Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chlapec si vydělal na vlastní léčbu rakoviny

4. května 2011 | 05:30

Nemocný Aidan Reed (5) prodejem svých obrázků příšer vydělal v přepočtu více než půl milionu korun. Mohl se tak "poprat" se zákeřnou rakovinou krve. Rodině pomohl zaplatit svojí léčbu, která mu zachránila život.

Pětiletému chlapci z Kansas City v USA lékaři diagnostikovali akutní lymfoblastickou leukémií 13. září loňského roku. Okamžitě následovaly týdny chemoterapií, odběry kostní dřeně a další bolestivé procedury. Rodiče, Katie (27) a Wiley (31) Reedovi, byli diagnozou zdrceni.

Až do chvíle, než jim lékaři oznámili, že tato forma obvykle není smrtelná. Pokud je ovšem včas léčena. A to byl ten problém. Rodiče už neměli na drahou léčbu ani poplatky za pobyt v nemocnici finanční prostředky. Byli zoufalí. Šance, že se jejich syn uzdraví totiž byla velká, celých devadesát procent.

Pětiletý Aidan se svůj boj s leukémií snaží zvládat opravdu statečně.
Autor: profimedia.cz
Příšery mu zachránily život

Jedinou šanci rodiče viděli v prodeji svého domu. To se však nelíbilo sestře Katie, šestadvacetileté Mandi Ostein. Ta přišla s geniálním nápadem. Zkusit na internetu nabídnout Aidanovi kresby vytištěné na kvalitním fotografickém papíru. Chlapec totiž neuvěřitelně rád kreslil, především všemožné příšery a monstra. S pastelkou v ruce trávil v nemocnici všechen svůj volný čas.

Jeho vášeň mu nakonec zachránila život. Na internetu se prodaly více než tři tisíce kreseb. Většinu z nich malý chlapec nakreslil na nemocničním lůžku, když se jeho droboučké tělíčko doslova "rvalo" s rakovinou. Zájem o ně byl obrovský. Objednávali si je lidé z Japonska, Brazílie, Itálie a dalších míst z celého světa. Jejich prodejem nakonec rodina získala více než 30.000 dolarů, v přepočtu více než půl milionu korun.

Finanční krize zažehnána

Manželé Reedovi nebyli nezodpovědní. Zdravotní pojištění měli samozřejmě

Aidan se svými rodiči, maminkou Katie a tátou Wileym
Autor: profimedia.cz
uzavřené. Bohužel, s velkou spoluúčastí. Aidanova specializovaná léčba je nákladná, pobyt v nemocnici drahý. A protože je Katie na mateřské dovolené, žijí jen z jednoho platu. "Už než se nám narodilo druhé dítě, vycházeli jsme jen tak tak," řekl otec Wilie.

Ještě před půl rokem byli William a Katie přesvědčeni, že o svůj malý baráček přijdou. Teď už nemusí mít žádné obavy. Výtěžek z prodeje Aidanových obrázků pokryl veškeré náklady. Jeho zdravotní stav je dobrý. Tělo na léčbu skvěle reaguje. Přesto má před sebou ještě více než rok chemoterapií. Snad všechno dobře dopadne a on se úplně uzdraví. Držíme mu palce a přejeme hodně síly.

Autor: Lenka Chvostová, INT