Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rita (34) chtěla hezčí nos, chirurg z ní udělal zrůdu!

16. října 2010 | 06:30

Dlouhá léta nebyla spokojená s vlastním nosem. Rozhodla se proto jít na plastiku. Kdyby věděla, jak to dopadne, určitě by na ni nešla. Chirurg se totiž projevil spíše jako řezník. Matce třech dětí uřízl špičku nosu a nehorázně ji tak zohavil. Její nejmladší syn se jí dokonce bál!

Rita Payton šla před třemi lety na plastiku nosu, protože jí vadila boulička na přepážce. Od té doby má jen samé trápení. Doktor totiž operaci pořádně zpackal. Nejenže se doteď nedočkala vrácení původního vzhledu a její nos je stále v nehezkém stavu, ale donedávna se jí dokonce bál její malý syn.

Jak to všechno začalo...

Jako dítě dělala karate a judo a přitom si párkrát zlomila nos. Když si její kamarádka nechala udělat plastické vylepšení prsou, Rita neváhala a rozhodla se něco udělat se svým nosem. Sedla si tedy k počítači a začala hledat vyhovující kliniku. Zjistila, že operace nosní přepážky není levná záležitost. Povětšinou našla cenu zákroku pět tisíc liber (skoro sto čtyřicet tisíc korun).

Pak se jí ale na obrazovce ukázala jedna nemocnice, která ji velmi zaujala. Operace stála "jen" dva tisíce liber (necelých šestapadesát tisíc korun) a mohla na ni jít navíc už za týden. Čekací lhůta na ostatních klinikách byla i pár měsíců.

Rita proto neváhala a na kliniku si zašla na pohovor. Chirurg se jí zdál velmi milý a sympatický, prostředí působilo profesionálně. Certifikáty na zdech ji jen utvrdily. Lékař jí řekl o rizicích infekce, to ale Rita věděla už předem. Během půl hodiny byla pryč a za pět dní šla na operaci.

Zákrok ji nakonec stál asi o dvacet tisíc korun více. "To mě mělo varovat," říká dnes Rita. Ale nevarovalo. Operaci podstoupila a tím začala její noční můra.

Místo radosti dostala šok

"Po uspání jsem se vzbudila na studené posteli. Všude byla tma. Myslela jsem, že umřu, protože jsem měla v krku spoustu krve. Nebyly tam žádné sestřičky. Na mé posteli nebyla ani cedulka, která tam většinou bývá. Tak jsem šla na záchod, podívala se do zrcadla a propukla v pláč," vzpomíná na první chvíle po probuzení Rita. A co viděla?

"Zaschlou krev jsem měla po celém obličeji a vypadalo to, jako by mi někdo uřízl konec nosu. Zbyly mi jen velké nozdry. To nemělo nic společného s tím, jakou operaci jsem chtěla. Ale bylo pozdě někoho volat, tak jsem se vrátila do postele a s obavami čekala na ráno. Strach ze smrti mě přímo dusil," vypráví o příšerné zkušenosti s chirurgií mladá žena.

"Ráno jsem chtěla mluvit s chirurgem, ale bylo mi řečeno, že nemá čas. Nedali mi prášky na bolest, ani mi nenabídli vodu. Strašně moc jsem chtěla jít domů. Když mě propustili domů, dostala jsem antibiotika a to bylo vše," pokračuje.

Doktor k nenalezení

Nemohla si ani hrát se svým tehdy dvouletým synem, protože když ji bouchl do nosu, tekla jí krev. Trpěla šílenými bolestmi, neměla práci a radši byla schovaná doma, aby ji nikdo neviděl. Připadala si totiž příšerně trapně. Totálně přišla o sebevědomí.

"Když jsem přišla domů, můj syn se mě bál. Nesedl si vedle mě na pohovku, nepomazlil mě a ani mě nechtěl pustit k sobě do postele. Další tři dny jsem do nemocnice volala každou půl hodinu, ale bylo to bez odezvy. Tak jsem tam šla. Všude jsem měla jizvy a také jsem cítila nepříjemnou pachuť v ústech," vzpomíná Rita.

"Chirurg mě přesvědčil, že mám dát uzdravení více času, ale nevysvětlil mi, proč je můj nos tak znetvořen," říká stále šokovaná žena. Během osmi týdnů se vracela do nemocnice, aby jí vyndali stehy, ale nikdy tam nenašla onoho chirurga, jen jeho spolupracovníka.

Přestala dělat i kurz na ošetřovatelku. Když ji okolnosti, například nákup, donutily vyjít ven mezi lidi, propadala se hanbou. Lidé se jí totiž ptali s obavami v hlase, zda přežila strašlivou autonehodu, nebo na ni zaútočil pes. A Rita se tak styděla, že pravý důvod svého vzhledu raději zamlčovala.

Kdy její trápení skončí?

"Šest měsíců po operaci jsem se začala uzdravovat, ale v nose jsem měla stále obrovskou díru. Moje pravá nozdra se propadla a ta levá se protáhla až ke špičce nosu. Chirurg mi nabídl, že mi zkusí natáhnout kůži a zakrýt tak nosní dírky. Chodila jsem na tohle vylepšování každé dva až tři týdny po celý rok, ale problém to nevyřešilo," pokračuje ve vyprávění o strastech způsobených operací.

Teď Ritu čeká ještě mnoho operací, které budou zahrnovat nahrazení nosní chrupavky chrupavkami ze žeber a uší. Smutné také je, že operace jí samozřejmě nikdo nezaplatí. Celkově by jí to přitom mělo v přepočtu stát půl milionu korun.

Autor: INT, mivr, Krvs