho nudím, že má jinou, nebo že se prostě nechce tak brzy po rozvodu znovu uvázat k rodině. Jenže z něj vypadlo něco, co mi vyrazilo dech," vypráví. Petr jí vmetl, že už mu týdny chodí anonymní SMS, které Moniku obviňují z nevěry, zlatokopectví a řady dalších nectností.

Loučení s letní láskou není jednoduché.
Autor: Shutterstock.com
Hledání škodné

S Petrem si vše vysvětlili. Sám uznal, že se choval hloupě a měl Monice víc věřit. Společně pak začali pátrat po tom, kdo za anonymními SMS stojí. Zprávy byly psány z ženského úhlu pohledu a často se dokazovaly na Moničiny kamarádky. "V tu chvíli mi došlo, že to musí být někdo z mého nejužšího okruhu přítelkyň, který čítá asi 6 žen. Vylučovací metodou jsme došli k tomu, že jediný, kdo to může jít je Hedvika.

Skládanka detailů

"Hedvika měla přístup k mým fotografiím na Facebooku a mohla snadno založit falešný profil na seznamce. Ostatně sama ji využívala. Navíc byla jediná, kdo o tom, že jsem tam našla svůj falešný profil, věděl a do večera byl profil smazaný. Navíc byla kromě té kamarádky, která mě s Petrem seznámila, jediná z přítelkyň, která měla jeho telefonní číslo. Všechno do sebe začalo zapadat," vysvětluje. K tomu se přidal i fakt, že se jí Hedvika už nějaký čas vyhýbala. "Vzpomněla jsem si na jeden nepříjemný incident ze společného výletu do hor, kde se Hedvika zřejmě nějak nepohodla s mým kamarádem a jeho přítelkyní. Sama jsem u toho nebyla a popravdě jsem to tehdy nepovažovala za důležité. Každopádně kamarád ani jeho přítelkyně už s Hedvikou nechtěli mít nic společného," líčí své "vyšetřování."

Šokující pravda

Kamarádům proto zavolala a požádala je o vysvětlení onoho nedorozumění. Dozvěděla se, že během onoho výletu sotva opustila společnost třeba na záchod, Hedvika ji pomlouvala a vše vyvrcholilo tím, že se opilá pokusila poměrně nevybíravě svést onoho kamaráda, který tam však byl se svou nastávající. Postupně se od přátel dovídala řady dalších malých schválností, které Hedvika jim i jí provedla. "Úplně to se mnou otřáslo. Hedvika byla poslední roky moje nejvěrnější kamarádka a také důvěrnice. Ví, o mě skoro všechno. Nechtěla jsem tomu uvěřit. Proto jsem se rozhodla se sní sejít tváří v tvář. Domluvili jsme se s Petrem, že zajdeme na večeři," pokračuje.

Usvědčující vyzvánění

Během večeře Hedvice líčili celý ten podivný příběh, ale o tom, že mají podezření se nezmínili. Hedvika předváděla spravedlivé rozhořčení až Petrovi ruply nervy a zkusil pod stolem zavolat na telefonní číslo, z něhož mu chodili anonymní SMS. Hedvičina kabelka začala vyzvánět. "Bylo to jak ze špatné mýdlové opery. V tu chvíli jsem jí všechno řekla a žádala vysvětlení. Začala křičet, že jsem vypočítavá děvka, která lidi jenom využívá, a když už se jí nehodí do krámu, tak je odhodí. Shodila ze stolu skleničky a odešla," popisuje nepříjemnou situaci. Od té doby se neviděly. "Nevím, co ji k tomu vedlo, jestli závist nebo osamělost, ale každopádně už se s ní nechci nikdy vidět," uzavírá Monika.